Opozivanje, ponovno aktiviranje i ponavljanje radnje

Možete da opozovete ili ponovite mnoge radnje u programima Microsoft Word, PowerPoint i Excel. Možete da opozovete promene, čak i nakon čuvanja, a zatim ponovo sačuvate, sve dok se nalazite u okviru ograničenja opozivanja radnje (Office podrazumevano čuva poslednjih 100 radnji koje se mogu opozvati). 

Opozivanje radnje

Da biste opozvali radnju, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Z. 

Ako želite da koristite miš, kliknite na dugme Opozovi radnju na priručnoj traci. Možete da pritisnete dugme „Opozovi radnju“ (ili CTRL + Z) više puta ako želite da opozovete više koraka.

Komanda „Opozovi“ na priručnoj traci

Napomena: Više informacija o priručnoj traci potražite u članku Prilagođavanje priručne trake.

Nije moguće opozvati neke radnje, kao što je izbor komandi na kartici Datoteka ili čuvanje datoteke. Ukoliko radnju ne možete da opozovete, komanda Opozovi radnju pretvoriće se u komandu Nije moguće opozvati radnju.

Da biste opozvali nekoliko radnji u isto vreme, kliknite na strelicu pored dugmeta Opozovi radnju Dugme „Opozovi radnju“ , sa liste izaberite radnje koje želite da opozovete, a zatim kliknite na listu.

Savet: Ako ne možete da opozovete promene koje želite da vratite, možda ćete moći da vratite prethodnu verziju datoteke. Pogledajte odeljak Vraćanje prethodne verzije datoteke u usluzi OneDrive for Business

Ponavljanje radnje

Da biste ponovili radnju koju ste opozvali, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Y ili taster F4. (Ako taster F4 ne funkcioniše, možda treba da pritisnete taster F-Lock ili taster Fn, a zatim taster F4).

Ako želite da koristite miš, kliknite na dugme Ponovi radnju na priručnoj traci. (Dugme Ponovi radnju se pojavljuje samo kada opozovete radnju.)

Komanda „Ponovi radnju“ na priručnoj traci

Napomena: Više informacija o priručnoj traci potražite u članku Prilagođavanje priručne trake.

Ponavljanje radnje

Da biste ponovili nešto jednostavno, kao što je operacija lepljenja, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Y ili taster F4 (Ako taster F4 ne funkcioniše, možda treba da pritisnete taster F-Lock ili taster Fn, a zatim taster F4).

Ako želite da koristite miš, kliknite na dugme Ponovi na priručnoj traci.

Komanda „Ponovi“ na priručnoj traci

Napomene: 

 • Komanda Ponovi Slika dugmeta podrazumevano nije dostupna na priručnoj traci u programu Excel. Ako želite da ponovite poslednju radnju, prvo treba da dodate komandu Ponovi na priručnu traku. Korake potražite u članku Dodavanje komande koja nije na traci na priručnu traku.

 • Neke radnje, kao što je korišćenje funkcije u ćeliji u programu Excel, ne mogu da se ponavljaju. Ako ne možete da ponovite poslednju radnju, komanda Ponovi se menja u Nije moguće ponoviti.

Excel i svi ostali Office programi imaju podrazumevano maksimalno ograničenje opozivanja/ponavljanja od 100 radnji. Međutim, ovo možete promeniti tako što ćete dodati unos u Microsoft Windows registratoru.

Važno: Imajte na umu da neke radnje, kao što je klik na komande na kartici Datoteka ili čuvanje datoteke, nije moguće opozvati i pokretanje makroa u programu Excel će obrisati niz opozivanja, čime će radnja postati nedostupna.

Upozorenje: Povećanje broja nivoa opozivanja treba da se izvrši pažljivo i umereno: što više povećate broj nivoa opozivanja, to je veća radna memorija (RAM) koju Excel zahteva za skladištenje istorije opozivanja, što utiče na performanse programa Excel.

Sledeća procedura koristi uređivač registratora za promenu broja nivoa opozivanja za Excel, iako to isto možete da uradite u programima Word ili PowerPoint.

 1. Zatvorite sve pokrenute Office programe.

 2. U operativnom sistemu Windows 10 ili Windows 8, kliknite desnim tasterom miša na dugme Start i izaberite stavku Pokreni.

  U operativnom sistemu Windows 7 ili Windows Vista, kliknite na dugme Start.

