Ćelije

Objedinjavanje i razjedinjavanje ćelija

Objedinjavanje i razjedinjavanje ćelija

Ne možete da razdelite pojedinačnu ćeliju, ali možete da učinite da izgleda kao da je razdeljena tako što ćete objediniti ćelije iznad nje.

Pregledač ne podržava video.

Objedinjavanje ćelija

 1. Izaberite ćelije koje želite da objedinite.

 2. Izaberite stavku objedinite & centru.

  Važno: Kada objedinite više ćelija, u objedinjenoj ćeliji pojavljuje se samo sadržaj jedne ćelije (za jezike koji se pišu sleva nadesno to je gornja leva ćelija, a za jezike koji se pišu zdesna nalevo, gornja desna ćelija). Sadržaj ostalih ćelija koje objedinite briše se.

Razjedinjavanje ćelija

 1. Potvrdite izbor u dugmetu za objedinjavanje & .

 2. Izaberite stavku razjedinjavanje ćelija.

Važno: 

 • Nije moguće razjediniti neobjedinjenu ćeliju. Ako tražite informacije o tome kako da razjedinite sadržaj neobjedinjene ćelije na više ćelija, pročitajte članak Distribucija sadržaja ćelije u susedne kolone.

 • Kada objedinite ćelije, objedinjenu ćeliju možete ponovo da razdelite na zasebne ćelije. Ako se ne sećate gde ste objedinili ćelije, možete da koristite komandu Pronađi da biste brzo pronašli objedinjene ćelije.

Objedinjavanje kombinuje dve ili više ćelija da biste kreirali novu, veću ćeliju. Ovo je odličan način da kreirate nalepnicu koja se prostire na nekoliko kolona.

U ovom primeru, ćelije a1, B1 i C1 su objedinjene da biste kreirali nalepnicu "mesečna prodaja" da biste opisali informacije u redovima od 2 do 7.

Objedinjavanje ćelija preko drugih ćelija

Objedinjavanje ćelija

Objedinite dve ili više ćelija tako što ćete pratiti ove korake:

 1. Izaberite dve ili više susednih ćelija koje želite da objedinite.

  Važno: Uverite se da su podaci koje želite da zadržite u gornjoj levoj ćeliji i imajte na umu da će svi podaci u drugim objedinjenim ćelijama biti izbrisani. Da biste zadržali podatke iz tih ćelija, jednostavno ga kopirajte na drugo mesto u radnom listu – pre nego što se objedinite.

 2. Na kartici Početak izaberite stavku objedinite & centru.
  On the Home tab, select Merge & Center

Saveti: 

 • Ako je objedinjeno & centar za objedinjavanje , uverite se da ne uređujete ćeliju i da ćelije koje želite da objedinite neće biti oblikovane kao Excel tabela. Ćelije oblikovane kao tabela obično pokazuju naizmenične osenčene redove i možda će filtrirati strelice na naslovima kolona.

 • Da biste objedinili ćelije bez centriranja, kliknite na strelicu pored dugmeta Objedini i centriraj, a zatim izaberite stavku Objedinjavanje po širini ili Objedini ćelije.

Razjedinjavanje ćelija

Ako treba da stornirate Objedinjavanje ćelija, kliknite na objedinjenu ćeliju, a zatim odaberite stavku Deobjedinjavanje ćelija u meniju & centra (pogledajte iznad).

Razdeljivanje teksta sa jedne ćelije na više ćelija

Možete da uzmete tekst u jednoj ili više ćelija i da ga distribuirate na više ćelija. To je suprotno od spajanja, u kojoj kombinujete tekst iz dve ili više ćelija u jednu ćeliju.

Na primer, kolonu možete da razdelite sa punim imenima u zasebne kolone "ime" i "prezime":

Pre i posle razdeljivanja teksta u različite kolone

Slijedite dolenavedene korake da biste razdelili tekst u više kolona:

 1. Izaberite ćeliju ili kolonu koja sadrži tekst koji želite da razdelite.

 2. Napomena: Izaberite koliko želite redova, ali ne više od jedne kolone. Pored toga, uverite se da imate dovoljno praznih kolona nadesno – tako da nijedan od vaših podataka ne bude izbrisan. Jednostavno dodajte prazne kolone ako je to neophodno.

 3. Izaberite stavke >tekst u kolone, koje prikazuje čarobnjak za konvertovanje teksta u kolone.

 4. Izaberite stavke Razgraničeni > Dalje.

 5. Potvrdite izbor u polju za potvrdu prostor i opozovite izbor u ostalim poljima. Ili potvrdite izbor i polja za zarez i prostor ako je to način na koji je podeljen tekst (kao što je "Reyes, javiers", sa zarezima i prostorom između imena). Pregled podataka se pojavljuje na tabli na dnu prozora iskačućeg prozora.

