Množenje procentom

Napomena: Ako treba da pronađete procenat zbira ili da pronađete procenat promene između dva broja, možete da saznate više u članku Izračunavanje procenata.

Promena iznosa po procentima

Recimo da treba da umanjite – ili želite da povećate – vaše nedeljne troškove ishrane za 25%. Da biste izračunali iznos, koristite formulu za oduzimanje ili dodavanje procenta.

U ovom primeru, postavimo kolonu B tako da sadrži iznos koji se trenutno troši, a kolona C predstavlja procenat za smanjenje te količine. Evo formule koju možete da unesete u ćeliju D2 da biste to postigli:

=B2*(1-C2)

U ovoj formuli, 1 je jednak 100%. Vrednosti unutar zagrada se izračunavaju prvo, tako da se vrednost C2 oduzima od 1, da bi nam dala 75%. Rezultat se množi sa B2 da bi se dobio rezultat 56,25 za sedmicu.

Rezultati u procentima u koloni D
 

Da biste kopirali formulu u ćeliji 2 u čitavu kolonu, dvaput kliknite na malo zeleno četvrtasto polje u donjem desnom uglu ćelije D2. Rezultate možete da dobijete u svim drugim ćelijama bez ponovnog kucanja ili kopiranja i lepljenja formule.

Da biste povećali iznos za 25%, jednostavno zamenite znak + u formuli u ćeliji D2, prijavite se na minus (-):

=B2*(1+C2)

Zatim dvaput kliknite na regulator za popunu.

Množenje čitave kolone brojeva nekim procentom

Razmotrite primer tabele kao što je ona u slici, u kojoj imamo nekoliko brojeva koje treba pomnožiti sa 15 procenata. Čak i ako kolona ima 100 ili 1.000 ćelije podataka, Excel i dalje može da je rukuje u nekoliko koraka.

Brojevi u koloni A, u ćelijama od A1 do A5, 15% u ćeliji B1.

Evo kako to da uradite:

 1. Unesite brojeve koje želite da pomnožite sa 15% u kolonu.

 2. U praznoj ćeliji unesite procenat od 15% (ili 0,15), a zatim kopirajte taj broj tako što ćete pritisnuti CTRL-C.

 3. Izaberite opseg ćelija a1: a5 (prevlačenjem kolone).

 4. Kliknite desnim tasterom miša iznad izbora ćelije, a zatim izaberite stavku posebno Nalepi ( Nemojte kliknuti na strelicu pored dugmeta Nalepi posebno).

  Komanda „Specijalno lepljenje“, koja se pojavljuje nakon kopiranja ćelije, zatim biranja kolone ili reda ćelija, a zatim klikom desnog tastera miša

 5. Izaberite stavke vrednosti > pomnožite, a zatim kliknite na dugme u redu.

  Rezultati se množe sa 15%.

  Brojevi u koloni A pomnoženi sa 15%
   

Savet: Takođe možete pomnožiti kolonu da biste oduzeli procenat. Da biste oduzeli 15%, dodajte negativan znak ispred procenta i oduzmite procenat od 1, pomoću formule = 1-n%, u kom je n procenat. Da biste oduzeli 15%, koristite = 1-15%kao formulu.

Množenje čitave kolone brojeva nekim procentom

U ovom primeru imamo samo nekoliko brojeva koji će se množiti sa 15 procenata. Čak i ako kolona ima 100 ili 1000 ćelije podataka, Excel za veb i dalje može da je rukuje u nekoliko koraka. Evo kako:

Množenje brojeva procentom

 1. Otkucajte = a2 * $C $2 u ćeliji B2. (Obavezno dodajte simbol $ pre C i pre 2 u formuli.)

Simbol $ pravi referenca na C2 apsolutna, što znači da kada kopirate formulu u drugu ćeliju, referenca će uvek biti za ćeliju C2. Ako niste koristili simbole $ u formuli i prevukli ste formulu u ćeliju B3, Excel za veb bi promenili formulu u = a3 * C3, što ne bi uspelo, zato što nema vrednosti u programu C3.

 1. Prevucite formulu na B2 nadole do drugih ćelija u koloni B.

Savet:  Takođe možete pomnožiti kolonu da biste oduzeli procenat. Da biste oduzeli 15%, dodajte negativni znak ispred procenta i oduzmite procenat od broja 1 pomoću formule =1-n%, gde n predstavlja procenat. Dakle, da biste oduzeli 15%, koristite formulu =1-15%.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×