We couldn’t sign you in
Select the account you want to use.

Pravi novi indeks u postojećoj tabeli.

Napomena: Mašina Microsoft Access baza podataka ne podržava korišćenje odredbe CREATE INDEX (osim za pravljenje indeksa pseudo indeks u ODBC tabeli povezana tabela) niti bilo kojih izraza jezika za definisanje podataka uz baze podataka koje nisu Microsoft Access baze podataka. Umesto toga koristite „DAO Create“ metode. Dodane informacije potražite u odeljku „Primedbe“.

Sintaksa

CREATE [ UNIQUE ] INDEX indeks
ON tabela (polje [ASC|DESC][, polje [ASC|DESC], ...])
[WITH { PRIMARY | DISALLOW NULL | IGNORE NULL }]

Izraz CREATE INDEX sadrži ova tri dela:

Deo

Opis

indeks

Ime indeksa koji se pravi.

tabela

Ime postojeće tabele koja sadrži indeks.

polje

Ime polja ili polja koja treba da se indeksiraju. Da biste kreirali indeks sa jednim poljem, izaberite ime polja u zagradama iza imena tabele. Da biste kreirali indeks sa više polja, navedite ime svakog polja koje treba uključiti u indeks. Da biste kreirali opadajuće indekse, koristite DESC rezervisana reč; u suprotnom, pretpostavlja se da se indeksi uzdiћu.


Napomene

Da biste zabranili duplirane vrednosti u indeksiranom polju ili poljima različitih zapisa, koristite rezervisanu reč UNIQUE.

U opcionalnoj odredbi WITH možete da nametnete pravila validacije podataka. Možete da uradite sledeće:

  • Sprečite unose bez vrednosti u indeksiranim poljima novih zapisa pomoću opcije DISALLOW NULL.

  • Sprečite da se zapisi Bez vrednosti u indeksiranim poljima uključe u indeks pomoću opcije IGNORE NULL.

  • Odredite indeksirana polja kao primarni ključ pomoću rezervisane reči PRIMARY. To znači da je ključ jedinstven, tako da možete da izostavite rezervisanu reč UNIQUE.

Izraz CREATE INDEX možete da koristite kako biste napravili pseudoindeks u tabeli povezana tabela, u izvoru podataka ODBC izvor podataka, kao što je Microsoft® SQL Server™, koji još uvek nema indeks. Nije vam potrebna dozvola da biste pristupali udaljenom serveru kako biste napravili pseudoindeks, a udaljena baza podataka ne zna za njegovo postojanje niti on utiče na nju. Možete da koristite istu sintaksu za povezane i osnovne tabele. Pravljenje pseudoindeksa u tabeli koja bi obično bila samo za čitanje može da bude naročito korisno.

Izraz ALTER TABLE možete da koristite i da biste dodali indeks za jedno polje ili više polja u tabelu, a izraz ALTER TABLE ili DROP možete da koristite da biste uklonili indeks napravljen pomoću izraza ALTER TABLE ili CREATE INDEX.

Napomena: Nemojte da koristite rezervisanu reč PRIMARY kada pravite novi indeks u tabeli koja već ima primarni ključ. Ako to uradite, dolazi do greške.Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×