Naredba CREATE TABLE

Pravi novu tabelu.

Napomena: Microsoft Access mašina baze podataka ne podržava korišćenje izraza CREATE TABLE niti bilo kojeg DDL izraza uz baze podataka koje nisu napravljene pomoću mašine Microsoft Access baza podataka. Umesto toga koristite „DAO Create“ metode.

Sintaksa

CREATE [TEMPORARY] TABLE tabela (tip polja1 [(veličina)] [NOT NULL] [WITH COMPRESSION | WITH COMP] [indeks1] [, tippolja2 [(veličina)] [NOT NULL] [indeks2] [, ...]] [, CONSTRAINT indeksvišepolja [, ...]])

Izraz CREATE TABLE sadrži ova tri dela:

Deo

Opis

tabela

Ime tabele koja se pravi.

polje 1, polje 2

Imena polja koja se prave u novoj tabeli. Morate da napravite barem jedno polje.

tip

Tip datuma polja u novoj tabeli.

veličina

Veličina polja u znakovima (samo tekstualna i binarna polja).

indeks1, indeks2

Odredba CONSTRAINT koja definiše indeks jednog polja.

indeksvišepolja

Odredba CONSTRAINT koja definiše indeks više polja.


Napomene

Koristite izraz CREATE TABLE da biste definisali novu tabelu i njena polja i ograničenja polja. Ako se za polje navede ograničenje NOT NULL, onda novi zapisi moraju da imaju važeće podatke u tom polju.

Odredba CONSTRAINT uspostavlja različita ograničenja za polje i može da se koristi kako bi se uspostavio primarni ključ. Možete da koristite i izraz CREATE INDEX kako biste napravili primarni ključ ili dodatne indekse u postojećim tabelama.

Ograničenje NOT NULL možete da koristite za jedno polje ili u okviru imenovane odredbe CONSTRAINT koja se odnosi na jedno polje ili na više polja pod imenom CONSTRAINT. Međutim, ograničenje NOT NULL možete da primenite samo jednom po polju. Ako pokušate da ga primenite više puta, dobićete grešku tokom izvršavanja.

Kada se napravi tabela TEMPORARY, ona je vidljiva samo u okviru sesije u kojoj je napravljena. Ona se automatski briše kada se sesija prekine. Privremenim tabelama može da pristupa više korisnika.

Atribut WITH COMPRESSION može da se koristi samo sa tipovima podataka CHARACTER i MEMO (poznata i kao TEXT) i njihovim sinonima.

Atribut WITH COMPRESSION dodat je za kolone CHARACTER zbog promene oblika prikazivanja Unikod znaka. Svim Unikod znakovima neophodna su dva bajta za svaki znak. Za postojeće Microsoft Access baze podataka koje većinom sadrže znakovne podatke, to može da znači da će veličina datoteke baze podataka biti skoro dvostruka kada se konvertuje u Microsoft Access format. Međutim, Unikod predstavljanje mnogo skupova znakova, onih koji se formalno nazivaju skupovi jednobajtnih znakova (SBCS), može lako da se komprimuje na jedan bajt. Ako definišete kolonu CHARACTER tim atributom, podaci se automatski komprimuju dok se čuvaju i dekomprimuju kada se preuzimaju iz kolone.

Kolone MEMO mogu da se definišu i tako da skladište podatke u komprimovanom formatu. Međutim, postoji ograničenje. Komprimuju se samo instance kolona MEMO koje se uklapaju u 4096 bajtova ili manje kada se komprimuju. Sve druge instance kolona MEMO ostaju nekomprimovane. To znači da neki podaci u okviru date tabele za datu kolonu MEMO mogu da se komprimuju, a neki ne.Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×