Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Kada kreirate novu praznu bazu podataka, Access će otvoriti novu tabelu u kojoj možete da unesete podatke, ali ne kreira nikakve druge objekte u bazi podataka. Ako u svim novim bazama podataka koje kreirate želite da imate druge objekte, kao što su obrasci, izveštaji, makroi ili dodatne tabele, možete da kreirate prilagođeni prazni predložak koji sadrži te objekte. Zatim, kada sledeći put kreirate novu bazu podataka, ona će već sadržati te objekte u predlošku. Pored tih objekata, predložak može da sadrži tabele unapred popunjene podacima, kao i posebne postavke konfiguracije, svojstva baze podataka, reference ili kod koji želite da imate u svim novim bazama podataka.

Na primer, recimo da imate kolekciju makroa koje želite da koristite u svim projektima. Ako kreirate prazan predložak koji sadrži te makroe, Access ih uključuje u sve nove baze podataka koje kreirate.

Kreiranje prilagođenog praznog predloška

Možete da kreirate prazne predloške u. accdb formatu datoteke ili. mdb formatu datoteke. Predložak mora biti nazvan blank. accdb za format datoteke. accdb i blank. mdb za starije formate datoteka.

Da biste kreirali prazni predložak, uradite nešto od sledećeg:

 • Kreirajte novu bazu podataka (možete da je nazovete „Prazno“ ili da joj date privremeno ime), a zatim uvezite ili kreirajte objekte koje želite da uključite u predložak.

 • Napravite kopiju postojeće baze podataka koja već sadrži objekte koje želite u predlošku, a zatim izbrišite sve objekte koje ne želite.

Kada imate željene objekte u predlošku, morate da ih sačuvate na određenoj lokaciji.

 1. Izaberite stavku datoteka, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj kao.

 2. U okviru stavke Sačuvaj bazu podataka u drugom formatu izaberite format datoteke koji želite za predložak.

 3. U dijalogu Sačuvaj kao potražite jednu od ove dve fascikle sa predlošcima:

  • Fascikla sa sistemskim predlošcima    Na primer, C:\Program Files\Microsoft Office\Templates\1033\Access

   Napomena: Prazan predložak u fascikli sa sistemskim predlošcima zamenjuje prazne predloške u svim fasciklama sa korisničkim predlošcima.

  • Fascikla sa korisničkim predlošcima    Na primer, C:\Users\user ime \Appdata\roaming\microsoft\templates

 4. U polju Ime datoteke otkucajte Prazno.accdb (ili Prazno.mdb ako kreirate predložak starije verzije), a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

Sada kada se novi predložak nalazi na mestu, kada kreirate novu praznu bazu podataka, objekti u predlošku su podrazumevano uključeni u sve nove baze podataka koje kreirate. Access otvara novu tabelu u prikazu lista sa podacima, što radi i kada kreirate nove prazne baze podataka bez upotrebe predloška.

Da biste prestali da koristite prazan predložak, izbrišite ili preimenujte datoteku pod imenom „Prazno.accdb“ (ili „Prazno.mdb“ za starije verzije programa Access).

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×