Izvedene tabele

Kreiranje izvedene tabele za analizu podataka radnog lista

Kreiranje izvedene tabele za analizu podataka radnog lista

Izvedena tabela je moćna alatka za izračunavanje, rezimiranje i analizu podataka koji vam omogućavaju da vidite poređenje, šare i trendove u podacima.

Ostavite veliki utisak sa Objavama

Kreiranje izvedene tabele

 1. Izaberite ćelije od kojih želite da kreirate izvedenu tabelu.

  Napomena:  Podaci ne bi trebalo da sadrže prazne redove i kolone. Moraju da imaju samo naslov od jednog reda.

 2. Izaberite stavke Umetanje > Izvedena tabela.

  Izvedena tabela

 3. U okviru Odaberite podatke koje želite da analizirate izaberite Izaberite tabelu ili opseg.  

  Izvedena tabela

 4. U okviru Tabela/opseg potvrdite opseg ćelija.

 5. U okviru Odaberite gde želite da se postavi izveštaj izvedene tabele, izaberite stavku novi radni list da biste postavili izvedenu tabelu u novom radnom listu ili postojećem radnom listu , a zatim izaberite lokaciju na koju želite da se izvedena tabela pojavi.

 6. Izaberite stavku U redu.

Formiranje izvedene tabele

 1. Da biste dodali polje u izvedenu tabelu, potvrdite izbor imena polja u oknu Polja izvedene tabele.

  Napomena: Izabrana polja se dodaju u podrazumevane oblasti: nenumerička polja se dodaju u oblast Redovi, hijerarhije datuma i              vremena se dodaju u Kolone, a numerička polja se dodaju u Vrednosti.

  Izvedena tabela

 2. Da biste premestili polje iz jedne oblasti u drugu, prevucite ga u ciljnu oblast.

Pre nego što počnete:

 • Podaci bi trebalo da budu organizovani u tabelarnom formatu bez praznih redova ili kolona. U idealnom slučaju možete da koristite Excel tabelu poput one u našem primeru iznad.

 • Tabele su sjajan izvor podataka izvedene tabele, jer se redovi dodati u tabelu automatski dodaju u izvedenu tabelu kada osvežite podatke, a sve nove kolone se dodaju na listu Polja izvedene tabele. U suprotnom, potrebno je da promenite izvorne podatke za izvedenu tabeluili da koristite dinamičku formulu nazvana formule.

 • Tipovi podataka u kolonama bi trebalo da budu isti. Na primer, ne bi trebalo da mešate datume i tekst u istoj koloni.

 • Izvedene tabele radi na snimku podataka, koji se zove keš, tako da se aktuelni podaci ne menjaju na bilo koji način.

Kreiranje izvedene tabele

Ako imate ograničeno iskustvo sa izvedenim tabelama ili niste sigurni kako da počnete, preporučene izvedene tabele su dobar izbor. Kada koristite ovu funkciju, Excel određuje smisleni raspored podudaranjem podataka sa najprikladnijim oblastima u izvedenoj tabeli. To vam daje polaznu tačku za dodatno eksperimentisanje. Kada se napravi preporučena izvedena tabela, možete da istražujete različite položaje i prerasporedite polja da biste postigli određene rezultate.

Možete i da preuzmete naše interaktivno uputstvo Napravite svoju prvu izvedenu tabelu.

Preporučene izvedene tabele

Ručno pravljenje izvedene tabele

 1. Kliknite na ćeliju u opsegu izvora podataka ili tabele.

 2. Idite u stavke Umetanje > Preporučene izvedene tabele.

  Izaberite stavke „Umetanje“ > „Preporučene izvedene tabele“ da bi Excel kreirao izvedenu tabelu za vas

 3. Excel analizira podatke i pruža nekoliko opcija, kao što se u ovom primeru koriste podaci kućnih troškova.

  Dijalog „Preporučene izvedene tabele“ u programu Excel
 4. Izaberite izvedenu tabelu koja vam izgleda najbolje i kliknite na dugme U redu. Excel će napraviti izvedenu tabelu na novom listu i prikazati listu Polja izvedene tabele.

 1. Kliknite na ćeliju u opsegu izvora podataka ili tabele.

 2. Idite u stavke Umetanje > Izvedena tabela.

  Ako koristite Excel za Mac 2011 i starije verzije, dugme „Izvedena tabela“ nalazi se na kartici Podaci u grupi Analiza.

  Kartica „Podaci“, grupa „Analiza“

 3. Excel će prikazati dijalog Kreiranje izvedene tabele sa izabranim imenom opsega ili tabele. U ovom slučaju, koristimo tabelu pod imenom „tbl_HouseholdExpenses“.

 4. U odeljku Odaberite gde želite da smestite izveštaj izvedene tabele izaberite stavku Novi radni list ili Postojeći radni list. Za Postojeći radni list izaberite ćeliju u koju želite da postavite izvedenu tabelu.

