Najčešća pitanja o povezanim tipovima podataka i saveti

Postoji mnogo toga što možete da uradite sa povezanim tipovima podataka. Bez obzira na to da li želite da povežete povezane tipove podataka u formuli ili da jednostavno saznate više o nekom od ograničenja, pogledajte sadržaj ispod za više detalja o tome kako da napravite najviše povezanih tipova podataka.

Saveti i trikovi

Otvorite karticu:

Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + F5 za Windows ili cmd + SHIFT + F5 za Mac.

Dodajte kolonu:

Pritisnite kombinaciju tastera ALT + SHIFT + F10 da biste otvorili meni " Umetanje podataka ". Možete da pritisnete i kombinaciju tastera CTRL ili cmd . Zatim koristite tastere sa strelicama da biste se premestili na polje i pritisnite taster ENTER da biste odabrali polje.

Napomena: Ako ste radnu svesku otvorili sa tipovima podataka i videli grešku "ovaj tip podataka možda neće biti dostupan vama," pogledajte odeljak Kako mogu da pristupim povezanim tipovima podataka ispod.

Prvi put ste započeli? Pogledajte ove korisne članke:

 1. Konvertovanje teksta u povezani tip podataka u programu Excel

 2. Korišćenje birač podataka za navođenje tipova podataka

 3. Prikaz i umetanje podataka iz tipa podataka

Povezani tipovi podataka povezuju se sa izvorom podataka na mreži. Kada konvertujete tekst u povezani tip podataka, u radnoj svesci se uspostavi veza za spoljne podatke. Na taj način, ako se podaci promene na mreži, možete da ih ažurirate tako što ćete ih osvežiti u programu Excel. Da biste osvežili podatke, kliknite desnim tasterom miša na ćeliju sa povezanim tipom podataka i izaberite stavku tip podataka > Osveži. Koji će osvežiti ćeliju koju ste izabrali, kao i sve druge ćelije koje imaju isti tip podataka.

Ako želite da osvežite sve povezane tipove podataka i sve podatke za povezivanje koji su u radnoj svesci (uključujući upite, druge podatke za povezivanje i izvedene tabele), izaberite stavku podaci > osvežite sve ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL + ALT + F5.

Sa karticama tipa podataka možete da izdvojite više od tipičnih vrednosti. Neke kartice tipa podataka, kao što su one za tip podataka filma, uključuju slike koje možete da umetnete u radnu svesku. Ove slike su unutar ćelije.

Konvertujte tekst u tip podataka tako što ćete izabrati ćeliju i otići na karticu podaci > > automatskitipovi podataka .

Kada se konvertuju, ikona se pojavljuje sa leve strane vrednosti ćelije. Izaberite ga da biste prikazali karticu.

U kartici, zadržite pokazivač iznad slike i videćete ikonu "Umetanje Dugme „Dodaj kolonu“ podataka ". Izaberite ovu opciju da biste umetnuli sliku u radnu svesku.

Slika će se podesiti tako da se uklopi u ćeliju. Da biste promenili veličinu, jednostavno prilagodite red ili kolonu da biste povećali veličinu ćelije. 

Savet: Da biste videli opis koda umetnute slike, kliknite desnim tasterom miša na sliku i izaberite stavku Prikaži karticu.

Informacije za povezani tip podataka možete da zamenite na dva načina: 

Meni desnim tasterom miša kliknitena ćeliju koju želite da promenite > izaberite tip podataka > promeni.... Okno će se pojaviti sa desne strane. Potražite željene podatke, a zatim Izaberite da biste stavili tu informaciju na mesto originalnog.

Iz galerije: Izaberite ćelije koje želite da promenite, idite na karticu Podaci i u grupi tipovi podataka odaberite stavku drugačiji tip podataka.  

Ako više ne želite tip povezanog podataka, kliknite desnim tasterom miša na ćeliju i izaberite stavku tip podataka > Konvertuj u tekst. Tip podataka se uklanja, više nema veze na mreži, a vrednost u ćeliji se konvertuje u tekst. Imajte na umu da ako konvertujete tip podataka u tekst, sve kolone ili formule koje su izdvojile vrednosti od tog tipa podataka prikazaće #FIELD! grešku.

Takođe možete napisati formule koje koriste vrednosti iz povezanih tipova podataka. To može biti korisno ako podaci nisu u tabeli. Više informacija potražite u članku Funkcija FIELDVALUE.

Navedeni su meni „Filter“, meni „Prikaži vrednost“, polja iz navedenog tipa podataka

Uvek možete da sortirate i filtrirate podatke u programu Excel pomoću dugmadi za filtriranje u zaglavljima kolona. (Uključite dugmad za filtriranje tako što ćete izabrati stavke Podaci > Filter.)

Evo saveta za ćelije sa tipovima podataka: Kliknite na dugme „Filtriraj“ iznad ćelija sa ikonama. Zatim odlučite na koji način želite da sortirate ili filtrirate podatke. Ako to želite da uradite koristeći prikazano ime, neka opcija Prikaži vrednost bude izabrana u okviru Izaberite polje. Ako želite da sortirate ili filtrirate po nekom drugom polju iz povezanog tipa podataka, izaberite to polje u okviru Izaberite polje.

U ovom primeru, izabrali smo polje Oblast. Excel je zatim to koristio kao osnovu za polja za potvrdu filtera ispod i prikazuje populaciju za zemlje koje imaju u tabeli. Korisno je znati: Excel će promeniti menije Filter broja u zavisnosti od polja koje izaberete u okviru Izaberite polje.

