Ponekad kada unosite informacije u radni list, Excel ih oblikuje na način koji niste planirali. Na primer, ako otkucate veb adresu, Excel je pretvorite u hipervezu. Ovo može biti stvarno korisno, ali ponekad to nije ono što želite. U tom slučaju možete da isključite automatsko oblikovanje za jednu ćeliju ili celu radnu svesku.

 1. Postavite pokazivač miša iznad teksta koji je upravo automatski oblikovan, a zatim kliknite na dugme Opcije automatskog ispravljanja koje se pojavljuje. To dugme je veoma malo, pa pažljivo pogledajte dok pomerate pokazivač miša.

Dugme „Opcije automatskog ispravljanja“

 1. Da biste uklonili oblikovanje samo za tekst koji ste izabrali, kliknite na dugme Opozovi radnju. Na primer, Excel hipervezu i želite da je uklonite, kliknite na dugme Opozovi hipervezu.

 2. Da biste Excel da prestanete da primenjujete ovaj određeni tip oblikovanja na radnu svesku, kliknite na dugme Zaustavi. Na primer, Excel hipervezu i želite da sprečite Excel to uradi za ostatak radnog lista, izaberite stavku Zaustavi automatsko kreiranje hiperveza.

Podešavanje svih opcija automatskog oblikovanja odjednom

Ako želite da pregledate i promenite sve opcije automatskog oblikovanja odjednom, to možete da uradite u dijalogu Automatsko ispravljanje.

 1. Izaberite stavke Datoteka > Opcije.

 2. U polju Excel izaberite stavku Provera da li >automatsko ispravljanje.

 3. Na kartici Automatsko oblikovanje dok kucate proverite polja za automatsko oblikovanje koje želite da koristite.

  • Internet i mrežne putanje hipervezama:    Zamenjuje otkucane UL adrese, mrežne putanje i e-adrese hipervezama.

  • Uključite nove redove    i kolone u tabelu: Kada unesete podatke ispod ili pored Excel tabele, ona širi tabelu kako bi uključila nove podatke. Na primer, ako imate tabelu u kolonama A i B i unesete podatke u kolonu C, Excel će automatski oblikovati kolonu C kao deo tabele.

  • Popunjavanje formula u tabelama za    kreiranje izračunatih kolona: Primenjuje jednu formulu na sve ćelije u Excel tabele.

Napomena: Ako želite da podesite kako će brojevi i datumiizgledati , to ćete uraditi na kartici Početak u grupi Broj. To nije deo automatskog oblikovanja.

Ova funkcija nije dostupna u programu Excel za veb.

Ako imate aplikaciju Excel na radnoj površini, možete da koristite dugme Otvori u programu Excel da biste otvorili radnu svesku i opozvali automatsko oblikovanje.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×