Office Lens za Windows Phone 8 i 8.1

Radite bilo gde na bilo kom uređaju sa uslugom Microsoft 365

Nadogradite na Microsoft 365 da biste radili bilo gde sa najnovijim funkcijama i ispravkama.

Nadogradi odmah

Napomena: Ovo je zastareo sadržaj za starije verzije sistema Windows Phone. Ako vaš uređaj radi pod operativnim sistemom Windows 10, pročitajte članak Office Lens za Windows.

Office Lens predstavlja sjajan način za hvatanje beleški i informacija sa belih tabli, menija, znakova, rukom pisanih beležaka ili bilo čega što ima mnogo teksta. Ne morate da zapisujete beleške, ne morate se oslanjati na mutne slike ili brinuti o zagubljenim beleškama. Odličan je za hvatanje skica, crteža i jednačina, kao i slika bez teksta.

Office Lens uklanja senke i neobične uglove kako bi se slike sa lakoćom očitavale. Možete besplatno da preuzmete Office Lens iz Windows Phone 8 prodavnice.

Kada sačuvate slike u snimcima kamere telefona, one se šalju u OneNote, u beležnicu na mreži, gde možete brzo da ih pronađete.

Ako OneNote koristite na Windows računaru, možete čak i da kopirate tekst sa slika. Takođe možete da pretražite odštampani tekst na slikama, kako biste mogli da nađete ono što tražite.

Takođe možete da konvertujete slike dokumenata i bele table u Word i PowerPoint datoteke koje možete da uredite.

Kada instalirate Office Lens, tražiće se da se prijavite pomoću Microsoft naloga. Ako ste prijavljeni, omogućavate aplikaciji Office Lens da šalje slike u OneNote.


Odaberite režim

Čim otvorite Office Lens, možete da odaberete režim – fotografija, vizitkarta, bela tabla ili dokument – kako bi uz Office Lens slika izgledala najbolje moguće.


slika promene režima u aplikaciji Office Lens


Fotografija    Ovo je dobar režim ako snimate slike pejzaža ili ljudi.

Vizitkarta    Koristite ovaj režim da biste uhvatili vizitkarte. Office Lens će automatski izdvojiti kontakt informacije iz kartice kako biste ih lakše pročitali i uvezli u spisak kontakata.

Bela tabla    Koristite ovaj režim da biste snimili beleške. Office Lens prilagođava slike tako da pozadina ne bude previše svetla i da reči budu lakše za čitanje. To je takođe idealna postavka za školske table i skice.

Dokument    Ovaj režim vam pomaže da na najbolji način iskoristite sitne reči i detalje na stranici. Odličan je za stvari kao što su posteri i restoranski meniji.


Fotografisanje

Odaberite da li želite da koristite blic i odaberite druge opcije kao što je rezolucija fotografije. Da biste precizno uhvatili stavku, uverite se da je okvir okružuje, a zatim koristite dugme „Kamera“ da biste snimili sliku. Možete da snimite više slika, sačuvate ih kao skup i pošaljete ih sve istovremeno u OneNote.


slika načina snimanja slika u aplikaciji Office Lens


Da biste videli slike koje ste nedavno snimili, brzo prevucite unazad.


Pregled i uređivanje

Neka vaše slike budu savršene tako što ćete ih iseći, rotirati ili im dodati natpise. Takođe, u ovom koraku možete promeniti režim ako je potrebno.


slika načina brzog prevlačenja radi prikaza slika u aplikaciji Office Lens

 1. Brzo prevucite nalevo i nadesno da biste videli fotografije koje ste nedavno snimili.

 2. Dodajte više fotografija tako što ćete brzo prevući do kraja kamere uživo ili dodirnuti dugme „Dodaj fotografiju“.

  Savet:  Da biste uredili postojeće fotografije iz snimaka kamere, dodirnite stavku ... > uvoz i odaberite fotografiju iz nekog od albuma.

 3. Dodirnite dugme „Natpis“ ako želite da dodate opis fotografije.


  Office Lens polje natpisa


 4. Kad završite, dodirnite dugme „Sačuvaj“.

 5. Na ekranu „Sačuvaj“ možete da izmenite naslov fotografije ili skupa fotografija. Naslov koji ovde koristite biće i naslov stranice u okviru programa OneNote na kojoj će fotografije biti sačuvane.

 6. Ako želite da napravite Word ili PowerPoint datoteku koja sadrži fotografije, izaberite polja za potvrdu i kliknite na dugme sa znakom za potvrdu.


  Slanje slika u Word i PowerPoint u usluzi OneDrive


Po podrazumevanim postavkama, fotografije sačuvane u programu OneNote biće u glavnoj beležnici, ali lokaciju možete da promenite kako bi beleške bile organizovane na način koji vam odgovara.

Napomena:  Ako prvi put koristite OneNote, pronaći ćete fotografije u odeljku „Brze beleške“ u beležnici <Vaše ime>. Ako već neko vreme koristite OneNote, vaša beležnica imaće drugo ime, na primer „Lična“, „Lična (veb)“ ili „Moja beležnica“, a snimljeni sadržaj biće u odeljku „Neklasifikovane beleške“.


Dodatne informacije

Fotografije sačuvane kao Word ili PowerPoint datoteke ili kao PDF datoteke nalaziće se u fascikli „Dokumenti“ u okviru usluge OneDrive kako biste im mogli pristupiti sa svih svojih uređaja. Office Lens ne snima samo sliku i uvozi je u Word ili PowerPoint datoteku. Konačni Word i PowerPoint dokumenti su pravi Office dokumenti.

 • Za Word, Office Lens prepoznaje tekst, rukopis ili štampani, kao i raspored dokumenta. Sav tekst, formatiranje i raspored u Word dokumentu koje on kreira u potpunosti je moguće urediti – baš kao da ste ga kreirali na svom stolu.

 • Za PowerPoint, sve rukom napisane linije i potezi se transformišu u PowerPoint nacrtane oblike koji se mogu ponovo bojiti, kojima se može promeniti veličina i koji se mogu premeštati i uređivati. Pozadinu crteža takođe možete ukloniti, što ponovno korišćenje crteža u drugim prezentacijama čini jednostavnijim.

 • Za PDF datoteke, Office Lens izdvaja tekstualne informacije. Možete da pretražujete sadržaj u datoteci sa tekstom i možete da istaknete ili kopirate deo stranice pomoću aplikacije za čitanje PDF datoteka.

U sledećem video zapisu možete videti kako funkcioniše.

Fotografija Surface Book uređaja


Pristupačnost

Pored mogućnosti dodavanja natpisa Office Lens fotografijama, Windows Phone ima postavke pristupačnosti koje vam mogu pomoći da koristite Office Lens na način koji vam odgovara.

 • Na listi aplikacija u sistemu Windows Phone 8 dodirnite stavke Postavke > jednostavan pristup.

Evo par postavki koje vam mogu biti korisne:

Lupa    Kada je lupa uključena, pomoću dva prsta možete dodirnuti tekst da biste ga uvećali na ekranu.

Visoki kontrast    Visoki kontrast olakšava čitanje stavki na ekranu promenom ikona i teksta u crno-belo i prikazivanjem neprozirne pozadine iza reči koje bi inače bile na vrhu slika.

Možete da saznate više o postavkama sistema Windows Phone za jednostavan pristup na Windows Phone veb sajtu. 


Imate još pitanja?

Posetite forum Microsoft zajednice i potražte korisničke postove o programu Office Lens ili pronađite pomoć uživo pomoću usluge Answer Desk.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×