Najčešća pitanja

Da biste pristupili tipovima podataka koji povezuju spoljne izvore podataka kao što su Bing, wolfram i još toga, morate da ispunite ove zahteve:

 • Imate aktivnu Microsoft 365 pretplatu.

 • Neka engleski jezik za uređivanje bude dodat u Office željene postavke jezika.

  Napomena: Ako dobijete poruku, "ovaj tip podataka možda neće biti dostupan za vas" na tipu podataka, možda nećete biti prijavljeni sa nalogom pretplate. Ako ste pretplatnik, ovaj tip podataka možda još uvek nije dostupan, jer tipovi podataka se postepeno prikazuju. Da biste prvo dobili najnovije ispravke, možete se pridružiti brzom kanalu Insajders. Pogledajte kada dobijam najnovije funkcije za Microsoft 365? da biste saznali više.

Povezani tipovi podataka imaju pouzdane podatke iz izvora na mreži. Kada konvertujete tip podataka, možete da prikažete izvor informacija tako što ćete izabrati ikonu tip podataka da biste otvorili prikaz kartice. Ako se pomerate nadole, videćete izvor. Na primer, možda ćete videti Bing, wolfram itd.

Da biste videli koji povezani tipovi podataka su trenutno dostupni, pogledajte članak koji povezani tipovi podataka su dostupni u programu Excel?

Konstantno radimo na poboljšanju Excel tipova podataka. Ako ne možete da pronađete reč, podaci su neispravni ili nedostaju ili ne možete da ostvarite zadatak... želimo da znamo! Koristićemo vaše vredne povratne informacije da bolje poboljšamo iskustvo i funkciju.

Koje povratne informacije tražimo?

 • Kvalitet podataka (pogrešan, neprikladan, nepotpun itd. podataka)

 • Pokrivenost podataka (nedostaju podaci)

 • Iskustvo (korišćenje tipova podataka i podataka)

 • Predlozi i ideje

Povratne informacije o kvalitetu ili pokrivenosti podataka

 1. Kada konvertujete tip podataka, u ćeliji izaberite ikonu tip podataka da biste otvorili karticu.

 2. Idite na dno kartice i izaberite ikonu zastavice.

 3. Popunite kratku anketu i prosledite je. Što ste precizniji, to je lakše da razumemo problem i da ga popravimo.

Izaberite ikonu zastavice na dnu kartice.

Za opšte povratne informacije ili sugestije za tip podataka

Povratne informacije možete da pošaljete direktno iz Excel aplikacije o ukupnom iskustvu pomoću tipova podataka.

 1. Idite na karticu pomoć > povratne informacije. Pogledajte Kako da pruћim povratne informacije o sistemu Microsoft Officeza više detalja.

 2. Recite nam šta volite ili ne želite ili imate sugestije o. Prosledite obrazac sa što detaljnije.

Da. Izaberite ćeliju sa povezanim tipom podataka, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL + C da biste ga kopirali. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + ALT + V, a zatim odaberite stavku vrednosti. Ovo će nalepiti tip podataka u novu ćeliju, ali podaci neće biti osvežiće.

Da, ali treba da koriste Excel za Microsoft 365 i da budu na brzoj kanalu Insajders.

Napomena: Ova funkcija je korisnicima dostupna postepeno tokom nekoliko dana ili sedmica. Prvo će biti dostupna Office Insider učesnicima, a kasnije i Microsoft 365 pretplatnicima. Ako ste Microsoft 365 pretplatnik, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

U ovom trenutku samo Excel za Microsoft 365 podržava povezane tipove podataka. Druge verzije programa Excel će ubrzo možda podržavati ove tipove podataka, pošto neprekidno poboljšavamo Excel. Ako otvorite ove nove tipove podataka u verziji programa Excel koja ih ne podržava, #VALUE! će se pojaviti za te ćelije. I #NAME? će se pojaviti na mestu svih formula koje upućuju na ove tipove podataka.

Ne možete da izaberete ćeliju sa tipom podataka i prevučete regulator za popunjavanje nadole da biste povezali tekst koji nije tip podataka. Isto važi i za četkicu za oblikovanje. Međutim, ako koristite ove tipove podataka u tabeli, možete otkucati u poslednjem nizu tabele. Kada pritisnete Enter, Excel će automatski pokušati da upari tekst sa podacima na mreži i konvertovaće ga u tip podataka. To će izvršiti i ako ne koristite tabelu. Samo se uverite da ćelija koju kucate ima dve ili više ćelija iznad koje već koristi tip podataka.

Neke tradicionalne Excel funkcije možda neće funkcionisati dobro sa povezanim tipovima podataka. Na primer, ako pokušate da napravite izvedenu tabelu na osnovu informacija iz ovih tipova podataka, dobićete #VALUE! grešku. I korišćenje ovih tipova podataka pomoću programskog dodatka Power Pivot, Power Query ili čak i neki grafikoni možda neće funkcionisati na očekivani način. 

U ovom trenutku, ovi tipovi podataka dostupni su samo ako imate engleski jezik za uređivanje dodat u željene opcija jezika za Office. Nadamo se da ćemo u budućnosti podržavati više jezika.

Više informacija o povezanim tipovima podataka

Otkrijte više iz Wolfram

Excel tipovi podataka: deonice i geografija

Korišćenje tipova podataka organizacije iz programa Power BI

Kreiranje tipa podataka (Power Query)

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×