 5. Kliknite na dugme U redu i Excel će napraviti izvedenu tabelu na novom listu i prikazati listu Polja izvedene tabele.

U oblasti Ime polja na vrhu potvrdite izbor u polju za potvrdu za svako polje koje želite da dodate u izvedenu tabelu. Polja koja nisu numerička podrazumevamo se dodaju u oblast Red, polja datuma i vremena dodaju se u oblast Kolona, a numerička polja dodaju se u oblast Vrednosti. Možete i ručno da prevlačite i otpuštate dostupne stavke u polja izvedene tabele, a ako više ne želite stavku u izvedenoj tabeli, samo je prevucite izvan liste „Polja“ ili opozovite izbor za nju. Prerasporedela stavki polja je jedna od funkcija izvedene tabele koja olakšava brzu promenu izgleda.

Lista polja izvedene tabele

Odgovarajuća polja u izvedenoj tabeli

Primer dijaloga „Lista polja izvedene tabele“ u programu ExcelPrimer izvedene tabele i u kakvom su polja odnosu sa listom polja.

 • Rezimiranje po

  Prema podrazumevanim postavkama, polja izvedene tabele koja se nalaze u oblasti Vrednosti biće prikazana kao SUM. Ako Excel tumači podatke kao tekst, prikazaće se kao COUNT. Zato je veoma važno da ne mešate tipove podataka u poljima za vrednost. Možete promeniti podrazumevano izračunavanje tako što ćete prvo kliknuti na strelicu sa desne strane imena polja, a zatim izabrati opciju Postavke polja.

  Zatim promenite izračunavanje u odeljku Rezimiraj po. Imajte na umu da kada promenite metod izračunavanja, Excel će ga automatski dodati u odeljak Prilagođeno ime, kao što je „Rezime za imepolja“, ali to možete da promenite. Ako kliknete na dugme Broj…, možete da promenite format broja za celo polje.

  Savet: Pošto će promena izračunavanja u odeljku Rezimiraj po promeniti ime polja izvedene tabele, bolje je da ne preimenujete polja izvedene tabele dok ne završite podešavanje izvedene tabele. Jedan trik je da kliknete na Zameni (u meniju „Uređivanje“) >Pronađi > „Zbir za“, zatim Zameni sa > ostavite prazno da biste zamenili sve odjednom umesto da ručno ponovo kucate.

 • Prikaži podatke kao

  Umesto korišćenja izračunavanja za rezimiranje podataka, možete da ih prikažete kao procenat polja. U sledećem primeru promenili smo iznose naših kućnih troškova da se prikazuju kao % od ukupnog zbira umesto zbira vrednosti.

  Primer izvedene tabele sa vrednostima prikazanim kao procenat konačnog zbira

  Kada otvorite dijalog Postavke polja, možete da napravite izbore na kartici Prikaži podatke kao.

 • Prikazivanje vrednosti kao izračunavanja i procenta.

  Jednostavno prevucite dvaput stavku u odeljak Vrednosti, kliknite desnim tasterom miša na vrednost i izaberite Postavke polja, a zatim postavite opcije Rezimiraj vrednosti po i Prikaži vrednosti kao za svaku.

Ako dodajete nove podatke u izvor podataka izvedene tabele, sve izvedene tabele koje su napravljene pomoću tog izvora podataka moraju da se osveže. Da biste osvežili samo jednu izvedenu tabelu, možete da kliknite desnim tasterom miša bilo gde u opsegu izvedene tabele, a zatim da izaberete stavku Osveži. Ako imate više izvedenih tabela, prvo izaberite bilo koju ćeliju u bilo kojoj izvedenoj tabeli, zatim na traci idite na Analiza izvedene tabele > kliknite na strelicu ispod dugmeta Osveži i izaberite Osveži sve.

Ako ste napravili izvedenu tabelu i odlučite da je više ne želite, možete jednostavno izabrati ceo opseg izvedene tabele i pritisnuti taster Delete. To neće uticati na druge podatke, izvedene tabele ili grafikone oko nje. Ako se izvedena tabela nalazi na odvojenom listu koji ne sadrži druge podatke koje želite da zadržite, brisanjem tog lista brzo ćete ukloniti izvedenu tabelu.

Sada možete da umetnete izvedenu tabelu u unakrsnoj tabeli u Excel za veb.

Važno: Kreiranje izvedenih tabela ili rad na njima u unakrsnoj tabeli ne preporučuje se kada drugi korisnici istovremeno rade na njima.

 1. Izaberite tabelu ili opseg u unakrsnoj tabeli.

 2. Idite u stavke Umetanje > Izvedena tabela.

 3. Excel će prikazati dijalog Kreiranje izvedene tabele sa izabranim imenom opsega ili tabele.

  Kreiranje izvedene tabele
 4. U odeljku Odaberite gde želite da smestite izveštaj izvedene tabele izaberite stavku Novi radni list ili Postojeći radni list. Za Postojeći radni list izaberite ćeliju u koju želite da postavite izvedenu tabelu.

