Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Kada spojite kolone tabele, više ne morate da zahtevate i potpuno se podudarate. Približno podudaranje vam osigurava da uporedite stavke na zasebnim listama i da im se pridružite ako su bliske. Možete čak da podesite toleranciju koja se podudara ili prag sličnosti.

Slučaj uobičajene upotrebe za nejasna podudaranja jeste sa tekstualnim poljima slobodnog oblika, kao što je anketa u kojoj pitanje omiljenog voća može da ima vrednosti upisivanja, singularne, množenja, velikih sleva, malih sleva i drugih varijacija koje se ne podudaraju potpuno.

Neparno podudaranje je podržano samo za operacije objedinjavanja preko tekstualnih kolona. Power Query koristi algoritam sličnosti Jaccard kako bi izmerio sličnost između parova instanci.

Procedura

 1. Da biste otvorili upit, pronađite onaj koji je prethodno učitan iz programnog uređivača Power Query, izaberite ćeliju u podacima, a zatim izaberite stavku Upit > Uredi. Više informacija potražite u temi Kreiranje, uređivanje i učitavanje upita u programu Excel (Power Query).

 2. Izaberite stavku Početna> Kombinovanje > za objedinjavanje. Možete i da izaberete stavku Objedini upite kao novi. Dijalog Objedinjavanje se pojavljuje sa primarnom tabelom na vrhu.

 3. Izaberite kolonu koju želite da koristite za nejasno podudaranje. U ovom primeru biramo Ime.

 4. Sa padajuće liste izaberite sekundarnu tabelu, a zatim izaberite odgovarajuću neparnu kolonu podudaranja. U ovom primeru biramo Ime.

 5. Izaberite Vrstu spajanja. Postoji nekoliko različitih načina za pridruživanje. Levi Outer je podrazumevani i najčešći. Dodatne informacije o svakoj vrsti spajanja potražite u temi Objedinjavanje upita.

 6. Izaberite stavku Koristi nejasna podudaranjaza izvršavanje objedinjavanja , izaberite Nejasne opcije koje se podudaraju ,a   zatim izaberite između sledećih opcija:

  • Prag sličnosti    Ukazuje na to koliko slične dve vrednosti treba da budu da bi se podudarale. Minimalna vrednost od 0,00 uzrokuje podudaranje svih vrednosti. Maksimalna vrednost od 1,00 omogućava samo tačna podudaranja. Podrazumevana vrednost je 0,80.

  • Zanemari slučaj     Ukazuje na to da li tekstualne vrednosti treba da se upoređuju na način koji osetljiv na velika ili nesvakalna slova. Podrazumevano ponašanje je neosetljivo, što znači da se slučaj zanemariva.

  • Maksimalan broj podudaranja     Kontroliše maksimalan broj redova koji se podudaraju koji će biti vraćeni za svaki red unosa. Na primer, ako želite da pronađete samo jedan red koji se podudara za svaki red unosa, navedite vrednost 1. Podrazumevano ponašanje je vraćanje svih podudaranja.

  • Tabela transformacije    Navedite drugi upit koji sadrži tabelu za mapiranje, tako da neke vrednosti mogu da se automatski mapiraju kao deo logike koja se podudara. Na primer, definisanje tabele sa dve kolone tekstualnim kolonama sa vrednostima "Microsoft" i "MSFT" učiniće da se ove dve vrednosti smatraju istim (sličan rezultat 1,00).

 7. Power Query analizira obe tabele i prikazuje poruku o tome koliko je podudaranja napravilo. U primeru, izbor se podudara sa 3 od 4 reda iz prve tabele. Bez korišćenja nejasnih podudaranja, podudaralo bi se samo 2 od 4 reda.

 8. Ako ste zadovoljni, izaberite stavku U redu. Ako ne možete, isprobajte različite opcije za nejasno objedinjavanje da biste prilagodili utisak pri radu.

  Power Query opcije za nesmetano objedinjavanje

 9. Kada ste zadovoljni, izaberite stavku U redu.

Takođe pogledajte

Pomoć za Power Query Excel

Objedinjavanje upita (Power Query)

Nejasno objedinjavanje (docs.com)

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×