Kreiranje liste zasnovane na unakrsnoj tabeli

Kreiranje liste zasnovane na unakrsnoj tabeli

Prilikom kreiranja Microsoft liste, možete da uštedite vreme tako što ćete uvesti postojeću Excel unakrsnu tabelu. Ovaj metod konvertuje naslove tabele u kolone na listi, a ostatak podataka se uvozi kao stavke liste. Uvoz unakrsne tabele je takođe način da kreirate listu bez podrazumevane kolone naslova.

Možete da kreirate liste u programu Microsoft SharePoint, aplikaciji "liste" u Microsoft 365 ili timovima. Saznajte kako da Prvi koraci sa listama u Microsoft timovima.

Napomena:  Drugi metod premeštanja podataka u SharePoint je izvoz tabele direktno iz programa Excel. Više informacija potražite u članku izvoz Excel tabele u SharePoint. Više informacija o SharePoint podržanim pregledačima potražite u članku planiranje podrške za pregledače u sistemu SharePoint Server.

Pravljenje liste zasnovane na unakrsnoj tabeli

 1. Iz aplikacije "liste" u usluzi Microsoft 365, izaberite stavku + Nova lista ili na matičnoj stranici lokacije, izaberite stavku + novi > listu.  

  • U Microsoft timovima, na kartici datoteke na vrhu vašeg kanala, izaberite više > otvorite u sistemu SharePoint, a zatim izaberite stavku Nova > liste.

  Kreiranje liste iz unakrsne tabele

 2. Na stranici kreiranje liste izaberite stavku iz programa Excel.

  Kreiranje liste iz unakrsne tabele

 3.  Odaberite stavku Otpremi datoteku da biste izabrali datoteku na uređaju ili Odaberite datoteku koja je već na ovoj stranici.

  Otpremanje iz Excel datoteke

  Napomena: Ako je dugme za otpremanje datoteke premazane, nemate dozvolu da kreirate listu iz unakrsne tabele. Više informacija potražite u članku administrator sajta vaše organizacije.

 4.   Unesite ime za listu.

  Kreiranje liste

 5.  (Opcionalno) Potvrdite izbor u polju za proveru navigacije na sajtu da biste prikazali listu na stranici sadržaja na sajtu. 

 6.  Kliknite na dugme Kreiraj. 

  Napomene: 

  • Ako datoteka unakrsne tabele koju uvozite nema tabelu u njoj, kliknite na uputstva na ekranu da biste kreirali tabelu u programu Excel, a zatim uvezete tabelu na listu. Ako zaglavite kreiranje tabele, potražite članak "oblikovanje u tabeli" na vrhu datoteke u programu Excel.

  • Možete da koristite tabele sa najviše 20.000 redova da biste kreirali listu. 

Kreiranje liste zasnovane na unakrsnoj tabeli u SharePoint 2016 i 2013

 1. Na sajtu na kom želite da dodate listu zasnovanu na unakrsnoj tabeli, izaberite stavku postavke Dugme „Postavke usluge Office 365“ , a zatim izaberite stavku Dodaj aplikaciju.

 2. U polju Pronađi aplikaciju unesite unakrsnu tabelu, a zatim izaberite ikonu pretrage Ikona lupe polja za pretragu .

  Pronalaženje polja aplikacije sa istaknutim tabelom "unakrsne tabele" i "Pretraga"
 3. Na stranici rezultati pretrage izaberite stavku Uvezi unakrsnu tabelu.

  Istaknuta aplikacija za unakrsnu tabelu u dijalogu "nove aplikacije"
 4. Na stranici Nova aplikacija unesite ime za listu.

  Ime se pojavljuje na vrhu liste u većini prikaza, postaje deo Veb adrese stranice sa listom i prikazuje se u navigaciji na lokaciji kako bi korisnici mogli da pronađu listu. Možete da promenite ime liste, ali će veb adresa ostati ista.

  Novi dijalog aplikacije sa imenom i lokacijom datoteke popunjenim, uvoz istaknut
 5. Unesite opcionalni Opis.

  Opis se pojavljuje ispod imena u većini prikaza. Opis za listu možete da promenite u bilo kom trenutku pomoću postavki liste.

 6. Potražite ili unesite lokaciju datoteke unakrsne tabele. Kada završite, izaberite stavku Uvezi.

  Unakrsna tabela se otvara u programu Excel i pojavljuje se prozor " Uvoz u Windows SharePoint uslugama ".

 7. U prozoru " Uvoz u Windows SharePoint Services " izaberite stavku opseg tabela, opseg ćelijaili imenovani opseg. Ako želite da ručno izaberete opseg, izaberite opseg ćelija, a zatim izaberite stavku Izaberi opseg. U unakrsnoj tabeli izaberite gornju levu ćeliju, držite pritisnut taster Shift taster i izaberite donju desnu ćeliju željeno.

  Excel unakrsna tabela sa istaknutim opsegu

  Opseg se pojavljuje u polju Select Range . Izaberite stavku Uvezi.

