Opoziv automatskog oblikovanja u programu Excel

Ponekad kada unosite informacije u radni list, Excel ga automatski oblikuje na način na koji niste nameravali. Na primer, ako otkucate Veb adresu, Excel će je pretvoriti u hipervezu. Ovo može biti stvarno korisno, ali ponekad to nije ono što želite. U tom slučaju možete isključiti automatsko oblikovanje za jednu ćeliju ili celu radnu svesku.

 1. Postavite pokazivač miša iznad teksta koji je automatski oblikovan, a zatim kliknite na dugme Opcije automatskog ispravljanja koje se pojavljuje. Ovo dugme je mala, zato pogledajte pažljivo dok pomerate pokazivač miša.

Dugme „Opcije automatskog ispravljanja“

 1. Da biste uklonili oblikovanje za samo izabrani tekst, kliknite na dugme Opozovi radnju. Na primer, ako Excel automatski kreira hipervezu, a vi želite da je uklonite, kliknite na dugme Opozovi hipervezu.

 2. Da biste rekli programu Excel da ne primenjuje ovaj određeni tip oblikovanja na radnu svesku, kliknite na dugme Zaustavi. Na primer, ako Excel automatski kreira hipervezu, a vi želite da sprečite da Excel to uradi za ostatak radnog lista, kliknite na dugme Onemogući automatsko kreiranje hiperveza.

Istovremeno postavljanje svih opcija automatskog oblikovanja

Ako želite da pregledate i promenite opcije automatskog oblikovanja odjednom, to možete da uradite u dijalogu Automatsko ispravljanje .

 1. Izaberite stavke Datoteka > Opcije.

 2. U polju Excel opcije izaberite stavku opcije automatskog ispravljanja>.

 3. Na kartici Automatsko oblikovanje tokom kucanja izaberite polja za automatsko oblikovanje koje želite da koristite.

  • Internet i mrežne putanje hipervezama    : zamenjuje otkucane URL adrese, mrežne putanje i e-adrese hipervezama.

  • Uključujete nove redove i kolone u tabelu    : kada unosite podatke ispod ili pored Excel tabele, ona proširuje tabelu da bi obuhvaćala nove podatke. Na primer, ako imate tabelu u kolonama A i B i unosite podatke u koloni C, Excel automatski oblikuje kolonu C kao deo tabele.

  • Popunite formule u tabelama da biste kreirali izračunate kolone    : primenjuje jednu formulu na sve ćelije u koloni Excel tabele.

Napomena: Ako želite da konfigurišete kako se pojavljuju brojevi i datumi, to ćete uraditi na kartici Početak u grupi broj . Nije deo automatskog oblikovanja.

Ova funkcija nije dostupna u Excel za veb.

Ako imate Excel aplikaciju za računare, možete da koristite dugme Otvori u programu Excel da biste otvorili radnu svesku i opozvali automatsko oblikovanje.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×