Opcije linije trenda u sistemu Office

Ova tema pokriva razne opcije linije trenda koje su dostupne u sistemu Office.

Koristite ovaj tip linije trenda da biste kreirali Najbolje uklopljeno prav red za jednostavne linearne skupove podataka. Podaci su linearni ako obrazac u njegovim tačkama podataka izgleda kao linija. Linearna linija trenda obično pokazuje da se nešto povećava ili smanjuje ravnomerno.

Linearna linija trenda koristi ovu jednačinu za izračunavanje najmanjih kvadrata za liniju:

Jednačina

Gde je m nagib i b je presretanje.

Sledeća linearna linija trenda pokazuje da je prodaja frižidera dosledno povećana u osmogodišnjem periodu. Obratite pažnju na to da vrednost Rkvadrat (broj od 0 do 1 koja otkriva koliko približno procenjene vrednosti za liniju trenda odgovaraju vašim stvarnim podacima) predstavlja 0,9792, što predstavlja dobar pristup liniji u podatke.

Scatter chart with a linear trendline

Prikazuje najbolje uklopljenu zakrivljenu liniju, ova linija trenda je korisna kada se stopa promene podataka brzo povećava ili smanjuje, a zatim se smanjuje. Logaritamska linija trenda može da koristi negativne i pozitivne vrednosti.

Logaritamska linija trenda koristi ovu jednačinu za izračunavanje najmanjih kvadrata koji se uklapaju kroz tačke:

Jednačina

Gde su c i b konstante i u programu je funkcija Natural logaritm.

Sledeća Logaritamska linija trenda pokazuje predviđenog rasta populacija životinja u oblasti fiksnog razmaka, gde se populacija poravnala kao da se prostor za životinje smanjuje. Imajte u vidu da vrednost Rkvadrat iznosi 0,933, što predstavlja relativno dobar pristup liniji u podatke.

XY grafikon sa logaritamskom linijom trenda

Ova linija trenda je korisna kada se podaci menjaju. Na primer, kada analizirate pozitivne i negativne informacije o velikom skupu podataka. Redosled polinoma može da se odredi brojem fluktuacija u podacima ili po koliko se promena (brda i dolina) pojavljuje u krivini. Obično, linija trenda po redosledu 2 polinomijal ima samo jedno brdo ili dolinu, redosled 3 ima jedno ili dva brda ili doline, a redosled 4 je na tri brda ili doline.

Polinmijal ili zakrivljena linija trenda koriste ovu jednačinu za izračunavanje najmanjih kvadrata koji se uklapaju kroz tačke:

Jednačina

Gde su b i Promenljiva konstante.

Sledeća porudžbina 2 polinomske linije trenda (jedno brdo) prikazuje relaciju između brzine vožnje i potrošnje goriva. Obratite pažnju na to da vrednost Rkvadrat iznosi 0,979, što je približno 1 tako da je linija dobra u podacima.

Scatter chart with a polynomial trendline

Prikazuje zakrivljenu liniju, ova linija trenda je korisna za skupove podataka koji upoređuju mere koje se povećavaju na određenoj brzini. Na primer, ubrzanje trkačkog auta na intervalima od 1 sekundi. Power red trenda ne možete da kreirate ako vaši podaci sadrže nulu ili negativne vrednosti.

Power linija trenda koristi ovu jednačinu za izračunavanje najmanjih kvadrata koji se uklapaju kroz tačke:

Jednačina

Gde su c i b konstante.

Napomena: Ova opcija nije dostupna kada podaci uključuju negativne ili nulte vrednosti.

Sledeći grafikon merenja distance prikazuje rastojanje u metrima po sekundama. Power linija trenda jasno demonstrira povećanom ubrzanju. Imajte u vidu da vrednost Rkvadrat iznosi 0,986, što predstavlja gotovo savršen pristup liniji u podatke.

Scatter chart with a power trendline

Prikazuje zakrivljenu liniju, ova linija trenda je korisna kada vrednosti podataka rastu ili padaju po stalnom povećanju stope. Eksponencijalnu liniju trenda ne možete da kreirate ako vaši podaci sadrže nulu ili negativne vrednosti.

Eksponencijalna linija trenda koristi ovu jednačinu za izračunavanje najmanjih kvadrata koji se uklapaju kroz tačke:

Jednačina

Gde su c i b konstante, a e je osnova prirodnog logaritma.

Sledeća Eksponencijalna linija trenda pokazuje opadajući iznos ugljenika 14 u objektu tokom vremena. Imajte u vidu da je vrednost Rkvadrat 0,990, što znači da se linija potpuno uklapa u podatke.

Chart with an exponential trendline

Ova linija trenda uvećava oscilacije u podacima da bi jasnije pokazala obrazac ili trend. Pokretni prosek koristi određeni broj tačaka podataka (postavljeno pomoću opcije " period "), prosečne vrednosti i koristi prosečnu vrednost kao tačku u liniji. Na primer, ako je period podešen na 2, prosečna vrednost prvih dve tačke podataka se koristi kao prva tačka u liniji trenda pokretnog proseka. Prosečna vrednost druge i treće tačke podataka koristi se kao druga tacka u liniji trenda itd.

Pokretna prosečna linija trenda koristi ovu jednačinu:

Jednačina

Broj tačaka u pokretni prosek liniji trenda jednako je ukupnom broju tačaka u grupi, umanjeno za broj koji navedete za period.

U XY grafikonu, linija trenda se zasniva na redosledu x vrednosti u grafikonu. Za bolji ishod, sortirajte x vrednosti pre nego što dodate pokretni prosek.

Sledeća pokretna prosečna linija trenda prikazuje obrazac u broju kuća koje su prodate u periodu od 26 sedmica.

XY grafikon sa pokretnom prosečnom linijom trenda

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Takođe pogledajte

Dodavanje linije trenda ili pomerajuće linije proseka na grafikon

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×