Sign in with Microsoft
Sign in or create an account.

Ako želite da napravite promene u datoteci u SharePoint dokumentima, ali sprečite druge da istovremeno menjaju datoteku, odjavite datoteku iz biblioteke dokumenata.

Kada odjavite datoteku iz SharePoint dokumenata, samo vi možete da je uredite. Datoteku možete da uredite na mreži u Microsoft 365 ili van mreže i sačuvate promene kad god želite pre nego što ponovo prijavite datoteku. Kada završite sa promenama u datoteci, prijavite je iz biblioteke da biste otpremili promene. Ako se predomislite, možete da odbacite promene i opozovete odjavljenje.

Napomena: Ako ne vidite korisnički interfejs prikazan u ovim primerima, možda koristite stariju verziju servera sistema SharePoint . Umesto toga, pogledajte odjavite, prijavite ili odbacite promene u datotekama u biblioteci.

Napomena: Kada odjavim datoteku, ništa se ne dešava sa datotekom. Datoteka je i dalje uskladištena u biblioteci. Samo je označeno da imate ekskluzivna prava na uređivanje dok je ponovo ne prijavite. Da biste ga uredili, morate da preuzmete dokument ili da ga uredite na mreži. Način na koji uređujete ili ažurirate datoteku zavisi od tipa datoteke. Ako je u Word dokumentu, možete da koristite u Word u Microsoft 365 ili u kopiji radne Word. Za datoteku koja nije u Microsoft 365, preuzmite datoteku i koristite bilo koji uređivač koji obično koristite za taj format.

Odjavu datoteke iz biblioteke dokumenata

Možete da odjavite jednu ili više datoteka istovremeno. 

 1. Otvorite biblioteku sa datotekom koju želite da odjavte, izaberite datoteku, kliknite na dugme sa elipijama (...) na traci sa alatkama, a zatim kliknite na dugme Odjavi.

  izaberite datoteku, kliknite na tri strelice na gornjoj traci, a zatim izaberite stavku "Odjavi"

  Takođe možete kliknuti desnim tasterom miša na datoteku, izabrati stavku Više opcija ili Više,a zatim izabrati stavku Odjavi.

 2. Beleška se prikazuje dok se datoteka odjavila. Ako kliknete na ikonu, možete da vidite tok odjave.

  Odjavljujenje naemene sa istaknutom ikonom
 3. Kada se datoteka odjavi, preko ikone dokumenta stajaće zelena strelica.

  Ime datoteke i ikona sa zelenom strelicom uvučenim.

Prijavite datoteku u biblioteku dokumenata

 1. Otvorite biblioteku i izaberite datoteku koju želite da prijavite. Kliknite na dugme "Ellipsis" (...) na traci sa alatkama, a zatim izaberite stavku Prijavi.

  Meni "Dokument" sa markiranom stavkom "Prijavi"

  Napomena: Takođe možete kliknuti desnim tasterom miša na datoteku, izabrati stavku Više opcija ili više stavki, a zatim izabrati stavku Prijavi.

 2. U dijalogu Prijavi možete da unesete komentar, na primer šta ste promenili ili dodali.

  Dijalog "Prijavi" sa umetnutom komentarom i istaknutim dugmetom "Prijavi"
 3. Kada završite, kliknite na dugme Prijavi.

Ako pokušate da prijavite dokument u koji niste napravili promene, dobijate poruku koja kaže da stavka ili stavke nisu ažurirane.

Item not updated message and icon

Proverite da li ste sačuvali promene u dokumentu pre nego što se prijavite. Budući SharePoint u sistemu Microsoft 365 ostavlja dokument odjavljen i niko drugi ne može da ga uređuje, odbacite odjavu ako ne želite da se promene promene uređuju.

Napomene: 

 • Da biste prijavili ili odjavio datoteke neke druge datoteke i prijavili datoteke neke druge datoteke, morate da kliknete na dugme Vrati se na klasični SharePoint i pratite korake u temi Odjavite, prijavite ili odbacite promene u datotekama u biblioteci.

