Obavljanje uslovnog izračunavanja na opsezima ćelija

Kada treba da obavljate jednostavna aritmetička izračunavanja na nekoliko opsega ćelija, rezimiranje rezultata i korišćenje kriterijuma za utvrđivanje koje ćelije treba da se uključe u izračunavanja, razmotrite da li koristite funkciju SUMPRODUCT.

SUMPRODUCT zahteva nizove i aritmetičke operatore kao argumente. Možete da koristite nizove koji procenjuju TRUE ili FALSE (1 ili 0) kao kriterijume pomoću njih kao faktora (množenje sa drugim nizove).

Na primer, pretpostavimo da želite da izračunate neto prodaja za određenu agenciju za prodaju tako što ćete oduzeti troškove od bruto prodaje, kao u ovom primeru.

Primer funkcije SUMPRODUCT za povraćaj ukupne prodaje po predstavnoj prodaji kada se obezbeđuje prodaja i rashodi za svaku.

 1. Kliknite na ćeliju izvan opsega koji se procenjuju. Ovde ide vaš ishod.

 2. Otkucajte = SUMPRODUCT (.

 3. Otkucajte (, unesite ili izaberite opseg ćelija koje će biti uključene u izračunavanje, a zatim otkucajte ). Na primer, da biste u tabelu u tabeli ukljuиili prodaju kolone, otkucajte (

 4. Unesite aritmetički operator: *, /, +, -. Ovo je operacija koju ćete obavljati pomoću ćelija koje zadovoljavaju bilo koji kriterijum koji uključujete; možete da dodate više operatora i opsega. Umnoženje je podrazumevana operacija.

 5. Ponovite korake 3 i 4 da biste uneli dodatne opsege i operatore za izračunavanje. Kada dodate poslednji opseg koji želite da dodate u izračunavanje, dodajte skupu zagrade koji će zatvoriti sve uključene opsege tako da se ceo izračunavanje zatvara. Na primer, (("," [prodaja]) + (

  Možda ćete morati da uključite dodatne zagrade unutar izračunavanja u grupisanje raznih elemenata, u zavisnosti od aritmetike koju želite da uradite.

 6. Da biste uneli opseg koji će se koristiti kao kriterijum, otkucajte *, unesite referenca opsega, a zatim posle vrednosti opsega, ali pre prave zagrade, otkucajte = ", a zatim vrednost koja se podudara, a zatim ". Na primer, * (. To dovodi do toga da ćelije procenjuju kao 1 ili 0, tako da kada se pomnoži sa drugim vrednostima u formuli, rezultat je ista vrednost ili nula – efektivno Uključivanje ili isključivanje odgovarajućih ćelija u bilo kom izračunavanjima.

 7. Ako imate više kriterijuma, ponovite 6. Posle poslednjeg opsega otkucajte ).

  Dovršena Formula može da izgleda kao ona u našem primeru koji je veći od: = Suproduct ((". [prodaja [prodaja])-(,"

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Takođe pogledajte

Funkcija SUMPRODUCT

Zbir zasnovan na više kriterijuma pomoću funkcije SUMIFS

Prebrojavanje na osnovu više kriterijuma sa funkcijama

Prosek zasnovan na više kriterijuma pomoću funkcije AGEAGEAKO

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×