Kreiranje jednostavne formule u programu Excel

Kreiranje jednostavne formule u programu Excel

Možete da kreirate jednostavnu formulu za sabiranje, oduzimanje, množenje ili deljenje vrednosti u radnom listu. Na početku svake jednostavne formule stoji znak jednakosti (=), a zatim slede konstante koje su numeričke vrednosti ili računski operatori, kao što su znaci plus (+), minus (-), zvezdica(*) ili kosa crta (/).

Uzmimo primer jednostavne formule.

 1. Kliknite na ćeliju u radnom listu u koju želite da unesete formulu.

 2. Otkucajte = (znak jednakosti), a zatim konstante i operatore (do 8192 znakova) koje želite da koristite u izračunavanju.

  Na primer, otkucajte = 1 + 1.

  Napomene: 

  • Umesto unošenja konstanti u formulu možete izabrati ćeliju koja sadrži vrednost koju želite da koristite u formuli i uneti operatore između odabranih ćelija.

  • Praćenje standardnog redosleda matematičkih operacija, množenja i podele vrši se pre dodavanja i oduzimanja.

 3. Pritisnite taster ENTER (Windows) ili Vrati (Mac).

Uzmimo još jednu varijantu jednostavne formule. Otkucajte = 5 + 2 * 3 u drugoj ćeliji i pritisnite ENTER ili povratnu. Excel množi poslednja dva broja i dodaje prvi broj u rezultate.

Korišćenje automatskog zbira

Možete da koristite automatski zbir da biste brzo sabrali kolonu ili redove ili brojeve. Izaberite ćeliju pored brojeva koje želite da saberete, na kartici Početak izaberite stavku Automatsko sabiranje , pritisnite taster ENTER (Windows) ili Vrati (Mac) i to je to!

Dugme „Automatski zbir“ na kartici „Početak“

Kada kliknete na dugme Automatski zbir, Excel automatski unosi formulu (koja koristi funkciju SUM) da bi sabrala brojeve.

Napomena: Možete i da otkucate ALT + = (Windows) ili ALT + Komanda + = (Mac) u ćeliju i Excel automatski umeće funkciju SUM.

Evo primera. Da biste dodali brojčane brojeve u ovom budžetu za zabavu, izaberite ćeliju B7, ćeliju odmah ispod kolone brojeva. Zatim kliknite na dugme Automatski zbir. Formula se pojavljuje u ćeliji B7, a Excel ističe ćelije koje su vam sabiranja.

Formula kreirana izborom kartice „Početak“ > dugmeta „Automatski zbir“

Pritisnite taster ENTER da biste prikazani rezultati (95,94) u ćeliji B7. Formulu možete da vidite i u traci sa formulama na vrhu prozora Excel.

Rezultat automatskog zbira u ćeliji B7

Napomene: 

 • Da biste sabrali kolonu brojeva, izaberite ćeliju odmah ispod poslednjeg broja u koloni. Da biste sabrali jedan broj brojeva, izaberite ćeliju odmah nadesno.

 • Kada kreirate formulu, možete je kopirati u druge ćelije umesto da je kucate iznova i iznova. Na primer, ako kopirate formulu u ćeliju B7 u ćeliju C7, formula u C7 automatski prilagođava novoj lokaciji i izračunava brojeve u programu C3: C6.

 • Možete da koristite i automatsko sabiranje na više ćelija odjednom. Na primer, možete da označite ćeliju B7 i C7, izaberete stavku Automatski zbiri istovremeno saberete obe kolone.

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke.

Napomena: Da biste prikazali formule koje prikazuju rezultate, izaberite ih, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster ENTER (Windows) ili Vrati (Mac).

Podaci

2

5

Formula

Opis

Rezultat

=A2+A3

Sabira vrednosti iz ćelija A1 i A2

=A2+A3

=A2-A3

Oduzima vrednost iz ćelije A2 od vrednosti iz ćelije A1

=A2-A3

=A2/A3

Deli vrednost iz ćelije A1 vrednošću iz ćelije A2

=A2/A3

=A2*A3

Množi vrednost iz ćelije A1 vrednošću iz ćelije A2

=A2*A3

=A2^A3

Stepenuje vrednost iz ćelije A1 eksponencijalnom vrednošću koja je navedena u ćeliji A2

=A2^A3

Formula

Opis

Rezultat

=5+2

Sabira 5 i 2

=5+2

=5-2

Oduzima 2 od 5

=5-2

=5/2

Deli 5 sa 2

=5/2

=5*2

Množi 5 sa 2

=5*2

=5^2

Izračunava kvadrat broja 5

=5^2

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Takođe pogledajte

Pregled formula u funkciji Excel

Sum

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×