  U operativnom sistemu Windows XP, kliknite na dugme „Start“, a zatim izaberite stavku Pokreni.

 3. U polju za pretragu ili prozoru Pokreni, otkucajte regedit i pritisnite Enter.

  U zavisnosti od vaše verzije operativnog sistema Windows, možete biti upitani da potvrdite da li želite da otvorite uređivač registratora.

 4. U uređivaču registratora, razvijte neki od sledećih potključeva registratora, u zavisnosti od verzije programa Excel koju koristite:

  • Excel 2007 HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\12.0\Excel\Options

  • Excel 2010 HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\14.0\Excel\Options

  • excel 2013 HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\15.0\Excel\Options

  • Excel 2016: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\16.0\Excel\Options

 5. U meniju Uređivanje postavite pokazivač na stavku Novo, a zatim izaberite stavku DWORD vrednost. Izaberite stavku Nova vrednost #1, otkucajte UndoHistory, a zatim pritisnite ENTER.

 6. U meniju Uređivanje izaberite stavku Izmena.

 7. U dijalogu Uređivanje DWORD vrednosti, izaberite stavku Decimalni broj u okviru Osnova. Otkucajte vrednost u polju Vrednost, kliknite na dugme U redu, a zatim zatvorite uređivač registratora.

 8. Pokrenite Excel. Excel skladišti istoriju opoziva za broj radnji koje ste naveli u 7.

Srodne veze

Prilagođavanje priručne trake (Windows)

Konfigurisanje ili isključivanje automatskog oblikovanja teksta (Automatsko oblikovanje)

Opozivanje radnje

Pritiskajte kombinaciju tastera KOMANDA +Z sve dok ne ispravite grešku.

Ili kliknite na dugme Opozovi radnju u gornjem levom uglu trake.

Komanda „Opozovi radnju“ je istaknuta na traci.

Nije moguće opozvati neke radnje, kao što je izbor komandi u meniju Datoteka ili čuvanje datoteke. Ako ne možete da opozovete radnju, komanda Opozovi radnju se pretvara u Nije moguće opozvati radnju.

Da biste opozvali nekoliko radnji u isto vreme, kliknite na strelicu pored dugmeta Opozovi radnju, sa liste izaberite radnje koje želite da opozovete, a zatim kliknite na listu.

Savet: Ako ne možete da opozovete promene koje želite da vratite, možda ćete moći da vratite prethodnu verziju datoteke. Pogledajte odeljak Vraćanje prethodne verzije datoteke u usluzi OneDrive for Business

Ponavljanje radnje

Da biste ponovili nešto što ste opozvali, pritisnite KOMANDA + Y.

Ili kliknite na dugme Ponovi radnju u gornjem levom uglu trake. (Dugme Ponovi radnju se pojavljuje samo kada opozovete radnju.)

Komanda „Ponovi“ je istaknuta na traci.

Ponavljanje radnje

Da biste ponovili nešto jednostavno, kao što je operacija lepljenja, pritisnite KOMANDA + Y.

Ili kliknite na dugme Ponovi u gornjem levom uglu trake.

Ikona „Ponovi“ je istaknuta na traci.

U Word za veb,PowerPoint za veb i Excel za veb, možete da opozovete ili ponovo uradite osnovne radnje. Naprednije opcije su dostupne u verzijama sistema Office za računare.

Opozivanje radnje

Pritiskajte kombinaciju tastera Ctrl+Z ili klikćite na dugme Dugme „Opozovi radnju“ u usluzi Word Online (Opozovi radnju) na traci dok ne ispravite grešku.

opozivanje promene u usluzi Word Online

Neke radnje, kao što je izbor komandi na kartici Datoteka ili čuvanje datoteke nije moguće opozvati. Ukoliko radnju ne možete da opozovete, komanda Opozovi radnju postaje zatamnjena. dugme „opozovi radnju“ kad opoziv radnje nije dostupan u usluzi Word Online .

Savet: Ako ne možete da opozovete promene koje želite da vratite, možda ćete moći da vratite prethodnu verziju datoteke. Pogledajte odeljak Vraćanje prethodne verzije datoteke u usluzi OneDrive for Business

Ponavljanje radnje

Da biste ponovili nešto što ste opozvali, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Y ili kliknite na dugme ponavljanje promene u usluzi word online (Ponovi radnju) na traci.

ponavljanje promene u usluzi word online

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×