Upravljajte zakazanim obavezama, planovima, budžetima – lako uz Microsoft 365

Kreiranje, uređivanje veza sa spoljnim podacima i upravljanje njima

Microsoft Office Excel možete da koristite da biste kreirali i uredili veze ka spoljnim izvorima podataka koji su uskladišteni u radnoj svesci ili u datoteci veze. Koristeći dijalog veze radne sveske lako možete upravljati ovim vezama, uključujući kreiranje, uređivanje i brisanje.

Napomena o bezbednosti: Veze ka spoljnim podacima možda su trenutno onemogućili na računaru. Da biste se povezali sa podacima prilikom otvaranja radne sveske, morate da omogućite podatke za povezivanje pomoću trake „Centar za pouzdanost“ ili tako što ćete radnu svesku staviti na pouzdanu lokaciju. Više informacija potražite u članku Dodavanje, uklanjanje ili izmena pouzdane lokacije za datoteke, Dodavanje, uklanjanje ili prikazivanje pouzdanog izdavačai Prikaz opcija i postavki u centru za pouzdanost.

Podaci u Excel radnoj svesci mogu da dođu sa dve lokacije. Podaci mogu da se skladište direktno u radnoj svesci ili se skladište u spoljnom izvoru podataka, kao što je tekstualna datoteka, baza podataka ili OLAP) kocka. Spoljni izvor podataka je povezan sa radnom sveskom kroz podatke za povezivanje, što je skupa informacija koje opisuju kako se pronalazi, prijavljuje, upita i pristupa spoljnom izvoru podataka.

Kada ste povezani sa spoljnim izvorom podataka, možete da izvršite i operaciju osvežavanja da biste preuzeli ažurirane podatke. Svaki put kada osvežite podatke, videćete najnoviju verziju podataka, uključujući sve promene koje su napravljene u podacima od kada je poslednji put osvežen.

Informacije o povezivanju mogu da se skladište u radnoj svesci ili u datoteci veze, kao što je Office datoteka sa podacima za povezivanje (ODC) (. odc) ili univerzalna podataka za povezivanje sa podacima (UDC). Datoteke veze su naročito korisne za deljenje veza na konzistentnoj osnovi i za olakšavanje administracije izvora podataka.

Ako koristite datoteku veze za povezivanje sa izvorom podataka, Excel kopira informacije o povezivanju iz datoteke veze u Excel radnu svesku. Kada načinite promene pomoću dijaloga Svojstva veze , uređujete informacije o podacima za povezivanje uskladištene u trenutnoj Excel radnoj svesci, a ne originalnu datoteku za povezivanje sa podacima koja se možda koristi za kreiranje veze, koja je naznačena imenom datoteke koja je prikazana u svojstvu datoteke veze . Kada uredite informacije o povezivanju (sa izuzetkom svojstava veze i svojstva opisa veze ), uklanja se veza sa datotekom veze i briše se svojstvo datoteke veze .

Dijalog veze radne sveske pomaže vam da upravljate jednom ili više veza ka spoljnim izvorima podataka u radnoj svesci. Ovaj dijalog možete da koristite da biste uradili sledeće:

 • Kreirajte, uredite, osvežite i izbrišite veze koje se koriste u radnoj svesci.

 • Proverite odakle dolazi spoljni podaci, zato što je, na primer, drugi korisnik definisan vezom.

 • Prikažite gde se svaka veza koristi u trenutnoj radnoj svesci.

 • Dijagnostikujte poruku o grešci o vezama sa spoljnim podacima.

 • Preusmeravanje veze na neki drugo poslužitelj ili izvor podataka ili zamena datoteke veze za postojeću vezu.

 • Prikaz dijaloga " postojeće veze " za kreiranje novih veza. Više informacija potražite u članku Povezivanje sa spoljnim podacima (uvoz spoljnih podataka).

 • Prikaz dijaloga Svojstva veze za izmenu svojstava podataka za povezivanje, uređivanje upita i promenu parametara. Više informacija potražite u članku Svojstva veze.

 • Olakšaj kreiranje i deljenje datoteka veze sa korisnicima.

Da biste upravljali vezama u trenutnoj radnoj svesci, uradite nešto od sledećeg:

Identifikovanje veze

U gornjem delu dijaloga sve veze u radnoj svesci se prikazuju automatski sa sledećim informacijama:

Kolona

Komentar

Ime

Ime veze, definisano u dijalogu " Svojstva veze ".

Opis

Opcionalni opis veze, definisan u dijalogu " Svojstva veze ".

Poslednji put osvežen

Datum i vreme kada je veza poslednji put uspešno osvežena. Ako je prazno, veza nikada nije osvežena.

Dodavanje veze

Prikaz informacija o vezi

 • Izaberite vezu, a zatim izaberite stavku Svojstva da biste otvorili dijalog Svojstva veze . Više informacija potražite u članku Svojstva veze.

Osvežavanje spoljnih podataka

 • Kliknite na strelicu pored dugmeta Osveži, a zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste osvežili određene veze, izaberite neke veze, a zatim kliknite na dugme Osveži.

  • Da biste osvežili sve veze u radnoj svesci, obrišite sve veze, a zatim kliknite na dugme Osveži sve.

  • Da biste dobili informacije o statusu operacije osvežavanja, izaberite jednu ili više veza, a zatim kliknite na dugme status osvežavanja.

  • Da biste zaustavili trenutnu operaciju osvežavanja, kliknite na dugme Otkaži osvežavanje.

Više informacija potražite u članku osvežavanje spoljnih podataka za povezivanje u programu Excel.

Uklanjanje neke veze

 • Izaberite neke veze koje treba da se uklone iz radne sveske, a zatim kliknite na dugme Ukloni.

  Napomene: 

  • Ovo dugme je onemogućiti kada je radna sveska zaštićena ili objekat, kao što je izveštaj izvedene tabele, koji koristi vezu zaštićena.

  • Uklanjanjem veze uklanja se samo veza i ne uklanja nijedan objekat ili podatke iz radne sveske.

Važno: Uklanjanje veze prekida vezu sa izvorom podataka i može da izazove neželjene posledice, kao što su različiti rezultati formula i mogući problemi sa drugim Excel funkcijama.

Prikaz lokacija neke veze u radnoj svesci

 • Izaberite jednu ili više veza, a zatim u okviru lokacije na kojima se veze koriste u ovoj radnoj svescikliknite na vezu ovde kliknite da biste videli gde se koriste izabrane veze.

  Prikazuju se sledeće informacije.

Kolona

Komentar

Lim

Radni list na kojem se koristi veza.

Ime

Ime Excel upita.

Lokacija

Referenca na ćeliju, opseg ili objekat.

Vrednost

Vrednost ćelije ili prazno za opseg ćelija.

Formula

Formula ćelije ili opseg ćelija.

Biranjem druge veze na vrhu dijaloga briše se prikaz trenutnih informacija.

Pomoću dijaloga Svojstva veze ili čarobnjaka za podatke za povezivanje, možete da koristite Excel za kreiranje Office datoteke sa podacima za povezivanje (odc) (. odc).

 1. Uradite nešto od sledećeg:

 2. Sačuvajte informacije o povezivanju sa datotekom veze tako što ćete izabrati stavku Izvezi datoteku veze na kartici definicija u dijalogu Svojstva veze da biste otvorili dijalog Čuvanje datoteke , a zatim sačuvajte trenutne informacije o povezivanju sa odc datotekom. Više informacija potražite u članku Svojstva veze.

Vrh stranice

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×