Odjavljivanje, prijavljivanje ili odbacivanje promena u datotekama u biblioteci

Odjavljivanje, prijavljivanje ili odbacivanje promena u datotekama u biblioteci

Ako želite da unesete promene u datoteku na sajtu i želite da se uverite da niko drugi ne može da je uređuje, pogledajte datoteku. Kada odjavite datoteku, možete da je uredite na mreži ili van mreže i sačuvate je – više puta ako je potrebno.

Kada završite sa uređivanjem i ponovo prijavite datoteku u biblioteku, druge osobe mogu da vide promene i uređuju datoteku ako imaju dozvolu. Ako odlučite da ne izvršite promene u datoteci, možete jednostavno da odbacite odjavu tako da ne utiče na istoriju verzija.

Savet: Ako želite da uređujete Office dokument istovremeno sa drugim osobama (koji se nazivaju i koautorstvo), nemojte da odjavite dokument. Samo ga otvorite i uredite. Preporučujemo da prvo uključimo kreiranje verzija za biblioteku, samo u slučaju da neko kasnije pogreљi i treba da vratite stariju verziju dokumenta. Više informacija o koautorstvu potražite u članku saradnja sa dokumentom i koautorstvo.

Kada želite da odjavite i uredite dokument, bilo da radi na mreži ili na preuzimanju, uradite to u sledećem redosledu:

 • Pogledajte dokument

 • Otvaranje dokumenta u podržanom aplikaciji ili preuzimanje

 • Uređivanje dokumenta

 • Čuvanje dokumenta ili otpremanja

 • Prijavljivanje dokumenta

Savet: Check out these YouTube videos from Microsoft Creators to learn more about working in SharePoint. If you’re managing a library, you may also find these videos on documents and libraries helpful.

Neke biblioteke su podešene da zahtevaju odjavljivanje iz datoteka. Ako je odjavljivanje obavezno, bićete upitani da odjavite sve datoteke koje želite da uredite. Kada završite sa datotekom, potrebno je da je ponovo proverite ili odbacite.

Ako odjavljivanje nije obavezno u biblioteci, ne morate da ga proveravate ako vam ne smeta da druge osobe uređuju u isto vreme kad i vi.

Savet: Ako vaš tim planira da koristi koautorstvo, preporučujemo da uključim najmanje najveće kreiranje verzija u biblioteku, samo ako neko pogreљi i otpremi dokument istog imena u biblioteci u kojoj svi imaju koautorstvo. Na taj način, ako izgubite promene, možete vratiti stariju verziju dokumenta u prethodno stanje. Više informacija potražite u članku Omogućavanje i konfigurisanje kreiranja verzija za listu ili biblioteku .

 1. Idite u biblioteku u kojoj je sačuvana datoteka. Ako tražite biblioteku na drugoj stranici, možda ćete prvo morati da kliknete na naslov biblioteke. Na primer, možda ćete morati da kliknete na dugme " dokumenti " da biste otiљli u biblioteku " dokumenti ".

 2. Izaberite datoteku ili datoteke koje želite da odjavite, a zatim izaberite stavku Odjavi se.

  Napomene: 

  • U klasičnom iskustvu pronađite članak Odjavljivanje na kartici datoteke na traci.

  • Kada je datoteka odjavljena, ikona pored imena datoteke delimično se pokriva zelenom, icon image strelicom nadole. To vam govori ili bilo ko da je datoteka odjavljena. Ako usmerite ka ikonama bilo koje datoteke za odjavljivanje, možete da vidite ime dokumenta i ime osobe koja ga je odjavio.

Vaše datoteke i sve promene koje im napravite neće biti dostupne vašim kolegama dok ne proverite datoteke nazad u biblioteku.

Ako ste preuzeli dokument na lokalno posao, moraćete da ga otpremite pre nego što ga proverite. zanima. Pogledajte članak otpremanje datoteka u biblioteku da biste videli kako to da uradite.

 1. Idite u biblioteku u kojoj je sačuvana datoteka. Ako tražite biblioteku na drugoj stranici, možda ćete prvo morati da kliknete na naslov biblioteke. Na primer, možda ćete morati da kliknete na dugme " dokumenti " da biste otiљli u biblioteku " dokumenti ".

 2. Izaberite datoteku ili datoteke koje želite da prijavite, a zatim izaberite stavku Prijavi se.

  Napomena: U klasičnom iskustvu Pronađite Prijavljivanje na kartici datoteke na traci.

 3. U oblasti Komentari Dodajte komentar koji opisuje promene koje ste izvršili. Ovaj stepenik je opcionalan, ali se preporučuje kao najbolja praksa. Komentari prilikom prijave su naročito korisni kada nekoliko osoba radi na datoteci. Pored toga, ako se verzije prate u vašoj organizaciji, komentar postaje deo istorije verzija, koja vam može biti važna u budućnosti ako treba da vratite prethodnu verziju datoteke.

 4. Kliknite na dugme U redu . Zelena strelica nestaje sa ikone datoteke kada se datoteka ponovo prijavi.

Ako odjavite datoteku i ne unesete promene u nju ili izvršite promene koje ne želite da zadržite, možete jednostavno da odbacite odjavu, a ne da je čuvate. Ako organizacija prati verzije, kreira se nova verzija svaki put kada ponovo prijavite datoteku u biblioteku. Odbacivanjem odjavljivanja možete da izbegnete pravljenje novih verzija kada niste izvršili nijednu izmenu datoteke.

 1. Idite u biblioteku u kojoj je sačuvana datoteka. (Ako tražite biblioteku na drugoj stranici, možda ćete morati da kliknete na naslov biblioteke. Na primer, možda ćete morati da kliknete na dugme " dokumenti " da biste otiљli u biblioteku Documents .)

 2. Izaberite datoteku ili datoteke za koje želite da odbacite promene, izaberite stavku datoteke , a zatim stavku Odbaci odjavljivanje.

 3. Kliknite na dugme u redu da biste dovršili odbacivanje. Zelena strelica nestaje sa ikone datoteke kada se datoteka ponovo prijavi.

Ako imate dozvolu, možete ponovo da proverite datoteku koju je odjavio neko drugi. 

Kada se prijavite u datoteku, dobićete dijalog upozorenja koji je odjavljen na drugi korisnik. Kliknite na dugme u redu ako želite da ga zamenite i prijavite.

snimak ekrana upozorenja o prijavljivanju u drugu datoteku korisnika

Ako treba da dobijete datoteku, ali je odjavljena, možete da prikažete koji korisnik je odjavljen tako da možete da ih kontaktirate. Da biste videli korisnika, zadržite kursor miša iznad ikone dokumenta da biste dobili iskačući prozor sa dodacima za alatke koji sadrži ime korisnika koji je odjavljen.

Datoteke možete da potvrdite po jednom ili u grupi. Kada proveravate više datoteka, sve one imaju iste postavke za zadržavanje odjavljivanja ili komentara. Pratite ove korake.

 1. U biblioteci dokumenata izaberite sve datoteke koje želite da prijavite tako što ćete kliknuti na oznaku potvrde sa leve strane ikone dokumenta.

 2. Potvrdite izbor u polju za potvrdu prijavi se.

  Napomena: U klasičnom iskustvu Pronađite Prijavljivanje na kartici datoteke na traci.

 3. U oblasti Komentari Dodajte komentar koji opisuje promene koje ste izvršili. Ovaj komentar će se koristiti na svim datotekama koje prijavljujete.

 4. Kliknite na dugme U redu . Zelena strelica nestaje sa ikone datoteke kada se datoteka ponovo prijavi.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×