Naredba DELETE

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kreira brisanje upita koji uklanja zapise iz nekih tabela navedenih u odredbi FROM koji zadovoljavaju odredbu WHERE.

Sintaksa

Izbriši [Tabela. *]
IZ tabele
GDE kriterijumi

Izraz DELETE ima sledeće delove:

Deo

Opis

table

Opcionalno ime tabele iz koje se brišu zapisi.

tabela

Ime tabele iz koje se brišu zapisi.

kriterijum

izraz koji određuje koje zapise treba izbrisati.

Napomene

DELETE je posebno koristan kada želite da izbrišete više zapisa.

Da biste otpustili čitavu tabelu iz baze podataka, možete da koristite metod izvršavanja sa izrazom DROP. Ako izbrišete tabelu, struktura se gubi. Nasuprot tome, kada koristite DELETE, brišu se samo podaci; struktura tabele i sva njena svojstva, kao što su atributi polja i indeksi ostaju nepromenjeni.

Možete da koristite DELETE da biste uklonili zapise iz tabela koje se nalaze u odnos jedan-prema-više sa drugim tabelama. Operacije kaskadnog brisanja uzrokuju brisanje zapisa u tabelama koje se nalaze na strani „više“ kada se odgovarajući zapis na strani „jedan“ relacije izbriše u upitu. Na primer, u relaciji između tabela „Kupci“ i „Porudžbine“, tabela „Kupci“ je na jednoj strani, a tabela „Porudžbine“ na strani „više“ relacije. Brisanje zapisa iz tabele „Klijenti“ dovodi do brisanja u odgovarajućim zapisima „Porudžbine“ ako je navedena opcija kaskadnog brisanja.

Upit za brisanje briše čitave zapise, a ne samo podatke u određenim poljima. Ako želite da izbrišete vrednosti u određenom polju, kreirajte ažuriranje upita koji menja vrednosti u Null.

Važno: 

  • Kada uklonite zapise pomoću upita za brisanje, ne možete da opozovete operaciju. Ako želite da znate koji zapisi su izbrisani, prvo ispitajte rezultate upit za izbor koji koristi iste kriterijume, a zatim pokrenite upit za brisanje.

  • Održavajte rezervne kopije podataka u svakom trenutku. Ako izbrišete pogrešne zapise, možete ih preuzeti iz rezervnih kopija.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×