Naredba CREATE INDEX

Pravi novi indeks u postojećoj tabeli.

Napomena: Mašina Microsoft Access baza podataka ne podržava korišćenje odredbe CREATE INDEX (osim za pravljenje indeksa pseudo indeks u ODBC tabeli povezana tabela) niti bilo kojih izraza jezika za definisanje podataka uz baze podataka koje nisu Microsoft Access baze podataka. Umesto toga koristite „DAO Create“ metode. Dodane informacije potražite u odeljku „Primedbe“.

Sintaksa

CREATE [ UNIQUE ] INDEX indeks
ON tabela (polje [ASC|DESC][, polje [ASC|DESC], ...])
[WITH { PRIMARY | DISALLOW NULL | IGNORE NULL }]

Izraz CREATE INDEX sadrži ova tri dela:

Deo

Opis

indeks

Ime indeksa koji se pravi.

tabela

Ime postojeće tabele koja sadrži indeks.

polje

Imena polja koja se indeksiraju. Da biste napravili indeks za jedno polje, navedite ime polja unutar zagrada posle imena tabele. Da biste napravili indeks za više polja, navedete ime svakog polja koje se uključuje u indeks. Da biste napravili opadajuće indekse, koristite izraz DESC rezervisana reč. Ako to ne uradite, indeksi su podrazumevano rastući.


Napomene

Da biste zabranili duplirane vrednosti u indeksiranom polju ili poljima različitih zapisa, koristite rezervisanu reč UNIQUE.

U opcionalnoj odredbi WITH možete da nametnete pravila validacije podataka. Možete da uradite sledeće:

  • Sprečite unose bez vrednosti u indeksiranim poljima novih zapisa pomoću opcije DISALLOW NULL.

  • Sprečite da se zapisi Bez vrednosti u indeksiranim poljima uključe u indeks pomoću opcije IGNORE NULL.

  • Odredite indeksirana polja kao primarni ključ pomoću rezervisane reči PRIMARY. To znači da je ključ jedinstven, tako da možete da izostavite rezervisanu reč UNIQUE.

Izraz CREATE INDEX možete da koristite kako biste napravili pseudoindeks u tabeli povezana tabela, u izvoru podataka ODBC izvor podataka, kao što je Microsoft® SQL Server™, koji još uvek nema indeks. Nije vam potrebna dozvola da biste pristupali udaljenom serveru kako biste napravili pseudoindeks, a udaljena baza podataka ne zna za njegovo postojanje niti on utiče na nju. Možete da koristite istu sintaksu za povezane i osnovne tabele. Pravljenje pseudoindeksa u tabeli koja bi obično bila samo za čitanje može da bude naročito korisno.

Izraz ALTER TABLE možete da koristite i da biste dodali indeks za jedno polje ili više polja u tabelu, a izraz ALTER TABLE ili DROP možete da koristite da biste uklonili indeks napravljen pomoću izraza ALTER TABLE ili CREATE INDEX.

Napomena: Nemojte da koristite rezervisanu reč PRIMARY kada pravite novi indeks u tabeli koja već ima primarni ključ. Ako to uradite, dolazi do greške.Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×