Bez obzira na to koju verziju programa OneNote koristite, beležnice su dizajnirane tako da se automatski čuvaju i sinhronizuju pomoću same OneNote aplikacije. To znači da nikada ne morate ručno da premeštate datoteke, kao što ste navikli sa tradicionalnim datotekama računara u programu Istraživač datoteka na Windows računaru ili u prozoru Nalazača na Mac računaru. 

Međutim, čak i kada OneNote rukuje svim sinhronizacijama beležaka između računara i uređaja, postoji nekoliko najboljih praksi koje možete da pratite da biste se uverili da imate najbolje iskustvo. 

Znajte ograničenje prostora za skladištenje

OneNote skladišti odeljke beležnice kao pojedinačne datoteke. OneDrive i SharePoint imaju ograničenja veličine datoteke koja mogu da utiču na maksimalnu veličinu OneNote odeljaka. Na primer, na ličnom OneDrive nalogu, ograničenje besplatnog skladišta je 5 GB. U sistemu SharePoint i OneDrive for Business, administrator može da konfiguriše ograničenje skladišta, ali će obično imati ograničenje od 15 GB ili manje.

Ova ograničenja određuju koliko veliki odeljci beležnice mogu da dobiju, tako da ćete želeti da se uverite da ne dostižete ili ne premašite ovo ograničenje. Iako može biti teško da znate koliko je tačno sadržaja dodato, posebno ako delite beležnicu sa drugim osobama, vi i vaši saradnici možete da imate neke očigledne veličine datoteka – na primer, tako što ne umećete više video datoteka veličine od nekoliko gigabajta u isti odeljak ili obično ne preopterećujte odeljke nepotrebnim sadržajem medija. Takav sadržaj i dalje možete da upućuje tako što ćete umetnuti vezu do njega umesto direktnog ugrađivanja sadržaja u beleške.

Ako dostignete ograničenje veličine datoteke, OneNote će vas obavestiti. Zatim možete da razmotrite razdeljivanje velikog odeljka beležnice na više njih ili kupovinu dodatnog prostora za skladištenje. Ako OneNote koristite na poslu, možete zatražiti dodatno skladište od OneDrive for Business ili SharePoint administratora.

Nametanje ručnog sinhronizovanja beležnice

OneNote će automatski uskladištiti promene na čekanju u beležnicama svaki put kada ste van mreže, a zatim sinhronizovati te promene čim mreža ponovo bude dostupna. Mnoge neočekivane probleme sa sinhronizacijom obično mogu da se reše tako što ćete naići na nametanje sinhronizacije čim mreža ponovo bude dostupna.

Evo kako da ručno nametnete sinhronizaciju beležnice u različitim verzijama programa OneNote:

OneNote za Windows 10/11

Kliknite desnim tasterom miša na ime beležnice na listi Beležnice, izaberite stavku Sinhronizuj , a zatim izaberite stavku Sinhronizuj ovu beležnicu.

OneNote za Windows

Kliknite desnim tasterom miša na ime beležnice na listi Beležnice, a zatim izaberite stavku Sinhronizuj ovu beležnicu odmah.

OneNote za Mac

Kontrola kliknite na ime beležnice na listi Beležnice, a zatim izaberite stavku Sinhronizuj ovu beležnicu.

OneNote za iOS

Povucite nadole listu beležnica prstom da biste pokrenuli sinhronizaciju. Označivač toka će se pojaviti na vrhu liste.

OneNote za Android

Dodirnite i zadržite ime beležnice na listi Beležnice, a zatim dodirnite stavku Sinhronizuj beležnicu.

Rešavanje problema sa odeljcima na pogrešnom mestu

Ako beležnica izgleda kao da nedostaju stranice ili ceo odeljak, do ovoga može doći kada takav sadržaj nikada nije u potpunosti sinhronizovan pre nego što je beležnica zatvorena tamo gde su promene prvobitno kreirane. Da biste rešili ovaj problem, otvorite OneNote na originalnom računaru ili uređaju gde su beleške koje nedostaju prvo dodate ili korigovane i koristite prethodne korake da biste nametnuli sinhronizaciju.

Na primer, ako ste kreirali novi odeljak na laptop računaru, ali još uvek ne možete da vidite promene na stonom računaru, vratite se na laptop, otvorite OneNote, a zatim koristite prethodne korake da biste nametnuli sinhronizaciju beležnice.

Saznajte više o rešavanju odeljaka na pogrešnom mestu u programu OneNote.

Upravljanje korišćenjem deljene beležnice

Kada koristite deljenu beležnicu istovremeno sa drugim autorima, možete postići bolje iskustvo saradnje ako korisnici dodaju beležnice na zasebne stranice ili u njihovim odeljcima. Ako previše osoba uređuje isti deo iste stranice u bilo kom trenutku, to ponekad može da kreira privremene neusaglašenosti stranica.

Ako koristite funkcije OneNote beležnice za razred u velikoj učionici, razmotrite sledeće:

  • Razdvojte studente u male grupe (ne više od 6 studenata po grupi).

  • Kreirajte poseban odeljak za svaku grupu studenata. Na primer, ako postoje 4 grupe od 6 studenata, kreirajte 4 odeljka.

  • Neka svaki student kreira sopstvenu stranicu ili neka svaki od njih uređuje na različitim mestima na stranici.

  • Izbegavajte dodavanje velikih priloga datoteka (100 MB ili više).

Redovno ažurirajte aplikacije i operativne sisteme

Neprestano objavljujemo poboljšanja u OneNote aplikacijama i njihovim uslugama sinhronizacije u programima OneNote za Windows, OneNote za Mac, OneNote za iOS i iPadOS i OneNote za Android. Da biste uživali u svim najnovijim brzinama, pouzdanosti i poboljšanjima bezbednosti, uverite se da su vaše željene OneNote aplikacije (kao i operativni sistemi za računare i uređaje na njima pokrenuti) uvek ažurirane. 

Takođe pogledajte

Premeštanje OneNote beležnice u OneDrive

Otklanjanje odeljaka na pogrešnom mestu u programu OneNote

Koja je razlika između verzija programa OneNote?

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Unapredite veštine

Istražite obuku >

Prvi nabavite nove funkcije

Pridružite se Microsoft insajdere >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×