Kreiranje modela podataka u programu Excel

Model podataka vam omogućava da integrišete podatke iz više tabela, efikasno gradeću izvor podataka sa relacijama unutar Excel radne sveske. U okviru programa Excel modeli podataka koriste se transparentno i pružaju tabelarne podatke koji se koriste u izvedenim tabelama i izvedenim grafikonima. Model podataka je vizuelizovan kao kolekcija tabela u listi polja, a najčešće čak ni ne znate da je tamo.

Da biste mogli da počnete da radite sa modelom podataka, potrebno je da nabavite neke podatke. Za to ćemo koristiti iskustvo "Nabavi & transformaciju" (Power Query), pa ćete možda želeti da se vratite i pogledate video ili pratite naš vodič za učenje o funkciji "& Transformacija" i programom Power Pivot.

Gde je Power Pivot?

Gde se nalazi & transformacija (Power Query)?

 • Excel 2016 & Excel za Microsoft 365 – Get & Transformacije (Power Query) integrisana je sa programom Excel na kartici Podaci.

 • Excel 2013 – Power Query je programski dodatak koji se uključuje uz Excel, ali mora da se aktivira. Izaberite stavke Opcije > i > Programski dodaci ,a zatim u padajuću meniju Upravljanje u dnu okna izaberite stavku COM programski dodaci > Idi. Proverite Microsoft Power Query za Excel, a zatim u redu da biste ga aktivirali. Power Query kartica će biti dodata na traku.

 • Excel 2010Preuzimanje i instaliranje programski dodatak Power Query.. Kada se aktivira, na traku će se dodati kartica Power Query.

Prvi koraci

Prvo morate da nabavite neke podatke.

 1. U programima Excel 2016 i Excel za Microsoft 365 koristite Data > Get & Transform Data > GetData da biste uvezli podatke iz bilo kog broja spoljnih izvora podataka, kao što su tekstualna datoteka, Excel radna sveska, veb lokacija, Microsoft Access, SQL Server ili druga relacionalna baza podataka koja sadrži više povezanih tabela.

  U programima Excel 2013 i 2010 idite na power Query > Prikupitespoljne podatke i izaberite izvor podataka.

 2. Excel od vas traži da izaberete tabelu. Ako želite da dobijete više tabela iz istog izvora podataka, izaberite opciju Omogući izbor više tabela. Kada izaberete više tabela, Excel automatski kreira model podataka za vas.

  Napomena: Za ove primere koristimo Excel radnu svesku sa izmišljanim detaljima o razredima i ocenama učenika. Možete da preuzmete uzorak radne sveske modela podataka studenatai pratite. Možete i da preuzmete verziju sa dovršenim modelom podataka..

  Navigator & transformacije (Power Query)
 3. Izaberite jednu ili više tabela, a zatim kliknite na dugme Učitaj.

  Ako treba da uredite izvorne podatke, možete da odaberete opciju Uredi. Za više detalja pogledajte: Uvod u uređivač upita (Power Query).

Sada imate model podataka koji sadrži sve uvezene tabele i one će biti prikazane na listi polja izvedene tabele.

Napomene: 

 • Modeli se prave implicitno kada uvezete dave ili više tabela istovremeno u program Excel.

 • Modeli se kreiraju eksplicitno kada koristite programski dodatak Power Pivot za uvoz podataka. U programskom dodatku model je predstavljen u rasporedu na karticama sličnom programu Excel, gde svaka kartica sadrži tabelarne podatke. Pogledajte get data using the Power Pivot add-inda biste saznali osnove o uvozu podataka pomoću SQL Server baze podataka.

 • Model može sadržati jednu tabelu. Da biste kreirali model na osnovu samo jedne tabele, izaberite tabelu i kliknite na dugme Dodaj u model podataka u programskom dodatku Power Pivot. Ovo možete uraditi ako želite da koristite Power Pivot funkcije kao što su filtrirani skupovi podataka, izračunate kolone, izračunata polja, KPI-ovi i hijerarhije.

 • Relacije tabela se mogu kreirati automatski ako uvezete povezane tabele koje imaju primarne i strane ključne relacije. Excel obično može da koristi uvezene informacije o relacijama kao osnovu za relacije tabela u modelu podataka.

 • Savete o tome kako da smanjite veličinu modela podataka možete da vidite u temi Pravljenje memorijski efikasnog modela podataka pomoću programa Excel i programske prečice Power Pivot.

 • Dodatne informacije o istraživanju možete da vidite u uputstvu: Uvoz podataka u Excel i Kreiranje modela podataka.

Savet: Kako da znate da li radna sveska ima model podataka? Idite na Power Pivot > Upravljaj . Ako vidite podatke poput radnog lista, onda postoji model. Pročitajte: Saznajte koji izvori podataka se koriste u modelu podataka radne sveske da biste saznali više.

