Normalizovanje podataka pomoću analizatora tabele

Normalizovanje podataka pomoću analizatora tabele

Kada uvozite podatke, izvorni podaci se ponekad ne razdvajaju ispravno u povezane tabele. Da biste na najbolji način iskoristili Access, podaci se moraju normalizovati – razdvojiti u različite tabele, svaka sa jednom temom, koje se povezuju najvažnijim informacijama. Analizator tabele vam može pomoći u ovom ključnom zadatku: na traci kliknite na Alatke baze podataka, a zatim u grupi Analiza kliknite na dugme Analiziraj tabelu. Pokreće se čarobnjak i vodi vas kroz proces.

Napomena:  Informacije u ovoj temi se odnose samo na Microsoft Access bazu podataka na radnoj površini (.mdb ili .accdb).

Dve tabele kreirane od jedne i upit koji objedinjuje njihove podatke

1. Prvobitna tabela

2. Tabele koje je napravio analizator tabele

3. Upit koji je napravio analizator tabele

4. Lista za pronalaženje

Ako Microsoft Access baza podataka ima tabelu koja sadrži informacije koje se ponavljaju u nekim poljima, koristite analizator tabele da biste razdelili podatke u povezane tabele tako da možete bezbednije i efikasnije da skladištite podatke. Ovaj proces se naziva normalizacijom.

Analizator tabele deli jednu tabelu koja sadrži informacije koje se ponavljaju na zasebne tabele u kojima se svaki tip informacija skladišti samo jednom. Na ovaj način baza podataka postaje efikasnija i lakša za ažuriranje, a smanjuje se i njena veličina. Pošto čarobnjak podeli podatke, i dalje možete prikazati podatke i raditi sa njima na jednom mestu tako što će čarobnjak kreirati upit.

Upit možete koristiti da biste istovremeno ažurirali podatke iz više tabela. Upit pruža i druge funkcije za uštedu vremena u cilju povećanja tačnosti podataka.

  • Ako promenite neko polje koje se ponavlja u upitu, svi zapisi sa tom vrednošću se automatski ažuriraju zato što vi zapravo ažurirate samo jedno polje u osnovnoj tabeli upita.

  • Upit nasleđuje polja za pretraživanje iz novih tabela koja vam omogućavaju da promenite vrednosti polja tako što ćete izabrati vrednosti sa liste umesto da ispravno otkucate vrednost. Lista za pronalaženje pretražuje vrednosti iz osnovne tabele. Kada se ista vrednost primeni na više zapisa, možete obezbediti tačnost i doslednost tako što ćete svaki put izabrati tu vrednost sa liste.

  • Obrasci i izveštaji koji su ranije bili zasnovani na prvobitnoj tabeli, sada će automatski biti zasnovani na upitu zato što čarobnjak upitu dodeljuje ime prvobitne tabele i preimenuje tabelu.

  • Postojeći obrasci i izveštaji zasnovani na upitu će naslediti automatske ispravke polja. Novi obrasci i izveštaji će takođe naslediti liste za pronalaženje.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×