Kreiranje spoljne liste

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Spoljna lista je ključni sastavni blok za SharePoint rešenja zasnovana na spoljnim podacima. Spoljne podatke možete da čitate i pišete kao da radite sa SharePoint listama sa kojima već imate iskustva. Spoljna lista izgleda i ponaša se umnogome kao osnovna lista, ali uz neke razlike u ponašanju. Na primer, možete da kreirate prikaze i koristite izračunate vrednosti sa formulama, ali ne možete da prilažete datoteke ili da pratite verzije.

Napomena: Takođe možete da kreirate spoljnu listu tako što ćete koristiti SharePoint Designer 2010, što vam omogućava da podrazumevane obrasce zamenite sa InfoPath obrascima.

Više informacija potražite u članku Pronalaženje sadržaja o spoljnim podacima.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Pre nego što počnete

Rad sa spoljnim podacima zahteva nekoliko neophodnih zadataka kako bi se omogućio bezbedan pristup podacima. Sledeće informacije mogu da pomognu u planiranju narednih koraka. Takođe, ako naiđete na probleme kada pokušate da radite sa spoljnim podacima, ove informacije mogu vam pomoći da identifikujete problem. Da biste pristupili spoljnim podacima, potrebno je da vi ili vaš administrator uradite sledeće:

Priprema spoljnog izvora podataka    Administrator treba da napravite nalog i obezbedite dozvole za izvor podataka da biste se uverili da prave osobe imaju pristup podacima i da podaci se ne završava sa pogrešne ruke. U spoljnoj bazi podataka, administrator možda ćete takođe želeti da kreirate određene tabele, prikaza, upite, i tako dalje da biste ograničili rezultate na upravo ono što je potrebno i kako bi se poboljšale performanse.

Konfigurisanje SharePoint usluga i naloga    Administrator mora aktivirati usluge povezivanja poslovnih podataka i usluge bezbednog skladištenja.

Konfigurisanje usluga bezbednog skladištenja    Administrator mora da uradi sledeće: odredi najbolji režim pristupa za spoljni podaci izvora, kreira ciljnu aplikaciju i postavi akreditive za ciljnu aplikaciju.

Konfigurisanje usluge povezivanja poslovnih podataka    Administrator mora uverite se da korisnik koji kreira spoljno sadržaja tip ima dozvolu za skladište metapodataka povezivanja poslovnih podataka i da odgovarajući korisnici imaju pristup spoljnom tipu sadržaja koja je zasnovana na spoljnoj listi.

Kreiranje spoljnog tipa sadržaja    Korisnik mora da definišete spoljni tip sadržaja koji sadrži informacije o vezama, access, metode operacija, kolona, filtere i drugih metapodataka koristi za preuzimanje podataka iz spoljnog izvora podataka.

Vrh stranice

Kreiranje spoljne liste

Napomena:  Da biste kreirali spoljnu listu morate imati dozvolu Doprinos za lokaciju.

 1. Na na postavke meni Dugme „Postavke usluge Office 365“ , kliknite na dugme Prikaži sav sadržaj lokacijei zatim kliknite na dugme Kreiraj .

 2. U kategoriji Filtriraj po kliknite prvo na Liste, zatim na Spoljne liste, pa onda kliknite na Kreiraj.

 3. Otkucajte ime za listu. Ime je obavezno.

  Ime se pojavljuje na vrhu liste u većini prikaza, ono postaje deo Veb adrese za stranicu liste i pojavljuje se u navigaciji lokacije da bi korisnici lakše pronašli listu. Ime liste možete promeniti, ali Veb adresa će ostati ista.

 4. Otkucajte opis za listu. Opis je opcionalan.

  Opis se pojavljuje ispod imena u većini prikaza.

 5. Da biste dodali vezu na traku za brzo pokretanje, proverite da li je u odeljku Navigacija izabrana opcija Da.

 6. U odeljku Konfiguracija izvora podataka izaberite spoljni tip sadržaja koji će se koristiti kao izvor podataka za tu spoljnu listu tako što ćete uraditi nešto od sledećeg:

  • Ako unesete ime liste, kliknite na Provera da li postoji spoljni tip sadržaja kako biste se uverili da ste uneli ispravno ime.

  • Ako niste sigurni kako glasi ime spoljnog tipa sadržaja ili ima mnogo tipova spoljnog sadržaja između kojih možete da birate, kliknite na Izbor spoljnog tipa sadržaja.

 7. Kliknite na dugme Kreiraj.

Napomena:  Spoljnu listu možete da kreirate i korišćenjem programa SharePoint Designer 2013, koji omogućava da podrazumevane obrasce zamenite sa InfoPath obrascima.

Vrh stranice

Kreiranje prikaza spoljne liste

 1. Na traci za brzo pokretanje kliknite na ime spoljne liste za koju želite da kreirate prikaz.

 2. Kliknite na Lista i zatim na Kreiraj prikaz.

 3. Izaberite opciju prikaza, kao što je Standardni prikaz ili postojeći prikaz na osnovu kojeg želite da napravite novi prikaz.

 4. U polje Ime prikaza unesite ime za prikaz.

 5. Ako želite da taj prikaz bude podrazumevani prikaz za spoljnu listu, izaberite Odredi ovaj prikaz kao podrazumevani. Samo javni prikaz može da bude podrazumevani prikaz.

 6. U odeljku Korisnici, u okviru Korisnici prikaza izaberite stavku Kreiraj lični prikaz ili Kreiraj javni prikaz.

  Ako je stavka Kreiraj javni prikaz onemogućena, možda nemate neophodne dozvole za kreiranje javnog prikaza za ovu spoljnu listu.

 7. U odeljku Kolone izaberite kolone koje želite u prikazu i obrišite kolone koje ne želite. Pored izabranih kolona, sa padajućih lista izaberite redosled kolona u prikazu.

 8. Autor spoljnog tipa podataka je možda definisao jedan filter izvora podataka, ili više njih, koji filtrira podatke u spoljnom izvoru podataka kako bi vam pomogao da poboljšate performanse. Ako možete, unesite vrednosti u odeljak Filteri izvora podataka.

 9. Konfigurišite druge postavke prikaza, kao što su lokalne operacije sortiranja ili filtriranja, grupisanje po, ili ukupne vrednosti, i zatim kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×