Microsoft Office Lens za Android

Microsoft Office Lens odličan je način za hvatanje informacija iz dokumenata, belih ploča, vizitkarti, prijemnica, menija, znakova, pisanih memoranduma ili bilo čega što sadrži tekst koji želite da uvezete, ali ne i ručno da kucate. Sa Office Lens, ne morate da Beležite nijednu notu ručno, oslonite se na nejasne slike na mobilnom telefonu ili brinete da ne biste ništa zaboravili.

Office Lens je odlična za hvatanje crteža, crteža i jednaиina – čak i slike bez teksta. Prilikom hvatanja slika Office Lens se otarase senki i иudnih uglova, tako da je lakše videti poslednje slike. Možete da otpremite slike dokumenata i Whiteboard u Microsoft OneNote, Word, PowerPoint ili OneDrive i da ih sačuvate kao PDF datoteke ili da ih pošaljete u e-poruci.

Ako to već niste uradili, možete da preuzmete najnoviju verziju Office Lens besplatno iz Google Play usluge.

1. prvi: odaberite šta da snimite

Čim otvorite Office Lens, možete da odaberete režim za hvatanje.

Brzo prevlačite nalevo ili nadesno pored dna ekrana da biste izabrali belu tablu, dokument, vizitkartu ili fotografiju.


Ekran za hvatanje slika u sistemu Office Lens za Android


Bela tabla    Ovaj režim se najbolje koristi za hvatanje rukopisnih beležaka i skica na suvom ili sličnom površinskom tabli. Office Lens će prilagoditi slike tako da pozadina nije previše svetla i da se potezi perom lakše vide.

Dokument    Ovaj režim je optimizovan za male reči napisane ili otkucane na stranici ili belešci. Takođe je odlična za stvari kao što su obrasci, prijemnice, plakari, letke ili meniji restorana.

Vizitkarta    Ovaj režim hvata kontakt informacije sa vizitkarte i čuva ga u aplikaciji kontakti na Android telefonu, kao i u programu Microsoft OneNote. Ova funkcija najbolje funkcioniše sa Business karticama na engleskom, nemačkom, španskom ili pojednostavljenom kineskom.

Kanju    Ovaj režim se najbolje koristi za hvatanje slika koje sadrže scenografiju ili osobe.

2. korake: slika

Kada izaberete režim hvatanja u okviru koraka 1, možete da uzmete novu sliku sa kamerom ili da uvezete postojeću sliku sa uređaja.

Uradite nešto od sledećeg:

 • Da biste slikali sa Android telefonom, usmerite kameru na stavku koju želite da uhvatite i uverite se da narandћasti okvir na kameri prikazuje stavku koju želite da uhvatite. Fleš fotoaparata je podešen da se automatski isključi (ako je potrebno), ali možete da promenite ovu postavku tako što ćete dodirnuti ikonu Blic u gornjem desnom uglu prozora za hvatanje. Kada budete spremni da slikate, dodirnite dugme okruglo kamere u donjem centru ekrana.

  Savet: Osobe koje su slepe ili imaju nisku viziju mogu da koriste govorni Android Screen čitač ekrana da bi dobili smernice u realnom vremenu – kao što je "premesti desno", "Premesti nagore" i još mnogo toga. Više informacija potražite u članku Osnovni zadaci pomoću čitača ekrana sa sistemom Office Lens.

 • Ako želite, možete da uvezete postojeću sliku iz galerije na Android uređaju. Na ekranu za hvatanje Office Lens dodirnite dugme slika u donjem levom uglu prozora za hvatanje. Idite na foto-album koji sadrži sliku koju želite da koristite, a zatim je dodirnite da biste je uvezli u Office Lens.

Ako želite da ponovo uzmete sliku sa kamerom ili odaberete drugu sliku od one koju ste izabrali, dodirnite dugme nazad (strelica levo) u gornjem levom uglu ekrana, dodirnite stavku Odbaci sliku, a zatim počnite ispoиetka tako što ćete se vratiti na 1.

Treći broj: redigovanje i uređivanje

Office Lens vam omogućava da uredite Uhvaćenu sliku pre nego što je sačuvate, tako da izgleda tačno onako kako želite.


Pregled i uređivanje opcija u sistemu Office Lens za Android


Dodirnite bilo koju od ikona koje se pojavljuju u gornjem desnom uglu da biste započeli uređivanje ili prilagodili Uhvaćenu sliku. Možete da izrežete ili rotirate sliku, promenite režim hvatanjaili komentarišete sliku tekstom ili olovkom.

Pomoću funkcije izrezivanja možete da skratite sve neželjene delove slike tako što ćete ih isključiti iz izbora.


