Upravljajte zakazanim obavezama, planovima, budžetima – lako uz Microsoft 365

Objedinjeno iskustvo za transformaciju & transformacije

Excel 2016 je uveo moćni komplet alatki koje se zovu "& transformacija". Ove alatke, zasnovane na tehnologiji Power Query, omogućavaju vam da se lako povežete, kombinujete i oblikujte podatke iz raznih izvora. Sledeće praćenje & transformacije će vas voditi kroz osnove.

Zadovoljstvo nam je da objavimo sledeću značajnu ispravku za uvoz podataka i oblikovanje u programu Excel – objedinjeno iskustvo sa & transformacijom. Uz marš, 2017 Microsoft 365 Update, poboljšale smo funkcionalnost uvoza podataka u programu Excel i ponovo rasporedila dugmad na kartici "Podaci", tako da je lakše nego ikad da se potpuno iskoristi da biste preuzeli mogućnosti & za transformaciju.

& opcije transformacije na kartici "Podaci"

Sa objedinjenim iskustvom za transformaciju & transformacija, imate koristi od dobro integrisanog i modernog skupa mogućnosti uvoza i oblikovanja podataka u programu Excel. Možete lako da se povežete i nabavite podatke iz raznih popularnih izvora podataka kao što su datoteke, baze podataka, Azure i usluge na mreži i još mnogo toga. I možete da oblikujete te podatke na moćne načine sortiranjem, promenom tipova podataka, razdeljivanju kolona, agregacija podataka i tako dalje. Stalna sve veća ponuda novih konektora i jednostavne transformacije su ono što pruža & transformisanje neprocenjive vrednosti i alatke za uštedu vremena u dnevnom redu.

Imajte u vidu da novo iskustvo zamenjuje starije, zastarele čarobnjake za uvoz podataka koji su bili dostupni u okviru podaci > dobili spoljne podatke. Međutim, još uvek se može pristupiti ako želite. Pogledajte članak: Kako da vratim nasleđe da vratim doživljaj spoljnih podataka?

Napomena: Ova funkcija je dostupna samo u programu Excel ako imate pretplatu na Microsoft 365. Ako steMicrosoft 365 pretplatnik, Uverite se da imate najnoviju verziju sistema Office.

Kako da nabavim podatke iz popularnih izvora kao što su CSV datoteke ili Veb?

Znamo da korisnici koji uvozi podatke kao da imaju popularne konektore za pristup pristupačnim na traci. U ovoj ispravci smo pokušali da sledimo ovaj princip i održavamo iskustvo u skladu sa onim na šta ste navikli. Sada možete da pronađete sledeće tri najbolje konektore dostupne u okviru stavke "nabavite & transformacije podataka" na kartici "Podaci" iz teksta/csv, sa vebai iz tabele/opsega.

Iz teksta/CSV

Pomoću ovog konektora možete lako da uvezete podatke iz teksta (*. txt), vrednosti razdvojene zarezima (*. csv) ili oblikovanim tekstom (*. prn). Ovaj moderni konektor se zasniva na tehnologiji Power Query i zamenjuje nasleđenu od čarobnjaka za tekst.

Da biste započeli uvoz podataka pomoću novog konektora, izaberite stavku > podataka iz teksta/csv, odaberite izvornu datoteku, a zatim kliknite na dugme u redu. Novi i poboljšani od tekstualnog/csv konektora zatim analizira strukturu ulazne datoteke i automatski primenjuje relevantne postavke uvoza. Može da razdeljena kolone po znakom za razdvajanje, promovisanju prvog reda koji se koristi kao zaglavlja kolona i još puno toga.

& transformacija iz tekstualnih opcija

Ako pregled nije način koji želite, možete da konfigurišete osnovne postavke uvoza, kao što su poreklo datoteke, znak za razgraničavanje ili logika otkrivanja tipova podataka. Na osnovu vaših izbora, Pregled podataka se automatski ažurira.

Zatim kliknite na dugme učita da biste direktno učitali podatke u radni list ili kliknite na strelicu pored stavke učita da biste učitali podatke u model podataka. Ako želite da izvršite dodatne transformacije podataka u uređivaču upita, kliknite na dugme Uredi.

