Upravljajte zakazanim obavezama, planovima, budžetima – lako uz Microsoft 365

Linije trenda u grafikonima

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Linije trenda se koriste za grafički prikaz trendova u podacima i analiziranje problema predviđanja. Takva analiza se naziva i regresivna analiza. Pomoću regresivne analize, možete da proširite linije trenda na grafikonu izvan stvarne podatke za predviđanje budućih vrednosti. Na primer, sledeći grafikon koristi jednostavno linearna linija trenda koja daje prognozu za četiri kvartala da bi jasno prikazala trend rastućih prihoda:

grafikon sa linearna linija trenda

Moving Average (Prosečna linija trenda) Možete da kreirate na pokretni prosek, koji smanjuje se promene u podacima i prikazuje obrazac ili trend jasno.

Tipovi grafikona koji podržavaju linije trendagrupa podataka u nenagomilanim oblasti 2-D trake, kolone, linije, akcija, xy grafikon i grafikoni sa mehurićima možete dodati linije trenda. Nije moguće dodati linije trenda grupe podataka u 3-D, naslaganom grafikonu, Radarski grafikon, kružni, površinski ili prstenasti grafikoni. Ako promenite u grafikon ili grupu podataka tako da ga više ne podržava povezanu liniju trenda – na primer, tako što ćete promeniti tip grafikona u 3-D grafikon – izgubićete linije trenda.

Više informacija

Izbor najbolje linije trenda za vaše podatke

Jednačina za izračunavanje linije trenda

Dodavanje linije trenda grupe podataka

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×