Kreiranje Pareto grafikona

Pareto ili sortirani Histogram grafikon sadrži kolone sortirane po opadajućem redosledu i liniji koja predstavlja kumulativni ukupan procenat. Pareto grafikoni ističu najveće faktore u skupu podataka i smatraju se jednim od sedam osnovnih alatki za kontrolu kvaliteta jer se na njima lako vide najčešći problemi.

Primer Pareto grafikona

Kreiranje Pareto grafikona

 1. Izaberite podatke. Obično birate kolonu koja sadrži tekst (kategorije) i jedan od brojeva. Pareto grafikon zatim grupiše iste kategorije i sabira odgovarajuće brojeve.

  Podaci korišćeni za kreiranje primera pareto grafikona

  Ako umesto jednog broja i jedne od odgovarajućih kategorija teksta izaberete dve kolone brojeva, Excel će u grafikonu staviti podatke u binove, baš kao histogram. Tada možete prilagoditi te binove.

 2. Izaberite stavke Umetanje > Umetanje grafikona statistike, a zatim u okviru Histogram izaberite stavku Pareto.

  Likovno rešenje koje prikazuje Pareto grafikon kome je pristupljeno sa kartice „Umetanje“

  Za kreiranje Pareto grafikona možete da koristite i karticu Svi grafikoni u odeljku Preporučeni grafikoni (izaberite stavke Umetanje > Preporučeni grafikoni > kartica Svi grafikoni.

Savet: Koristite kartice Dizajn i Oblikovanje da biste prilagodili izgled grafikona. Ako ne vidite ove kartice, kliknite na bilo koji deo Pareto grafikona da biste dodali Alatke grafikona na traku.

Kartice „Dizajn“ i „Oblikovanje“ za alatke za grafikone

Konfigurisanje binova

 1. Kliknite desnim tasterom miša na horizontalnu osu grafikona > Oblikovanje ose > Opcije ose.

  Format Axis command on shortcut menu
 2. Koristite informacije ispod da biste izabrali željene opcije u oknu zadatka Oblikovanje ose.

  Okno zadatka „Oblikovanje ose“

  Prema kategoriji    Podrazumevana opcija kada su prikazani i podaci i tekst. Kategorije teksta su prikazane na horizontalnoj osi i postavljaju se u grafikon po opadajućem redosledu.

  Savet: Da biste izračunali broj pojavljivanja tekstualnih niski, dodajte kolonu i popunite je vrednošću „1“, a zatim iscrtajte Pareto grafikon i podesite binove na opciju Prema kategoriji.

  Automatsko    Ovo je podrazumevana opcija za Pareto grafikone koji su iscrtani sa jednom kolonom podataka. Širina bina se izračunava na osnovu Skotovog normalnog referentnog pravila.

  Širina bina    Unesite pozitivan decimalni broj za broj tačaka podataka u svakom opsegu.

  Broj binova    Unesite broj binova za Pareto grafikon (uključujući binove za više i niže vrednosti). Širina bina će se automatski prilagoditi.

  Bin za više vrednosti    Potvrdite izbor u polju za potvrdu da biste napravili bin za sve vrednosti veće od broja u odgovarajućem polju. Da biste promenili ovu vrednost, unesite decimalni broj u polje.

  Bin za niže vrednosti    Potvrdite izbor u polju za potvrdu da biste napravili bin za sve vrednosti koje su niže ili jednake broju u odgovarajućem polju. Da biste promenili ovu vrednost, unesite decimalni broj u polje.

Formule koje se koriste za pravljenje histograma u programu Excel 2016

Skotovo normalno referentno pravilo:   

Opcija „Formula za automatski“

Skotovo normalno referentno pravilo pokušava da minimalizuje odstupanje od varijanse Pareto grafikona u poređenju sa skupom podataka, pri čemu istovremeno podrazumeva da se podaci normalno distribuiraju.

Bin za više vrednosti   

Opcija „Formula za korpu viška“

Bin za niže vrednosti   

Opcija „Formula za korpu za podbačaj vrednosti“

Kreiranje Pareto grafikona

 1. Izaberite podatke. Obično birate kolonu koja sadrži tekst (kategorije) i jedan od brojeva. Pareto grafikon zatim grupiše iste kategorije i sabira odgovarajuće brojeve.

  Podaci korišćeni za kreiranje primera pareto grafikona

  Ako umesto jednog broja i jedne od odgovarajućih kategorija teksta izaberete dve kolone brojeva, Excel će u grafikonu staviti podatke u binove, baš kao histogram. Tada možete prilagoditi te binove. Detalje potražite u članku "Konfigurisanje regala" na kartici Windows.

 2. Na traci kliknite na karticu Umetanje , a zatim izaberite Ikona statističke grafikone (ikona statističke grafikone) i u odeljku Histogram izaberite stavku paponovno to.

  Grafikon za lepljenje na traci

  Savet: Koristite kartice Dizajn i Oblikovanje grafikona da biste prilagodili izgled grafikona. Ako ne vidite ove kartice, kliknite bilo gde u grafikonu Papreto da biste ih prikazala na traci.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Takođe pogledajte

Kreirajte vodopad grafikon

Kreirajte Histogram

Kreiranje okvira i viskija za viski

treemap grafikon u

sistemu

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×