Sa veba

Pomoću ovog konektora možete da "stegujeљ" podatke iz HTML stranica. Ovo je još jedan moderni konektor koji je zasnovan na tehnologiji Power Query i zamenjuje nasleđenu iz Veb čarobnjaka.

Da biste počeli da ga koristite, izaberite stavku >podatakasa VEBA, Navedite URL ciljnu stranicu, a zatim kliknite na dugme u redu. Lista svih tabela na stranici prikazuje se u dijalogu navigator. Imate opciju interakcije sa Veb stranicom u prikazu tabele ili Veb prikazu. Sa tabelom prikaz, prvo kliknite na ime tabele sa leve strane, a podaci iz te tabele će se prikazivati sa desne strane. Pomoću Veb prikaza možete da kliknete na tabelu sa liste "navigator" ili iz okna "pregled na vebu". Možete da izaberete više tabela u bilo kom prikazu.

& transformisanje iz Veb opcija

Iz tabele/opsega

Uz ovaj konektor možete da kreirate novi upit koji je povezan sa tabelom ili imenovani opseg u Excel radnom listu. Zatim možete da učistite podatke i primenite dodatne transformacije na nju u prozoru uređivača upita .

& transformacija iz opcija tabele

Kako da nabavim podatke iz dodatnih izvora kao što je XML datoteka ili Microsoft SQL Server?

Možete da kreirate novi upit za uvoz podataka iz jednog izvora podataka, kao što je Microsoft Access baza podataka ili OData feed ili možete da uvezete podatke iz više tekstualnih datoteka u fasciklu odjednom.

Kada kliknete na podatke>Nabavite podatke, dostupni izvori podataka su vam predstavljeni u padajućem meniju. Opcije izvora su organizovane u kategorije, uključujući datoteke kao što su Excel radne sveske, XML datoteke ili Čitava fascikla, baze podataka kao što su SQL Server ili Oracle, Azure usluge, kao što su Hdinvideo ili BLOB skladište, usluge na mreži kao što je SharePoint online lista ili ulazne jedinice, kao i različiti podaci kao što su OData ili ODBC.

Lista dostupnih konektora se konstantno povećava.

& transformacija iz opcija baze podataka

Uz ovu ispravku, takođe smo uklonili sledeće zastarele čarobnjake koji su prethodno bili dostupni u odeljku "Pribavi spoljne podatke" na kartici "Podaci" iz programa Access, sa veba, iz teksta, iz sistema SQL Server, iz polja OData podataka za uvoz i iz čarobnjaka za povezivanje sa podacima. Ako iz bilo kog razloga treba da koristite neki od uklonjeno čarobnih čarobnjaka, pogledajte članak: Kako da vratim nasleđe dobije iskustvo spoljnog podataka?

Međutim, postoje dva popularna i jedinstvena čarobnjaci koja su deo starog skupa funkcija za izdvajanje spoljnih podataka i ostaće u novom iskustvu: iz Analysis usluga i iz programa Microsoft Query. One se mogu pronaći u okviru podaci > iz baze podataka i > podatakaiz drugih izvora izvora u novom iskustvu.

Kako se dobija & mogućnosti za transformaciju da čisti i oblikuju podatke?

& transformacija vam omogućava da očistite i oblikujte podatke kao suštinski stepenik za robusno analiziranje podataka. Možete da uklonite kolone, filtrirate redove, promenite tipove podataka kolone, zamenite vrednosti i još toga. To se radi kroz prozor namenskog uređivača upita koji olakšava i prikazuje sve promene podataka.

Prebacite se na karticu Podaci na traci, izaberite stavku uzmi podatke, povežite se sa željenim izvorom podataka (kao što je datoteka ili baza podataka) koristeći jedan od dostupnih konektora i Pregledajte podatke u prozoru navigator .

Navigator & transformacije za transformaciju

Zatim izaberite tabele koje želite da uvezete i izaberite stavku Uredi da biste pokrenuli prozor uređivača upita .

