Oblikovanje objekta (okno „Izrezivanje“)

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Važno: 

  • Kada promenite opcije u ovom dijalogu, promene se odmah primenjuju na svoju sliku, što će vam olakšati da biste videli efekte promena na slici bez zatvaranja dijaloga. Međutim, pošto se promene primenjuju, nije moguće da kliknete na dugme Otkaži u ovom dijalogu. Da biste uklonili promene, morate da kliknite na dugme Opozovi radnju Slika dugmeta na Priručnoj traci ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL + Z za svaku izmenu koju želite da uklonite.

  • Istovremeno možete opozvati više promena koje ste izvršili u jednoj opciji dijaloga, pod uslovom da u međuvremenu niste ništa menjali u nekoj drugoj opciji dijaloga.

  • Možda ćete želeti da premestite dijalog tako da možete da vidite sliku i dijalog u isto vreme.

Prilikom izrezivanja slike definišete deo slike koji se prikazuje tako što definišete nevidljivu masku oblika. Ova maska je nezavisna od same slike i može joj se promeniti položaj na slici ili se slici može promeniti položaj odnosno veličina iza maske.

Položaj slike

Ove opcije menjaju veličinu slike ili položaj slike u odnosu na nevidljivi oblik za maskiranje. Pomaci određuju koliko treba pomeriti sliku u odnosu na levu, desnu, gornju i donju stranu maske oblika. Pozitivni brojevi premeštaju ivicu slike prema centru oblika, a negativni brojevi udaljavaju ivicu slike od oblika.

Širina      Da biste promenili širinu slike koja se prikazuje u maski oblika, unesite broj u polje.

Visina     Da biste promenili visinu slike koja se prikazuje u maski oblika, unesite broj u polje.

Pomak X      Da biste pomerili sliku ulevo u odnosu na centar oblika maske, unesite negativan broj u polje. Da biste sliku pomerili udesno u odnosu na centar oblika maske, unesite pozitivan broj u polje.

Pomak Y      Da biste pomerili sliku nagore u odnosu na centar oblika maske, unesite negativan broj u polje. Da biste sliku pomerili nadole u odnosu na centar oblika maske, unesite pozitivan broj u polje.

Položaj izrezivanja

Ove opcije menjaju veličinu maske oblika ili njen položaj u odnosu na datoteku. Opcije Širina i Visina menjaju veličinu maske oblika, a opcije Levo i Vrh menjaju položaj maske oblika u datoteci.

Širina      Da biste promenili širinu maske oblika, unesite broj u polje.

Visina     Da biste promenili visinu maske oblika, unesite broj u polje.

Levo      Da biste masku oblika premestili ulevo u datoteci, unesite broj u polje.

Vrh      Da biste masku oblika premestili na vrh datoteke, unesite broj u polje.

Pretplata da biste na najbolji način iskoristili vreme

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×