  Napomena: Ćelija na koju upućujete treba da bude izvan tabele ili opsega.

 5. Kliknite na dugme U redu i Excel će napraviti izvedenu tabelu na novom listu i prikazati listu Polja izvedene tabele.

U oblasti Polja izvedene tabele na vrhu potvrdite izbor u polju za potvrdu za svako polje koje želite da dodate u izvedenu tabelu. Polja koja nisu numerička podrazumevamo se dodaju u oblast Redovi, polja datuma i vremena dodaju se u oblast Kolone, a numerička polja dodaju se u oblast Vrednosti. Možete i ručno da prevlačite i otpuštate dostupne stavke u polja izvedene tabele, a ako više ne želite stavku u izvedenoj tabeli, samo je prevucite izvan liste „Polja“ ili opozovite izbor za nju. Prerasporedela stavki polja je jedna od funkcija izvedene tabele koja olakšava brzu promenu izgleda.

Lista polja izvedene tabele

Odgovarajuća polja u izvedenoj tabeli

Primer dijaloga „Lista polja izvedene tabele“ u programu ExcelPrimer izvedene tabele i u kakvom su polja odnosu sa listom polja.

 • Rezimiraj vrednosti po

  Prema podrazumevanim postavkama, polja izvedene tabele koja se nalaze u oblasti Vrednosti biće prikazana kao SUM. Ako Excel tumači podatke kao tekst, prikazaće se kao COUNT. Zato je veoma važno da ne mešate tipove podataka u poljima za vrednost. Možete promeniti podrazumevano izračunavanje tako što ćete prvo kliknuti na strelicu sa desne strane imena polja, a zatim izabrati opciju Postavke polja za vrednost.

  Dijalog „Postavke polja za vrednost“ u programu Excel

  Zatim promenite izračunavanje u odeljku Rezimiraj vrednosti po. Imajte na umu da kada promenite metod izračunavanja, Excel će ga automatski dodati u odeljak Prilagođeno ime, kao što je „Rezime za imepolja“, ali to možete da promenite. Ako kliknete na dugme Format broja, možete da promenite format broja za celo polje.

  Dijalog „Postavke polja za vrednost“ programa Excel za stavku „Rezimiraj vrednosti po opcijama“

  Savet: Pošto će promena izračunavanja u odeljku Rezimiraj vrednosti po promeniti ime polja izvedene tabele, bolje je da ne preimenujete polja izvedene tabele dok ne završite podešavanje izvedene tabele. Jedan trik je da koristite Pronađi i zameni (Ctrl + H) >Pronađi > „Zbir za“, zatim Zameni sa > ostavite prazno da biste zamenili sve odjednom umesto da ručno ponovo kucate.

 • Prikaži vrednosti kao

  Umesto korišćenja izračunavanja za rezimiranje podataka, možete da ih prikažete kao procenat polja. U sledećem primeru promenili smo iznose naših kućnih troškova da se prikazuju kao % od ukupnog zbira umesto zbira vrednosti.

  Primer izvedene tabele sa vrednostima prikazanim kao procenat konačnog zbira

  Kada otvorite dijalog Postavka vrednosti polja, možete da napravite izbore na kartici Prikaži vrednosti kao.

  Postavke polja za vrednost izvedene tabele > dijalog „Prikaži vrednosti kao“
 • Prikazivanje vrednosti kao izračunavanja i procenta.

  Samo dvaput prevucite stavku u odeljak Vrednosti, a zatim postavite opcije Rezimiraj vrednosti po i Prikaži vrednosti kao za svaku.

Ako dodajete nove podatke u izvor podataka izvedene tabele, potrebno je da se osveže sve izvedene tabele zasnovane na tim podacima. Da biste osvežili izvedenu tabelu, možete da kliknete desnim tasterom miša bilo gde u opsegu izvedene tabele i izaberete stavku Osveži.

Osvežavanje izvedene tabele

Ako ste napravili izvedenu tabelu i odlučite da je više ne želite, možete jednostavno izabrati ceo opseg izvedene tabele i pritisnuti taster Delete. To neće uticati na druge podatke, izvedene tabele ili grafikone oko nje. Ako se izvedena tabela nalazi na odvojenom listu koji ne sadrži druge podatke koje želite da zadržite, brisanjem tog lista brzo ćete ukloniti izvedenu tabelu.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Pravljenje izvedenog grafikona

Korišćenje modula za sečenje za filtriranje podataka izvedene tabele 

Pravljenje vremenske ose izvedene tabele za filtriranje datuma

Kreiranje izvedene tabele pomoću modela podataka za analizu podataka u više tabela

Korišćenje liste polja za raspoređivanje polja u izvedenoj tabeli

Promena izvornih podataka za izvedenu tabelu

Izračunavanje vrednosti u izvedenoj tabeli

Brisanje izvedene tabele

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×