Nabavite uređivač upita za transformaciju & transformacije

Koristite široku kolekciju komandi dostupnih na traci unutar prozora uređivača upita . Možete da primenjujete moжne transformacije sortiranjem i filtriranjem podataka, konvertovanjem tipova podataka, razdeljivanju ili objedinjavanjem kolona, agregacija podataka i još toga.

Svi koraci za transformaciju koje primenjujete na podatke se snimaju i čuvaju se u okviru upita. Snimljene transformacije mogu se posmatrati i upravljati putem odeljka " zatvoreni koraci " unutar prozora uređivača upita i ponovo će se primeniti na podatke svaki put kada se upit Osveži.

Kako da nabavim podatke iz nedavno korišćenih izvora, datoteka sa Office bazom podataka (ODC), drugih veza radne sveske ili tabela?

Jedna od najpopularnijih scenarija u oblasti uvoza podataka je povezivanje i dobijanje podataka iz nedavnih izvora. Korisnici često uspostavljaju skupu često korišćenih izvora sa kojima se povezuju radi uvoza podataka.

Da biste povezali i kreirali upit iz nekog od nedavnih izvora podataka, izaberite stavku podaci>nedavnih izvora. Možete da pregledate vaše nedavno povezane izvore, izaberite jedan, a zatim kliknite na dugme Poveži da biste nastavili sa protokom uvoza.

& transformacija okna za nedavne izvore

Drugi popularni scenario uvozi podatke iz postojećih veza ili tabela u radnoj svesci. Na primer, možda ćete želeti da kreirate novu izvedenu tabelu na osnovu prethodno kreirane veze radne sveske. Ili ćete možda želeti da se povežete i uvezete iz izvora podataka koristeći Office bazu podataka za povezivanje (ODC) koji je definisao neko iz vaše organizacije.

Pomoću ove ispravke moći ćete da izvezete bilo koju definiciju upita u datoteku ODC, a zatim da je delite preko radnih svezaka ili sa saradnicima. Da biste izvezli definiciju upita u datoteku ODC, kliknite desnim tasterom miša na upit u oknu sa & veze i odaberite stavku Izvezi datoteku veze. Kreirana ODC datoteka će sadržati definiciju upita sa svim zavisnostima, uključujući uputstva o povezivanju izvoru podataka i korake transformacije koji se primene na podatke. Drugi način izvoza definicije upita je kroz dijalog Svojstva upita koji se može otvoriti biranjem svojstava iz kontekstualnog menija upita.

Kada primite ODC datoteku, moći ćete da je koristite i uvezete definiciju upita u radnu svesku. Da biste uvezli podatke putem odc mehanizma, izaberite stavke>postojeće veze. Pojaviće se dijalog postojeće veze , a zatim možete da uvezete iz dostupnih odc datoteka, postojećih veza radne sveske ili tabela.

Izbor iz postojećih veza ili upita

Ako treba da kreirate ODC datoteku koju će progutati druga aplikacija, kao što je visio ili Excel 2013 i raniji, to možete da uradite pomoću sledećih konektora: iz SQL Server baze podataka, iz Microsoft Access baze podataka, iz usluge odata, iz uslugeExcel ili nasleđaza povezivanje podataka. Važno je da znate da prilikom konzumiranja ODC datoteka iz druge aplikacije, ta aplikacija će samo ponovo koristiti uputstva za povezivanje iz polja ODC i neće sadržati nikakve korake transformacije koje je vaš originalni upit zadržao. Ako treba da vratite nasleđenu stavku iz programa Access, iz sistema SQL Server, iz OData konektora za prenos podataka, pogledajte članak: Kako da vratim nasleđe dobije iskustvo spoljnog podataka?

Kako da upravljam postojećim upitima radne sveske i vezama?

Kada smo predstavili & transformisanje u Excel 2016, predstavili smo dva metodologija uvoza podataka: prvo je novo iskustvo za & transformaciju koje omogućava korišćenje upita (i takođe se oslanja na veze radne sveske u pozadini za osvežavanje i učitavanje elemenata radne sveske). Drugo je starije, zastarelo iskustvo koje koristi veze radne sveske. Upravljanje upiti radne sveske i veze je takođe bilo zasebno. Upiti radne sveske su kontrolisani pomoću okna "namenski upiti", dok su se veze upravljale pomoću dijaloga veze radne sveske. To je izazvala zbunjenost među našim korisnicima.

