Organizovanje beležaka

Poput papirnih beležnica ili registratora, OneNote vam omogućava da organizujete informacije u beležnicama koje sadrže stranice i odeljke. Možete da dodajete stranice, odeljke i dodatne beležnice kad i gde vam zatrebaju, a podjednako lako možete da ih preimenujete, premestite ili izbrišete.

Pogledajte video u kom Dag podešava OneNote ili jednostavno pratite korake u nastavku.

Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Uobičajena OneNote beležnica se sastoji od jednog ili više odeljaka beležnice. U okviru svakog odeljka nalaze se pojedinačne stranice i podstranice na kojima pravite beleške. OneNote nije ograničen na bilo koji određeni stil organizacije. Beleške možete da organizujete na način koji vam se najviše sviđa, a ako se predomislite, možete lako da promenite način organizovanja beležaka.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Rad sa stranicama i podstranicama

Rad sa odeljcima

Dodatni resursi

Rad sa stranicama i podstranicama

U programu OneNote možete praviti beleške bilo gde na stranici. Označene kartica stranica duž prozora stranice služe za identifikovanje svake stranice, tako da možete lako da prikažete stranice koje želite. Kartice stranice takođe olakšavaju dodavanje novih stranica bilo gde u beležnici.

Ako dodate podstranice, možete da napravite grupe povezanih stranica. Svaka grupa sadrži jednu primarnu stranicu i onoliko podstranica koliko vam treba. Grupu možete lako da izaberete kao jedinicu da biste dobili jednostavnije zadatke stranice (na primer, da biste ih kopirali, premestili ili poslali kao e-poruku). Naslovi podstranica takođe mogu da vam pomognu da organizujete informacije.

Uradite nešto od sledećeg:

 • Da biste napravili novu stranicu, kliknite na dugme Dodaj stranicu iznad kartica stranice.
  (Ako koristite OneNote 2010, kliknite na dugme Nova stranica.)

 • Da biste napravili novu podstranicu, postavite pokazivač miša na karticu stranice, a zatim kliknite na karticu stranice i prevucite je nadesno dok naslov ne postane uvučen.

 • Otkucajte naslov direktno u oblast naslova na vrhu bilo koje stranice. Naslov svake stranice se pojavljuje i na odgovarajućoj kartici stranice. Ako ostavite oblast naslova stranice praznu, prvi red beležaka automatski postaje naslov stranice.

  Da biste preimenovali stranicu, kliknite na karticu te stranice, a zatim upišite drugi naslov u oblast naslova.

Da biste izbrisali stranicu ili podstranicu, kliknite desnim tasterom miša na karticu te stranice, a zatim izaberite stavku Izbriši.

 1. Ispod naslova stranice kliknite na datum, a zatim kliknite na ikonu kalendara koja se pojavljuje.

 2. U kalendaru kliknite na datum koji želite da se prikazuje na stranici. Da biste odabrali trenutni datum, kliknite na stavku Danas.

  Napomena: Novi datum koji izaberete trajno zamenjuje stari datum stranice. Novi datum će se koristiti prilikom pretrage beležaka.

 • Da biste izabrali stranicu, kliknite na karticu stranice da biste otišli na tu stranicu, a zatim ponovo kliknite na karticu stranice da biste izabrali stranicu.

 • Da biste izabrali grupu stranica, izaberite primarnu stranicu u toj grupi, a zatim dvaput kliknite na karticu te stranice.

 • Da biste izabrali nekoliko stranica koje ne pripadaju istoj grupi, držite pritisnut taster CTRL ili SHIFT i kliknite na kartice stranica koje želite da izaberete.

 1. Kliknite na karticu stranice koju želite da premestite i prevucite je na novu lokaciju. Horizontalna traka označava gde će se stranica postaviti.

  • Da biste izabrali više stranica ili podstranica, držite pritisnut taster CTRL ili SHIFT i kliknite na kartice stranice koje želit4e da premestite.

  • Da biste premestili primarnu stranicu i njene podstranice, izaberite primarnu stranicu i njene podstranice, a zatim ih zajedno premestite.

 2. Prevucite karticu stranice nagore ili nadole dok se horizontalna traka ne postavi na željenu lokaciju, a zatim otpustite taster miša.

 1. Kliknite na karticu stranice koju želite da premestite i prevucite je preko kartice odeljka u koji želite da je premestite.

  Savet: Možete i da kliknete desnim tasterom miša na stranicu ili podstranicu koju želite da premestite i postavite pokazivač na stavku Premesti ili kopiraj u priručnom meniju.

  • Da biste izabrali više stranica ili podstranica, držite pritisnut taster CTRL ili SHIFT i kliknite na kartice stranice koje želit4e da premestite.

  • Da biste premestili primarnu stranicu i njene podstranice, izaberite primarnu stranicu i njene podstranice, a zatim ih zajedno premestite.

 2. U dijalogu Premeštanje ili kopiranje stranica kliknite na odeljak u koji želite da premestite stranicu ili podstranicu, a zatim izaberite stavku Premesti.

Na bilo kojoj stranici u beležnici možete da dodate hipervezu iz izabranog teksta da biste prešli na neku drugu stranicu u beležnici. To je korisno za unakrsno upućivanje na beleške ili pravljenje sadržaja na prvoj stranici svakog odeljka u beležnici.