 • Da biste izašli iz klasičnog SharePoint , zatvorite sve prozore pregledača, a zatim se ponovo prijavite u Microsoft 365.

Odbacivanje odjave iz biblioteke dokumenata

 1. Otvorite biblioteku i izaberite datoteku koju želite da odbacite odjavu.

 2. Kliknite na dugme "Ellipsis" (...) na traci sa alatkama, a zatim izaberite stavku Odbaci odjavu.

  Kliknite na dugme "Odbaci odjavi" da biste otkazali promene u datoteci i odbacili odjavu

  Napomena: Takođe možete kliknuti desnim tasterom miša na datoteku, izabrati stavku Više opcija ili više stavki, a zatim izabrati stavku Odbaci odjavu.

 3. Kada odbacite odjavu, pojaviće se dijalog "Da li ste sigurni". Kliknite na dugme Odbaci odjavu da biste obrnuli odjavu.

  Dijalog "Odbaci potvrdu" sa istaknutim dugmetom "Odbaci"

  Da biste bili sigurni da je status odjave datoteke, možete da kliknete na ikonu iznad poruke Odbaci odjavu.

  Prijavite poruku o odbacite tok.

Napomene: 

 • Da biste prijavili ili odjavio datoteke neke druge datoteke i prijavili datoteke neke druge datoteke, morate da kliknete na dugme Vrati se na klasični SharePoint i pratite korake u temi Odjavite, prijavite ili odbacite promene u datotekama u biblioteci.

 • Da biste izašli iz klasičnog SharePoint , zatvorite sve prozore pregledača, a zatim se ponovo prijavite u Microsoft 365.

Brz način da vidite ko je odjavio kolonu jeste da zaobičete ikonu Odjaveno i icon image da biste videli savet koji vam saosećava ko je odjavio datoteku.

iznad ikone sa zelenom strelicom i pogledajte ko je odjavio datoteku.

Takođe možete prikazati kolonu Odjavio u podrazumevanom prikazu biblioteke. Tako svi mogu lako da vide ko je odjavio dokument. Možete odabrati koje kolone želite da prikažete i sakrijete kada kreirate prilagođeni prikaz biblioteke dokumenata.

Možete da zamenite postojeći dokument novim tako što ćete pratiti ove korake.

 1. U biblioteci dokumenata odjavjte datoteku koju želite da zamenite.

 2. Imenuj novu datoteku pod imenom koje želite da zamenite i prevucite je u biblioteku ili koristite dugme Otpremi. Druga opcija je da preuzmete datoteku i da je zamenete. Više informacija o otpremanju potražite u članku Otpremanje datoteka i fascikli u biblioteku dokumenata.

 3. U SharePoint u sistemu Microsoft 365 ćete videti poruku o napretku koja kaže da stavka nije otpremena na traci sa alatkama, kliknite na poruku.

  Status field showing failed upload
 4. U dijalogu Tok kliknite na dugme Zameni.

  Dijalog "Otpremanje nije uspelo" sa istaknutim dugmetom za zamenu
 5. Ponovo prijavite datoteku da biste zamenili staru datoteku novom. Ako se predomislite, pratite gorenavedene korake za odjavu.

Ako je omogućeno sastavljanje verzija, kada je datoteka prijavljena, SharePoint pravi novu kopiju koja čuva starije verzije. Više informacija o izradi potražite u članku Kako funkcioniše sastavljanje verzija na listi ili u biblioteci?.

Ostavite komentar

Ažurirano 3. oktobra 2018.

Da li je ovaj članak bio koristan? Ako jeste, obavestite nas o tome na dnu ove stranice. Ako nije bio koristan, recite nam šta je bilo zbunjujuće ili šta je nedostajalo. Naplaćujte svoju verziju sistema SharePoint , operativnog sistema i pregledača. Iskoristićemo vaše povratne informacije da bismo dodatno proverili podatke, dodali informacije i ažurirali ovaj članak.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×