Objedinjavanje kolona (Power Query)

Napomena: Power Query je poznat kao Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016. Informacije koje su ovde navedene važi za obe. Da biste saznali više, pogledajte članak Preuzmi i prenesi u programu Excel 2016.

Napomena: Kratak video o tome kako da prikažete uređivač upita potražite na kraju ovog članka.

Pomoću programskog dodatka Power Query možete da objedinite dve ili više kolona u upitu. Kolone možete da objedinite tako da ih zamenite objedinjenom kolonom ili da kreirate novu objedinjenu kolonu pored kolona koje se objedinjuju. Možete da objedinite samo kolone tekstualnih podataka.

 1. U programu Uređivač upitauverite se da su kolone koje želite da objedinite tekst tipa podataka. Kliknite desnim tasterom miša na zaglavlje kolone i u kontekstualnom meniju izaberite stavku Promeni Type >.

 2. Izaberite dve ili više kolona koje treba da objedinite. Pritisnite taster CTRL, a zatim kliknite na zaglavlja kolona da biste izabrali svaku od kolona koje ćete sadržati u objedinjavanju.

  Napomena: Redosled po kojem birate kolone podešava redosled vrednosti u objedinjenoj koloni.

 3. Kliknite desnim tasterom miša na kolone i izaberite stavku Objedini kolone.

  Objedinjavanje kolona
   

  Napomena: Komanda " Objedinjavanje kolona " dostupna je samo ako su sve kolone izabrane za operaciju objedinjavanja tekst tipa podataka.

 4. U prozoru " Objedinjavanje kolona " navedite znak za razdvajanje koji se koristi između svake vrednosti kolone. Možete da izaberete između unapred definisanih vrednosti za razdvajanje ili da navedete prilagođenu vrednost za razdvajanje.

  Izbor znaka za razdvajanje

 5. Kliknite na dugme u redu da biste kreirali kolonu za objedinjavanje koja zamenjuje izabrane kolone za operaciju objedinjavanja. Preimenujte objedinjenu kolonu tako da ima više smisla za vas...

  Objedinjena kolona

Prilagođenu kolonu možete da umetnete u tabelu upita i koristite prilagođenu formulu kolone da biste objedinili vrednosti u dve ili više kolona. U ovom slučaju, postojeće kolone koje se objedinjuju dostupne su pored nove objedinjene kolone u tabeli upita.

Da biste objedinili vrednosti kolone tako što ćete umetnuti prilagođenu kolonu:

 1. U programu Uređivač upitauverite se da su kolone koje želite da objedinite tekst tipa podataka. Kliknite desnim tasterom miša na zaglavlje kolone i izaberite stavku Promeni tip > teksta.

 2. Kliknite na ikonu tabele ( Ikona tabele ), a zatim izaberite stavku Umetni prilagođenu kolonu. Opcionalno kliknite desnim tasterom miša na zaglavlje kolone, a zatim izaberite stavku Umetni prilagođenu kolonu.

  Umetanje prilagođene kolone

 3. U prozoru Umetanje prilagođenog iskačućeg prozora kolone:

  1. Kliknite dvaput na prvu kolonu koju treba da objedinite sa liste dostupne kolone ili kliknite na kolonu sa liste dostupne kolone i izaberite stavku Umetni. Kolona se dodaje u polje formula prilagođene kolone .

  2. U polju Prilagođena formula kolone otkucajte & posle prve kolone koju ste umetnuli. Operator & se koristi za kombinovanje vrednosti.

  3. Navedite znak za razdvajanje između vrednosti. U ovom primeru navedite razmak kao znak za razdvajanje između vrednosti navođenjem "".

  4. Otkucajte "&" posle "".

  5. Otkucajte & posle "".

  6. Navedite drugu kolonu koju treba da objedinite posle &tako što ćete kliknuti dvaput na ime kolone na listi dostupne kolone . Kliknite na kolonu sa liste dostupne kolone , a zatim kliknite na dugme Umetni. U ovom primeru objedinjuju se iste kolone kao i raniji (ID porudžbine i ID-ovi), razdvojeni tačkom.

   Navođenje formule prilagođene kolone za objedinjavanje vrednosti kolona
    

 4. Kliknite na dugme u redu da biste kreirali prilagođenu kolonu na kraju tabele upita sa objedinjenim vrednostima iz originalnih kolona. U ovom slučaju, originalne kolone su dostupne i u tabeli upita. Promenite ime prilagođene kolone po potrebi.

  Prilagođena objedinjena kolona

Napomena: Uređivač upita se pojavljuje samo kada učitavate, uređujete ili kreirate novi upit pomoću programskog dodatka Power Query. Video ispod prikazuje prozor uređivača upita koji se pojavljuje posle uređivanja upita iz Excel radne sveske. Da biste pregledali Uređivač upita bez učitavanja ili uređivanja postojećeg upita radne sveske, iz odeljka "učitavanje spoljnih podataka " na kartici Power Query izaberite stavku iz drugih izvora > prazan upit. Video zapis prikazuje jedan način za prikaz uređivača upita.

Kako da prikažete uređivač upita u programu Excel

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Takođe pogledajte

Umetanje prilagođene kolone u

oblik podataka

Microsoft Power Query za Excel pomoć

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×