Kreiranje relacija između tabela

Sledeći korak je da kreirate relacije između tabela, tako da možete izvući podatke iz bilo koje od njih. Svaka tabela mora da ima primarni ključ ili jedinstveni identifikator polja, kao što je ID studenta ili broj razreda. Najlakši način je da prevučete i otpustite ta polja da biste ih povezali u prikazu dijagramaprogramog Power Pivot.

 1. Idite na Power Pivot >Upravljajte.

 2. Na kartici Početak izaberite stavku Prikaz dijagrama.

 3. Prikazaće se sve uvezene tabele, a možda ćete želeti da im malo pomučite veličinu u zavisnosti od toga koliko polja ima svako od njih.

 4. Zatim prevucite polje primarnog ključa iz jedne tabele u sledeću. Sledeći primer je prikaz dijagrama tabela studenata:

  Prikaz dijagrama relacija Power Query modela podataka

  Napravili smo sledeće veze:

  • tbl_Students | Student ID > tbl_Grades | ID studenta

   Drugim rečima, prevucite polje "ID studenta" iz tabele "Studenti" u polje "ID studenta" u tabeli "Ocene".

  • tbl_Semesters | Semestar ID > tbl_Grades | Semestar

  • tbl_Classes | Broj razreda > tbl_Grades | Broj razreda

  Napomene: 

  • Imena polja ne moraju da budu ista u cilju kreiranja relacije, ali moraju da budu istog tipa podataka.

  • Konektori u prikazu dijagrama imaju "1" na jednoj strani, a "*" na drugoj. To znači da postoji relacija jedan-prema-više između tabela i koja određuje kako se podaci koriste u izvedenim tabelama. Pogledajte: Relacije između tabela u modelu podataka da biste saznali više.

  • Konektori ukazuju samo na to da postoji relacija između tabela. Oni u stvari ne pokazuju koja su polja međusobno povezana. Da biste videli veze, idite na Power Pivot > Upravljanje >Dizajn > relacijama > Upravljanje relacijama. U programu Excel možete da odete na podaci >relacije.

Korišćenje modela podataka za kreiranje izvedene tabele ili izvedenog grafikona

Excel radna sveska može da sadrži samo jedan model podataka, ali taj model sadrži više tabela koje se mogu koristiti više puta u celoj radnoj svesci. U bilo kom trenutku možete dodati više tabela u postojeći model podataka.

 1. In Power Pivot, go to Manage.

 2. Na kartici Početak izaberite stavku Izvedena tabela.

 3. Izaberite gde želite da postavite izvedenu tabelu: novi radni list ili trenutnu lokaciju.

 4. Kliknite na dugmeU redu , a Excel će dodati praznu izvedenu tabelu sa oknom Lista polja sa desne strane.

  Power Pivot lista polja izvedene tabele

Dalje, kreirajte izvedenu tabeluili kreirajte izvedeni grafikon. Ako ste već kreirali relacije između tabela, možete da koristite bilo koje od njihovih polja u izvedenoj tabeli. Već smo kreirali relacije u uzorku radne sveske Model podataka studenta.

Dodavanje postojećih, nepovezanih podataka u model podataka

Pretpostavimo da ste uvezli ili kopirali veliki broj podataka koje želite da koristite u modelu, ali ih niste dodali u model podataka. Oblikovanje novih podataka u model je lakše nego što izgleda.

 1. Počnite tako što ćete izabrati bilo koju ćeliju u okviru podataka koje želite da dodate u model. To može da bude bilo koji opseg podataka, ali podaci oblikovani kao Excel tabela je najbolji.

 2. Koristite jedan od ovih pristupa da biste dodali svoje podatke:

 3. Izaberite stavke Power Pivot > Dodaj u model podataka.

 4. Izaberite stavke Umetanje > Izvedena tabela, a zatim potvrdite izbor u polju Dodaj ove podatke u model podataka u dijalogu „Kreiranje izvedene tabele“.

Sada su opseg ili tabela dodati u model kao povezana tabela. Više informacija o radu sa povezanim tabelama u modelu potražite u članku Dodavanje podataka korišćenjem Excel povezanih tabela u dodatku Power Pivot.

Dodavanje podataka u tabelu Power Pivot tabelu

U programskom dodatku Power Pivot nije moguće dodati red u tabelu tako što ćete direktno nešto otkucati u novi red, kao što to možete u Excel radnom listu. Međutim, redove možete da dodate tako što ćete kopirati i nalepiti ili osvežavati izvorne podatke i osvežavati Power Pivot model.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Nabavite & za transformaciju i Power Pivot vodiče za učenje

Uvod u Uređivač upita (Power Query)

Kreiranje memorijski efikasnog modela podataka pomoću programa Excel i programske prečice Power Pivot

Uputstvo: Uvoz podataka u Excel i pravljenje modela podataka

Saznajte koji izvori podataka se koriste u modelu podataka u radnoj svesci

Relacije između tabela u modelu podataka

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×