Uz ovu ispravku smo rešili ovaj problem. Sada možete da pristupite upitima radne sveske i povezivanju sa namenski upitima & okno sa strane. Da biste otvorili okno sa strane, kliknite na dugme podaci > upiti & veze .

Nabavite & za transformaciju & okno veze

Kada kliknete na karticu upiti na vrhu okna, možete da pregledate i upravljate dostupnim upiti u radnoj svesci. Kliknite desnim tasterom miša na upit da biste pristupili kontekstualnom meniju upita koji vam omogućava da izvršite dodatne radnje. Na primer, možete da osvežite podatke iz osnovnog izvora, kopirate/nalepite upit, uredite upite transformacije pomoću uređivača upita i još puno toga.

Takođe smo pojednostavili upravljanje upitom i njegovom povezivanjem pomoću dijaloga " Svojstva upita ". Danas, kada god kreirate novi upit u radnoj svesci, novi osnovni entitet veze se automatski kreira u pozadini i povezan je sa ovim upitom. Dok je uloga upita da se poveže sa izvorom podataka i da primene neophodne podatke za transformaciju na vrhu nje, osnovna veza na kojoj se učitavaju podaci (npr. radni list ili model podataka), kao i postavke osvežavanja za podatke upita, kao što je frekvencija osvežavanja. Pomoću dijaloga nova Svojstva upita možete lako da kontrolišete sva svojstva upita, kao što su njeno ime ili uputstva za transformaciju i osnovna svojstva veze, kao što su postavke osvežavanja, na centralizovanom načinu. Da biste otvorili dijalog nova Svojstva upita , u okviru kontekstualnog menija upita kliknite na dugme Svojstva & okno za Povezivanje .

Kada kliknete na karticu veze na vrhu okna sa strane, možete da pregledate dostupne zastarele veze u radnoj svesci koja je povezana sa jednim od nasleđenih čarobnjaka, kao što je tekst, iz Analysis Servicesili iz programa Microsoft Query. Kliknite desnim tasterom miša na vezu da biste pristupili kontekstualnom meniju. Tamo ćete moći da izvršite dodatne radnje, na primer Osvežavanje podataka o povezivanju iz izvora, brisanje veze ili upravljanje svojstvima veze kroz dobro poznata dijaloga Svojstva veze .

Kako da vratim nasledstvo?

Novo iskustvo za & transformacija je superiornije u smislu pružanja funkcija i mogućnosti transformacije u poređenju sa zastarelim čarobnjacima. Međutim, postoje trenuci kada ćete možda želeti da koristite neki od starih čarobnjaka za uvoz podataka. Na primer, kada želite da sačuvate akreditive prijavljivanja izvora podataka kao deo radne sveske. (Imajte u vidu da ovaj metod nije u skladu sa modernim bezbednosnim standardima, kao što to nije podržano u novom korišćenju & za transformaciju.

Nasleđene konektore možete da pristupite tako što ćete prilagoditi traku ili možete da vratite i prikažete čarobnjake za uvoz podataka direktno ispod podataka > da biste dobili padajući meni sa podacima preko nove postavke i jednostavne konfiguracije iz dijaloga Excel opcije.

Idite u > Opcijedatoteke > podataka > Prikaži zastarele čarobnjake za uvoz podatakai izaberite zastareli čarobnjaci koje želite da koristite:

Slika opcija "nabavite & zastareli čarobnjak iz stavke > opcije > podataka.

Otvorite podatke > da biste dobili padajuću listu sa podacima i pokrenuli jedan od prethodno izabranih čarobnjaka za uvoz zastarelog podataka iz kategorije "namenski zastareli čarobnjaci":

Izbor opcija zastarelog menija & transformacije

Dodatne informacije o & transformaciji

Ako želite da saznate više o mogućnostima za & transformacije , dobro mesto za početak je Microsoft Power Query za pomoć za Excel.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×