  Uvoz u dijalog unakrsne tabele sa istaknutim uvozom

  Kada uvezete unakrsnu tabelu, proverite kolone liste da biste se uverili da su podaci uvezeni kao što ste očekivali. Na primer, možda ćete želeti da navedete da kolona sadrži valutu umesto broja. Da biste prikazali ili promenili postavke liste, otvorite listu, izaberite karticu Lista ili izaberite stavku Postavke Dugme „Postavke usluge Office 365“ , a zatim izaberite stavku postavke liste.

 8. Podaci unakrsne tabele pojavljuju se na listi u SharePoint .

  Lista u usluzi SharePoint online

Kreiranje liste zasnovane na unakrsnoj tabeli u SharePoint 2010

 1. Izaberite stavke Radnje na sajtu Meni „Radnje na lokaciji“ , izaberite stavku Prikaži sav sadržaj sajta, a zatim izaberite stavku Kreiraj Dugme „Kreiraj“ .

  Napomena: SharePoint lokacija može znatno da se izmeni. Ako ne možete da pronađete neku opciju, na primer komandu, dugme ili vezu, obratite se administratoru.

 2. U SharePoint 2010, u okviru sve kategorijeizaberite stavku prazni & prilagođeno, izaberite stavku Uvezi unakrsnu tabelu, a zatim izaberite stavku Kreiraj.

  U SharePoint 2007, u okviru prilagođene listeizaberite stavku Uvezi unakrsnu tabelu, a zatim izaberite stavku Kreiraj.

  Kreiranje dijaloga sa unakrsnom tabelom uvoz i kreiranje istaknute
 3. Unesite ime za listu. Obavezno ime .

  Ime se pojavljuje na vrhu liste u većini prikaza, postaje deo Veb adrese stranice sa listom i prikazuje se u navigaciji na lokaciji kako bi korisnici mogli da pronađu listu. Ime liste možete da promenite u bilo kom trenutku, ali će veb adresa ostati ista.

 4. Unesite Opis za listu. Opis je opcionalan.

  Opis se pojavljuje ispod imena u većini prikaza. Možete da promenite opis za listu.

  Dijalog "Kreiranje uvoza unakrsne tabele" sa istaknutom stavkom
 5. Pregledajte ili unesite lokaciju datoteke unakrsne tabele koju želite da uvezete, a zatim izaberite stavku Uvezi.

 6. U dijalogu Uvoz u Windows SharePoint Services listu izaberite tip opsegai u opsegu izboranavedite opseg u unakrsnoj tabeli koju želite da koristite za kreiranje liste.

  Uvoz u SharePoint listu

  Napomena: U zavisnosti od programa za unakrsne tabele, možda ćete moći da izaberete opseg ćelija direktno u unakrsnoj tabeli. Opseg tabele i imenovani opseg moraju se već definisati u unakrsnoj tabeli da biste ga izabrali u dijalogu " Uvoz u Windows SharePoint Services ".

 7. Izaberite stavku Uvezi.

Uvezena lista

Kada uvezete unakrsnu tabelu, proverite kolone liste da biste se uverili da su podaci uvezeni kao što ste očekivali. Na primer, možda ćete želeti da navedete da kolona sadrži valutu umesto broja. Da biste prikazali ili promenili postavke liste, otvorite listu, izaberite karticu Lista ili izaberite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku postavke liste.

Važno: Obavezno koristite 32-bitni Veb pregledač, kao što je Microsoft Edge, za uvoz unakrsne tabele, kao uvoz unakrsne tabele na ActiveX filtriranje. Kada uvezete unakrsnu tabelu, možete da radite sa listom u bilo kom pregledaču koji podržava SharePoint .

Tipovi kolona koji su kreirani za listu zasnovani su na vrstama podataka koji se nalaze u kolonama unakrsne tabele. Na primer, kolona u unakrsnoj tabeli koja sadrži datume obično će biti kolona datuma na listi SharePoint .

Sve verzije SharePoint vam dozvoljava da uvezete unakrsnu tabelu podataka, ali način na koji to radite se neznatno razlikuje između verzija. Primeri ovde koriste Excel, ali drugi kompatibilni unakrsna tabela radi. Ako vaš izvorni format datoteke unakrsne tabele nije podržan, izvezite podatke u oblik razgraničenih zarezima (. CSV) i uvoz pomoću te datoteke.

Više informacija o tome kako da prilagodite i dodate uvezenu listu na stranicu ili na sajt potražite u članku uvod u liste.

Napomena: Kolone se obično podešavaju na SharePoint sajtu na osnovu tipa podataka koje sadrže. Međutim, kada uvezete listu, trebalo bi da pregledate kolone i podatke da biste se uverili da je sve uvezeno kao što ste očekivali. Na primer, možda ćete želeti da navedete da kolona sadrži valutu umesto samo broj. Da biste prikazali ili promenili postavke liste, otvorite listu i u meniju Postavke izaberite stavku postavke liste.

Vrh stranice

Ostavite komentar

Da li je ovaj članak bio koristan? Ako jeste, obavestite nas o tome na dnu ove stranice. Ako nije bio koristan, recite nam šta je bilo zbunjujuće ili šta je nedostajalo. Dodajte verziju SharePoint , OS i pregledača. Iskoristićemo vaše povratne informacije da bismo dodatno proverili podatke, dodali informacije i ažurirali ovaj članak.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×