 1. Na bočnoj margini kliknite desnim tasterom miša na karticu stranice na koju hiperveza treba da upućuje.

 2. U priručnom meniju izaberite stavku Kopiraj vezu do stranice.
  Hiperveza do izabrane stranice i naslov stranice kopiraju se u ostavu.

 3. Kliknite na lokaciju na stranici koja treba da sadrži hipervezu.

 4. U meniju Uređivanje izaberite stavku Nalepi.
  OneNote umeće hipervezu koja prikazuje ciljnu stranicu kada se na nju klikne.

  Savet: Da biste se brzo vratili na prethodnu stranicu nakon klika na hipervezu, na traci sa alatkama kliknite na dugme Nazad.

 • Kliknite na gornju ivicu kontejnera za beleške koji želite da premestite, a zatim ga prevucite na novu lokaciju na stranici.

  Saveti: 

  • Da biste premestili pasus, postavite pokazivač na regulator prikaza pasusa i zadržite ga dok ne poprimi oblik ukrštenih strelica, a zatim prevucite pasus na novu lokaciju na stranici. Ako pasus koji premeštate sadrži uvučene pasuse, oni se premeštaju zajedno sa izabranim pasusom. Da biste izabrali samo pasus najvišeg nivoa, ponovo kliknite na njegov regulator prikaza.

  • Kontejnere sa beleškama možete da objedinite ako pritisnete taster SHIFT i dok ga držite prevučete jedan kontejner za beleške preko drugog.

  • Kontejneri za beleške i druge stavke na stranici podrazumevano se kače na nevidljivu mrežu dok se premeštaju po stranici. To olakšava poravnavanje kontejnera za beleške, slika i drugih elemenata na stranici. Ovu postavku možete privremeno da zamenite tako što ćete držati taster ALT dok prevlačite kontejner za beleške.

Rad sa odeljcima

U nekim registratora beleške su organizovane u odeljke pomoću razdelnika u vidu kartica koji mogu da se obeleže po temi ili predmetu. U programu OneNote kartice na vrhu trenutne stranice predstavljaju odeljke (i sve fascikle) u beležnici koja je trenutno otvorena.

 1. Desnim tasterom miša kliknite na neku postojeću karticu odeljka i odaberite stavku Novi odeljak u priručnom meniju.

 2. Otkucajte smislen opis za novi odeljak i pritisnite ENTER.

Kako beležnice budu postajale veće, trebalo bi da promenite redosled kartica stranice.

Da biste brzo premestili karticu odeljka na drugu lokaciju u trenutnoj beležnici, uradite nešto od sledećeg:

 • Na vrhu trenutne stranice kliknite na karticu odeljka i prevucite je nalevo ili nadesno. Pojavljuje se mali trougao koji označava novu lokaciju.

  Savet: Prevlačenje i otpuštanje kartica odeljaka je najlakši način da rasporedite sve kartice odeljka abecednim ili numeričkim redosledom ili nekim drugim koji želite.

 • Na vrhu liste Beležnica sa leve strane kliknite dvaput na padajuću strelicu pored imena beležnice. Time se otvara okno koje prikazuje odeljke u svakoj otvorenoj beležnici, tako da možete da prevučete bilo koju karticu odeljka nagore ili nadole na novu lokaciju, čak i u drugu beležnicu. Kada prevučete odeljak, pojavljuje se horizontalna linija koja označava novu lokaciju.

Da biste premestili odeljak iz trenutne beležnice u fasciklu ili drugu beležnicu, uradite sledeće:

 1. Na vrhu trenutne stranice kliknite desnim tasterom miša na karticu odeljka koji želite da premestite, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Premesti ili kopiraj.

 2. U dijalogu Premeštanje ili kopiranje odeljka izaberite beležnicu ili lokaciju gde želite da premestite odeljak.

 1. Kliknite desnim tasterom miša na karticu odeljka koji želite da preimenujete, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Preimenuj.

 2. Otkucajte novo ime odeljka i pritisnite taster ENTER.

 • Kliknite desnim tasterom miša na karticu odeljka koji želite da izbrišete, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Izbriši.

Na bilo kojoj stranici u beležnici možete da dodate hipervezu iz izabranog teksta da biste prešli na neki drugi odeljak u beležnici. To je korisno za unakrsno upućivanje na beleške ili pravljenje sadržaja na prvoj stranici svakog odeljka u beležnici.

 1. Kliknite desnim tasterom miša na karticu odeljka na koji bi trebalo da vodi veza.

 2. U priručnom meniju izaberite stavku Kopiraj vezu do odeljka.
  Hiperveza do izabranog odeljka i naslov stranice kopiraju se u ostavu.

 3. Kliknite na lokaciju na stranici koja treba da sadrži hipervezu.

 4. U meniju Uređivanje izaberite stavku Nalepi.
  OneNote umeće hipervezu koja prikazuje ciljni odeljak kada se na nju klikne.

  Savet: Da biste se brzo vratili na prethodnu stranicu nakon klika na hipervezu, na traci sa alatkama kliknite na dugme Nazad.

Još resursa

Kao što je pomenuto u video zapisu, ako koristite OneNote za Windows, dostupan je programski dodatak sa još više načina za organizovanje beležaka. Pretražujte i zamenjujte sadržaj, sortirajte stranice, dodajte sadržaj i još mnogo toga. Možete ga preuzeti na getonetastic.com

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×