Izrezivanje slike u Office Lens za Android


Kada završite sa izrezivanjem slike, dodirnite stavku gotovo u donjem desnom uglu. Ako želite, možete da nastavite da uređujete trenutnu sliku pomoću bilo koje druge alatke za uređivanje.

Kada završite sa uređivanjem trenutne slike, dodirnite ikonu " gotovo " (Narandžasta oznaka potvrde) u donjem desnom uglu.

Savet: Ako dodate natpis na sliku, on će se koristiti kao alternativni tekst u programu Microsoft OneNote, kao i naslov datoteke prilikom čuvanja slike u usluzi Microsoft OneDrive.

4. broj: čuvanje i deljenje

Ako je slika snimljena u beloj tabli, dokumentuili režimu fotografije , možete da je sačuvate u galeriji vašeg Android telefona. Sliku možete da sačuvate i kao PDF (Portable Document Format) datoteku ili da je sačuvate u programu Microsoft OneNote, OneDrive, Word ili PowerPoint. Potvrdite izbor u polju za potvrdu (ili opcije), a zatim dodirnite dugme Sačuvaj.


Opcije izvoza u sistemu Office Lens za Android

Napomena: Ako odaberete da sačuvate sliku u programu OneNote, OneDrive, Word ili PowerPoint, možda će vam biti zatraženo da se prijavite pomoću Microsoft naloga ili poslovnog ili školskog naloga.

Ako želite da se optičko prepoznavanje znakova (OCR) primeni na Uhvaćenu sliku, koristite Word opciju. Office Lens će kreirati Word datoteku na OneDrive nalogu, koja će automatski izdvojiti sav čitljiv tekst pronađen u vašoj Uhvaćenu sliku.

Ako je slika snimljena u režimu vizitkarte , dodirnite OneNote (kontakt + slika) da biste je sačuvali kao vCard (. vcf datoteku). Ako želite i da sačuvate sliku u galeriji na Android telefonu, dodirnite galeriju i dodirnite stavku Sačuvaj.

Dodatne informacije

Uhvaćene slike sačuvane kao Word, PowerPoint ili PDF datoteke biće u fascikli dokumenti u usluzi OneDrive, tako da možete da im pristupite sa bilo kog uređaja. PDF datoteke takođe mogu da se sačuvaju lokalno na Android telefonu, a možete i da uredite lokaciju za čuvanje PDF pomoću dugmeta Sačuvaj .

Office Lens ne uvozi samo sliku u Word ili PowerPoint datoteku. Konačni Word i PowerPoint dokumenti su pravi Microsoft Office dokumenti.

 • Microsoft Word Office Lens može da prepozna pisani ili otkucan i odštampani tekst, kao i opšti raspored onoga što ste uhvatili. Kao ishod, tekst, oblikovanje i raspored u Word dokumentu koji Office Lens kreiraju potpuno se uređuju – kao da ste dokument sami kreirali.

 • Microsoft PowerPoint može da prepozna linije rukopisa i udare koji se pretvaraju u crteže koji se ponovo boje, menja ih, pomeraju se i uređuju. Možete i da uklonite pozadinu crteža što vam olakšava ponovno korišćenje u drugim prezentacijama.

 • PDF (prenosivi dokument formata) Office Lens izdvajaju tekstualne informacije iz uhvaćene slike. Možete da pretražite sadržaj PDF datoteke i označite ili kopirate bilo koji deo stranice pomoću PDF aplikacije za PDF.

 • Funkcija "optičko prepoznavanje znakova" (OCR) je podržana na sledećim jezicima:

  Odredište čuvanja

  Ciljni tekst/unos

  Jezici

  Word, PDF, OneDrive, OneNote, sveobuhvatni čitač

  Odštampani tekst

  Engleski, pojednostavljeni kineski, tradicionalni kineski, češki, Danski, holandski, finski, francuski, nemački, grčki, mađarski, italijanski, japanski, korejski, norveški, poljski, portugalski, ruski, španski, švedski i turski

  OneNote

  Rukopisni tekst

  engleski

  Režim vizitkarte (OneNote)

  Vizitkarta

  Engleski, pojednostavljeni kineski, nemački, španski

Pristupačnost

Da biste olakšali rad sa sistemom Office Lens, možete da povežete tastaturu sa uređajem pomoću Bluetooth ili USB uređaja. Pored toga, Android ima postavke pristupačnosti koje vam mogu pomoći da koristite Office soиivo na način koji vam najbolje odgovara. Na Android telefonu, idite na postavke > pristupačnosti da biste uključili funkcije kao što je priиa. Više informacija potražite u članku Centar za pomoć za Android.

Imate još pitanja?

Posetite Forum Microsoft Community i potražite korisničke objave u vezi sa Office Lens ili nabavite uživo pomoć za Answer Desk.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×