Oblikovanje podataka (Power Query)

Oblikovanje podataka (Power Query)

Napomena: Ovaj članak je odradio svoj posao i uskoro će biti obustavljen. Da biste sprečili poruku „Stranica nije pronađena“, uklanjamo veze za koje znamo. Ako ste kreirali veze do ove stranice, uklonite ih i zajedno ćemo održati veb povezanim.

Napomena: Power Query je poznat kao Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016. Informacije koje su ovde navedene važi za obe. Da biste saznali više, pogledajte članak Preuzmi i prenesi u programu Excel 2016.

Pomoću programskog dodatka Power Query možete da oblikujte podatke iz više izvora tako što ćete urediti korake upita tako da se podudaraju sa zahtevima za analizu podataka.

Prvi koraci

Resursi za učenje o oblikovanju podataka

Ovi resursi će vam pomoći da saznate kako da koristite Power Query.

Uvod u Microsoft Power Query za Excel– pomoću uređivača upitamožete da se krećete, definišete i obavljate operacije transformacije podataka – transformacija podataka.

Kako da : uvezete podatke iz spoljnih izvora podataka– pomoću Microsoft Power Query za Excel, možete da uvezete podatke u Excel sa širokog spektra izvora podataka. Uređivač upita koristite za oblikovanje podataka uređivanjem koraka upita.

Oblikujte ili Transformišite upit– oblikujte podatke iz više izvora podataka tako što ćete dodati, ukloniti ili urediti korake upita tako da se podudaraju sa zahtevima za analizu podataka.

Osvežite upit– osvežite upit da biste uvezli najnovije podatke u tabelu bez potrebe da ponovo kreirate upit.

Kombinovanje podataka iz više izvora podataka– uzmite podatke iz različitih izvora podataka i kombinujte ga.

Filtrirajte tabelui filtrirajte tabelu tako što ćete isključiti redove ili kolone na osnovu veličine, vrednosti ili uslova.

Sortirajte tabelu– Sortirajte redove tabele u rezultatima upita rangiranim po kriterijumima, kao što su abecedna ili numerička vrednost jedne ili više kolona i po rastućem ili opadajućem redosledu.

Grupisanje redova u tabeli– grupisanje vrednosti iz raznih redova u jednu vrednost – u skladu sa vrednostima u jednoj ili više kolona.

Razvijte kolonu koja sadrži povezanu tabelu – razvijte kolonu koja sadrži povezanu tabelu da biste otkrili povezane podatke, zatim izdvojite neke ili sve vrednosti kolone iz te tabele.

Agregatne podatke iz kolone– agregacija podataka iz bilo koje kolone koja sadrži povezanu tabelu da biste otkrili rezultate grupnog funkcionisanja, uključujući Sum, Count, AVERAGE, min i Max.

Umetnite prilagođenu kolonu u tabelu– umetnite indeks ili prilagođenu kolonu u trenutni upit.

Uredite postavke koraka upita– pomoću okna za korake , dodajte, uredite, prerasporedite ili izbrišite korake upita da biste promenili način na koji se podaci transformiљu.

Kombinovanje više upita– Kombinovanje više upita objedinjavanjem ili dodavanjem. Operacije objedinjavanja i Dodavanje izvršavaju se na bilo kom upitu sa tabelarnim oblikom, nezavisno od izvora podataka.

Objedinjavanje kolona– objedinite vrednosti u dve ili više kolona u upitu.

Ukloni kolone– Ukloni izabrane kolone ili Ukloni druge kolone iz upita.

Uklanjanje redova sa greškama– uklanjanje redova iz upita koji prikazuje greške u podacima.

Promovišite red u zaglavlja kolona– Promovišite red tako da bude red naslova kolone.

Razdeljivanje kolone teksta– Razdeljivanje kolone teksta u više kolona, bilo delenjem ili brojem znakova.

Umetnite upit u radni list– umetnite podatke iz upita u Excel radni list. Prilikom umetanja podataka iz upita možete da odaberete da učitate upit u model podataka programa Excel.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×