Kreiranje kontrole koja upućuje na kontrolu u drugom obrascu

Ovaj članak opisuje kako da dodate okvir za tekst u Access obrazac, a zatim postavite svojstva za taj okvir za tekst tako da prikazuje vrednost iz kontrole u drugom obrascu. Ovo je korisno u sledećim situacijama:

 • Imate glavni obrazac koji sadrži podobrazac, a podobrazac sadrži izračunati okvir za tekst (na primer, ukupnu vrednost cena stavke) čije rezultate želite da prikažete u glavnom obrascu.

 • Imate obrazac koji sadrži komandno dugme koje otvara drugi obrazac i želite da okvir za tekst iz drugog obrasca prikazuje vrednost kontrole iz prvog obrasca.

Kreiranje kontrole

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na obrazac koji želite da promenite, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna ili Prikaz rasporeda.

 2. Na kartici Dizajn, u galeriji Kontrole izaberite stavku Okvir za tekst.

 3. Kliknite na mesto u obrascu na kojem želite da kreirate okvir za tekst.

 4. Uverite se da je izabran samo okvir za tekst. Ukoliko je neophodno, kliknite na drugu kontrolu, a zatim ponovo kliknite na okvir za tekst.

 5. Ako se list sa svojstvima i dalje ne prikazuje, kliknite desnim tasterom miša na okvir za tekst i izaberite stavku Svojstva.

 6. U oknu zadatka List sa svojstvima izaberite karticu Sve.

 7. Podesite svojstvo Izvor kontrole pomoću sledeće sintakse:

  =[Obrasci]![ime obrasca]![ime kontrole]

  U tom slučaju ime obrasca predstavlja ime obrasca koji sadrži kontrolu čiju vrednost želite da prikažete, a ime kontrole predstavlja ime kontrole.

  Upućivanje na kontrolu u podobrascu je nešto komplikovanije. U tim slučajevima koristite sintaksu poput sledeće:

  =[Obrasci]![ime glavnog obrasca]![ime kontrole podobrasca u glavnom obrascu].[Obrazac]![ime kontrole u podobrascu]

  Ovde ime glavnog obrasca predstavlja ime glavnog obrasca, ime kontrole podobrasca u glavnom obrascu je ime kontrole u glavnom obrascu koji predstavlja kontejner za podobrazac, a ime kontrole u podobrascu je ime kontrole u podobrascu koja sadrži kontrolu čiju vrednost želite da prikažete.

Napomena: U svim slučajevima obrazac na koji želite da uputite mora da bude otvoren da bi Access pročitao njegovu vrednost. Obrazac može da bude skriven, ali mora da bude otvoren.

Primeri

1. primer: Upućivanje na drugi obrazac

Recimo da imate glavni obrazac po imenu „Porudžbine“ i želite da prikažete vrednost kontrole po imenu „Ime“ koja se nalazi u obrascu po imenu „Detalji o zaposlenima“. Da biste prikazali vrednost iz kontrole „Ime“ u obrascu „Detalji o zaposlenima“, dodaćete okvir za tekst u obrazac „Porudžbine“ i navedete njegovo svojstvo Izvor kontrole na sledeći način:

=[Obrasci]![Detalji o zaposlenima]![Ime]

2. primer: Upućivanje na kontrolu u podobrascu iz glavnog obrasca

Recimo da imate glavni obrazac pod imenom „Porudžbine“. Ovaj obrazac sadrži kontrolu podobrasca pod imenom „Podobrazac porudžbina“, a podobrazac sadrži izračunati okvir za tekst pod imenom „Međuvrednost_porudžbina“. Da biste prikazali vrednost iz kontrole „Međuvrednost_porudžbina“ u glavnom obrascu „Porudžbine“, dodaćete okvir za tekst u glavni obrazac „Porudžbine“ i navesti njegovo svojstvo Izvor kontrole na sledeći način:

= [Obrasci]![Porudžbine]![Podobrazac porudžbine].[Obrazac]! [Međuvrednost porudžbine]

Napomena: U svim slučajevima obrazac na koji želite da uputite mora da bude otvoren da bi Access pročitao njegovu vrednost. Obrazac može da bude skriven, ali mora da bude otvoren.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×