Oblikovanje brojeva kao teksta

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ako želite da Excel tretira određene tipove brojeva kao tekst, možete da koristite tekstualni format umesto formata broja. Na primer, ako koristite brojeve kreditnih kartica ili neke druge kodove koji sadrže 16 cifara ili više, morate da koristite tekstualni format. To je zato što Excel ima maksimum od 15 cifara preciznosti i zaokružuje sve brojeve koji slede broj 15.

Lako je videti da li je broj oblikovan kao tekst, zato što će biti na levoj strani umesto sa desnim poravnavanjem u ćeliji.

 1. Izaberite ćeliju ili% z0z_ sa ćelijama koje sadrže brojeve koje želite da oblikujete kao tekst. Kako da izaberete ćelije ili opseg.

  Savet: Možete i da izaberete praznu ćeliju, a zatim da unesete brojeve kada oblikujete ćelije kao tekst. Ovi brojevi će biti oblikovani kao tekst.

 2. Na kartici Početak , u grupi broj kliknite na strelicu pored polja format broja , a zatim izaberite stavku tekst.

  Napomena: Ako ne vidite opciju tekst , koristite traku za pomeranje da biste se pomerili do kraja liste.

  primena oblikovanja teksta na brojeve

Saveti: 

 • Da biste koristili decimalna mesta u brojevima koji su uskladišteni kao tekst, možda ćete morati da dodate decimalne tačke kada otkucate brojeve.

 • Kada unesete broj koji počinje nula – na primer, kôd proizvoda – Excel će podrazumevano izbrisati nulu. Ako to nije ono što želite, možete da kreirate prilagođeni format broja koji primorava Excel da zadrži sledeću vrednost. Na primer, ako kucate ili da nalepite 10-cifrene kodove proizvoda na radnom listu, Excel će promeniti brojeve kao što je 0784367998 na 784367998. U ovom slučaju, možete da kreirate prilagođeni format broja koji se sastoji od koda 0000000000, koji primorava Excel da prikaz svih 10 cifara kôda proizvoda, uključujući i vodeću nulu. Više informacija o ovom problemu potražite u članku Kreiranje ili brisanje prilagođenog formata broja i držanje nule u vodećim brojevima.

 • Povremeno bi brojevi mogli da budu oblikovani i uskladišteni u ćelijama kao tekst, što kasnije može da izazove probleme sa izračunavanjima ili da proizvede konfuzne porudžbine sortiranja. To se ponekad dešava kada uvezete ili kopirate brojeve iz baze podataka ili drugog izvora podataka. U ovom scenariju morate da konvertujete brojeve uskladištene kao tekst u brojeve. Više informacija potražite u članku konvertovanje brojeva uskladištenih kao tekst u brojeve.

 • Funkciju TEXT takođe možete da koristite da biste konvertovali broj u određeni format broja. Primere ove tehnike potražite u članku vođenje nule u okviru brojevi brojeva. Informacije o korišćenju funkcije TEXT potražite u članku Funkcija TEXT.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×