Kreiranje pristupačnih Office dokumenata

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada kreirate sadržaj sa Office, možete da ga čine pristupačnim osobe sa umanjenim sposobnostima kroz neke jednostavne prilagođavanja. Možete da koristite nekoliko ugrađenih Office funkcija da biste se uverili da svi mogu da čitaju i razumevanje dokumente. Tako što ćete povećati pristupačnosti u dokumentima, možete da usluћimo celu publici, a ne samo je deo.

Možete da Koristite kontrolor pristupačnosti da biste se uverili da je zaista pristupačnog sadržaja. Besplatni alatka je dostupna u Word, Excel, Outlook, OneNotei PowerPoint na Windows ili Mac računaru i Visio u operativnom sistemu Windows. Pristupačnost kontrolor pronalazi sve pristupačnošću u dokumentu i objašnjava zašto se možda potencijalni problem za osobe sa umanjenim sposobnostima. Ona pruža i predloge o tome kako da rešite svaki od problema.

Sledeća tabela sadrži neke najbolje prakse za kreiranje Office dokumenata koji su dostupni za osobe sa umanjenim sposobnostima. Detaljne informacije o tome kako da biste pronašli i rešili problem u određenim Office aplikaciji, pogledajte primenljivo uputstva:

Šta treba ispraviti

Zašto to treba ispraviti

Korišćenje boja

Ne zadovoljava boju da prenose informacije, u slučaju da publika ne može da vidi ispravno. Ako željenu boju je važno je znati, na primer, pomenete boje, na nalepnici slika.

Izbegavajte korišćenje bledo plavu boju, dok je prvi boju koja uzrokuje probleme kao oči starost i izgubiti svoje osetljivosti.

Korišćenje zvuka

Ako koristite zvuk u dokumentu, uverite se da informacije koje je dostupan čak i ako ga ne čujete.

Da biste video zapise i audio datoteke dostupne, možete dodati Pomoćni natpisi ili podnaslova u dokument. Prave dokumentu prikladno za veću publiku, uključujući osobe sa umanjenim sposobnostima sluha i one koji jezik koji je različit od onog u vaš medijski klip.

Nedostaju alternativni tekst u vizuelnog prikaza

Ako koristite čitač ekrana, alternativni tekst (Alt) opisuje vizuelni element za one koji ne mogu da vide. Uvek se odnose na sve oblike, slike, grafikone, tabele i SmartArt grafike da biste dokument pristupačnijim efikasne alternativni tekst. Za više informacija o odgovarajuću upotrebu alternativni tekst, pogledajte Alternativni tekst.

Složena rukopisom

Ako vaša publika ne može da razume, dokument automatski neće uspeti svrhu.

Koristite kratke rečenice i jednostavne gramatike. Ako se sadržaj je odličan u listu sa znakovima za nabrajanje, predstave ga tamo. Listu sa znakovima za nabrajanje je jednostavan način za primenu kratke rečenice.

Prilikom susreta sa opcijama, uvek izaberite najjednostavniji reč dostupna, umesto impresioniranju publici pomoću rečnika.

Tabele u okviru dokumenata

Izbegavajte korišćenje tabela u dokumentima, ako je moguće, jer pratiti tabelu sadržaja pomoću čitača ekrana može biti teško. Ako morate da koristite tabelu, dizajn pažljivo da budu jednostavni kao moguće. Uvek koristi naslov za predstavljanje tabele.

Ako kreirate tabelu sa HTML za Veb stranice, koristite odgovarajuću označavanja da biste dozvolili čitač ekrana ili Brajl prikaz da pružite informacije iz zaglavlja tabele i podataka u kontekstu. Koristite <TH> oznaka za zaglavlja i <TD> oznake za ćelije sa podacima. I ne zaboravite da uključite tabele rezimea u <table> oznaku da objasnite namenu tabele.

Dokument na osnovu tabele rasporeda

Na osnovu tabele rasporeda su popularni posebno u biltene kreirane pomoću Word i Outlook. Kreiranje tabele sa nevidljivi ivica i postavljanje različitih biltena članaka unutar pojedinačne ćelije, lako možete da kreirate dokumenta na impresivan primamljivim. Međutim, čitaoci sa pristupačnošću će ne, hvala. Nikada ne koriste tabele kao alatka za raspored.

Prilikom navigacije dokument sa tabele rasporeda, čitača ekrana i Braille prikazuje pročitajte tabele Red po red preko kolone: ako biltena je dizajniran da čitati od vrha na dno kolone po koloni, čitač biće izgubljeni.

Cilj je da rasporedite dokument bez korišćenja tabele. Ideje i kolekciju dostupne predloške možete da koristite sa različitim Office aplikacijama potražite napravite predloške pristupačnost i dobili dostupne predloške za Office. Ako morate da koristite tabelu rasporeda, uverite se da je dizajniran da je moguće pročitati red po red preko kolone i pokušajte da biste smanjili broj ključnih prese karticu ili prevlačenje potrebni da dođete do kraja.

Red za navigaciju i fokus

Korisnici čitač ekrana se oslanjaju na taster Tab ili prevlačenje da biste se kretali kroz dokument. Svaki ključnih pritisnite taster Tab ili prevucite premešta fokus u dokumentu na sledeći segment i omogućava čitač ekrana da biste pročitali sadržaj u taj deo.

Da biste primenili dostupne za navigaciju, uverite se da imate logično su poručili delova u sadržaj dokumenta. Ovo je posebno važan ako sadržaj dokumenta se sastoji od razdvajanje teksta i slika delove postavljene pored ili iznad druge, kao na PowerPoint slajdu. Ako delova, su organizovane logično, čitač ekrana će pročitati ih u pogrešnom redosledu, daje korisniku malu priliku da biste razumeli sadržaj. Da biste testirali navigacije, aktivirajte čitač ekrana i kretanje kroz dokument tako što ćete pritisnuti taster Tab ili brzo prevući levo ili desno na ekranu. Uverite se da se fokus premešta kroz dokument kao što je očekivano.

Takođe pogledajte

Video: Kreiranje pristupačnih dokumenata

Video: Kreiranje pristupačniji tabele u programu Excel

Video: Kreiranje pristupačniji grafikona u programu Excel

Video: Kreiranje pristupačniji slajdova u programu PowerPoint

Pravljenje pristupačnih PDF datoteka

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×