  Step 2 in the wizard, Under Delimeters, pick how your data is split; Under Preview, you can see a preview of your data

 6. Kliknite na dugme dalje , a zatim odaberite format za nove kolone. Ako ne želite podrazumevani format, odaberite oblik kao što je tekst, a zatim kliknite na drugu kolonu podataka u prozoru za Pregled podataka i ponovo kliknite na isti format. Ponovite ovo za sve kolone u prozoru za Pregled .
  Step 3 in the wizard, Text option selected

 7. Kliknite na dugme Slika dugmeta „Skupi dijalog“ sa desne strane polja za izbor da biste skupili iskačući prozor.

 8. Bilo gde u radnoj svesci izaberite ćelije koje želite da sadrže podeljene podatke. Na primer, ako delite puno ime na kolone sa imenom i prezimenom, izaberite odgovarajući broj ćelija u dve susedne kolone.

  Select the cells where you want to paste your split cells

 9. Kliknite na dugme Dugme „Razvij“ da biste ponovo razvili iskačući prozor, a zatim kliknite na dugme Završi .

  Click the Expand button

Objedinjavanje kombinuje dve ili više ćelija da biste kreirali novu, veću ćeliju. Ovo je odličan način da kreirate nalepnicu koja se prostire na nekoliko kolona. Na primer, ovde su ćelije a1, B1 i C1 objedinjene tako da kreiraju oznaku "mesečna prodaja" da biste opisali informacije u redovima od 2 do 7.

Objedinjavanje ćelija preko drugih ćelija

Objedinjavanje ćelija

 1. Kliknite na prvu ćeliju i pritisnite taster SHIFT dok klikćete na poslednju ćeliju u opsegu koji želite da objedinite.

  Važno: Uverite se da samo jedna ćelija u opsegu ima podatke.

 2. Izaberite stavke Početak > Objedini i centriraj.

  dugme „objedini i centriraj“ na traci

  Ako je objedinjena & centar zatamnjena, uverite se da ne uređujete ćeliju ili da ćelije koje želite da objedinite nisu unutar tabele.

  Savet:  Da biste objedinili ćelije bez centriranja podataka, kliknite na objedinjenu ćeliju, a zatim kliknite na dugme levo, Centriraj ili nadesno pored stavke objedinjavanje & Center.

  Ako se predomislite, možete uvek da opozovete objedinjavanje tako što ćete kliknuti na objedinjenu ćeliju i izabrati stavku objediniti & centar.

Razjedinjavanje ćelija

Da biste razradili ćelije neposredno nakon objedinjavanja, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + Z. u suprotnom uradite sledeće:

 • Kliknite na objedinjenu ćeliju i izaberite stavku matična > objedinite & centar.

  dugme „objedini i centriraj“ na traci

  Podaci u objedinjenoj ćeliji se pomeraju na levoj ćeliji kada se ćelije razdeljuju.

  Pre i posle razjedinjavanja ćelija

Objedinjavanje kombinuje dve ili više ćelija da biste kreirali jednu, veću ćeliju. Ovo je odličan način da kreirate nalepnicu koja se prostire na nekoliko kolona. Da biste objedinili ćelije, slijedite ove korake:

 1. Prevucite regulator izbora Selection handle da biste izabrali ćelije koje želite da objedinite. Na primer, prevucite regulator iz ćelije a1 u ćeliju C1.

 2. Na iPad uređaju dodirnite stavku objedinite .

  Unmerging cells

  Na iPhone uređaju, dodirnite ikonu "Uredi" Dodirnite da biste videli traku , dodirnite stavku Matična ako već nije izabrana, a zatim dodirnite stavku objedinite & centar.

  Merge and center command

Važno: Samo podaci u gornjoj levoj ćeliji iz opsega izabranih ćelija ostaće u objedinjenoj ćeliji. Excel briše podatke u drugim ćelijama izabranog opsega.

Ako objedinite ili objedinite & centar nije dostupan na kartici Početak , uverite se da ćelije koje želite da objedinite nisu unutar tabele.

Ako se predomislite, uvek možete da razdvojite ćelije.

 1. Izbor objedinjene ćelije

 2. Na kartici Početak ponovo dodirnite stavku ponovo objedinite ili objedinite & Center .

Ako objedinite ili objedinite & centar nije dostupan na kartici " Početak ", izabrana ćelija možda nije objedinjena ćelija.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Pronalaženje i ispravljanje grešaka u formulama

Excel tasterske prečice i funkcijski tasteri

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji)

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×