Kreiranje jednostavne formule u programu Excel

Kreiranje jednostavne formule u programu Excel

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Možete da kreirate jednostavnu formulu za sabiranje, oduzimanje, množenje ili deljenje vrednosti u radnom listu. Na početku svake jednostavne formule stoji znak jednakosti (=), a zatim slede konstante koje su numeričke vrednosti ili računski operatori, kao što su znaci plus (+), minus (-), zvezdica(*) ili kosa crta (/).

Hajde da primer jednostavne formule.

 1. Kliknite na ćeliju u radnom listu u koju želite da unesete formulu.

 2. Tip = (znak jednakosti) praćeno konstante i operatore (do 8192 znakova) koju želite da koristite pri izračunavanju.

  U našem primeru, otkucajte = 1 + 1.

  Napomene: 

  • Umesto unošenja konstanti u formulu možete izabrati ćeliju koja sadrži vrednost koju želite da koristite u formuli i uneti operatore između odabranih ćelija.

  • Praćenje redosleda standardne matematičke operacije, množenje i deljenje se vrši pre sabiranje i oduzimanje.

 3. Pritisnite taster Unesite (Windows) ili vratite (Mac).

Hajde da neku drugu verziju jednostavne formule. Tip = 5 + 2 * 3 u drugu ćeliju i pritisnite taster Enter ili vratite. Excel množi poslednje dve brojeve i rezultatu dodaje broj prve.

Korišćenje automatskog zbira

Automatski zbir možete da koristite da biste brzo sabrali kolonu ili red ili brojeve. Izaberite ćeliju pored brojeva koje želite da saberete, na kartici Početak izaberite stavku Automatski zbir , pritisnite taster Enter (Windows) ili vratite (Mac), a to je.

Dugme „Automatski zbir“ na kartici „Početak“

Kada kliknete na dugme Automatski zbir, Excel automatski unosi formulu (koja koristi funkciju SUM) za sabiranje brojeva.

Napomena: Možete takođe da upišete ALT += (Windows) ili ALT + KOMANDA += (Mac) u ćeliji i Excel automatski umeće funkciju SUM.

Evo primera. Da biste dodali brojeve januara u budžet „Zabava“, izaberite ćeliju B7 koja se nalazi odmah ispod kolone brojeva. Zatim kliknite na dugme Automatski zbir. Formula se pojavljuje u ćeliji B7 i Excel markira ćelije koje sabirate.

Formula kreirana izborom kartice „Početak“ > dugmeta „Automatski zbir“

Pritisnite taster Enter da biste prikazali rezultat (95,94) u ćeliji B7. Formulu možete videti i na traci sa formulama na vrhu prozora programa Excel.

Rezultat automatskog zbira u ćeliji B7

Napomene: 

 • Da biste sabrali kolonu brojeva, izaberite ćeliju odmah ispod poslednjeg broja u koloni. Da biste sabrali red brojeva, izaberite ćeliju odmah sa desne strane.

 • Pošto kreirate formulu, možete je kopirati u druge ćelije umesto da je iznova i iznova kucate. Na primer, ako kopirate formulu u ćeliju B7 do ćelije C7, formula u ćeliji C7 se automatski prilagođava novoj lokaciji i izračunava brojeve u C3:C6.

 • Automatski zbir možete koristiti odjednom na više ćelija. Na primer, možete markirati i ćeliju B7 i ćeliju C7, kliknuti na dugme Automatski zbir i istovremeno sabrati obe kolone.

Kopirajte primer podataka u sledeću tabelu i nalepite ga u ćeliju A1 novog Excel radnog lista. Po potrebi, možete da prilagodite širinu kolona da biste videli sve podatke.

Napomena: Za formule da biste prikazali rezultate, izaberite ih, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite Enter (Windows) ili vratite (Mac).

Podaci

2

5

Formula

Opis

Rezultat

=A2+A3

Sabira vrednosti iz ćelija A1 i A2

=A2+A3

=A2-A3

Oduzima vrednost iz ćelije A2 od vrednosti iz ćelije A1

=A2-A3

=A2/A3

Deli vrednost iz ćelije A1 vrednošću iz ćelije A2

=A2/A3

=A2*A3

Množi vrednost iz ćelije A1 vrednošću iz ćelije A2

=A2*A3

=A2^A3

Stepenuje vrednost iz ćelije A1 eksponencijalnom vrednošću koja je navedena u ćeliji A2

=A2^A3

Formula

Opis

Rezultat

=5+2

Sabira 5 i 2

=5+2

=5-2

Oduzima 2 od 5

=5-2

=5/2

Deli 5 sa 2

=5/2

=5*2

Množi 5 sa 2

=5*2

=5^2

Izračunava kvadrat broja 5

=5^2

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Pregled formula u programu Excel

Funkcija SUM

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×