Osnovni podaci o režim kompatibilnosti u programu PowerPoint

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Režim kompatibilnosti sprečava gubitak funkcionalnosti za uređivanje i vam olakšava da sarađujete sa osobama koje koriste starije verzije programa PowerPoint. Gubitak funkcionalnosti može doći kada tekst i objekte, kao što su oblici ili SmartArt grafika, konvertuju se u slike ili rasterske slike. Ili, na primer, ako ste dodali animacije na tekst, a zatim taj tekst se konvertuju u sliku, animaciju biće izgubljene.

Napomena: Da biste saznali kako da uključite režim kompatibilnosti ili isključite, pokrenite kontrolor kompatibilnosti, ili konvertovanje prezentacije u novijoj verziji programa PowerPoint, pogledajte članak Korišćenje režima kompatibilnosti za rad sa različitim verzijama programa PowerPoint.

Režim omogućava kompatibilnost između novija verzija programa PowerPoint i PowerPoint 97-2003 (.ppt) datoteke tako što ćete suzbijanje funkcije unutar novija verzija koje postoji mogućnost sadržaja, kao što su efekat koji je kompatibilan sa PowerPoint 97 – 2003 datoteke. Režim kompatibilnosti osigurava da će moći da otvorite i sačuvate PowerPoint 97-2003 datoteke bez ih konvertovati.

U režimu kompatibilnosti, otvaranje, uređivanje i čuvanje PowerPoint 97-2003 prezentacija, ali nećete moći da koristite sve nove funkcije programa PowerPoint. U novijim verzijama programa PowerPoint, režim kompatibilnosti je pokrenuto kada uradite nešto od sledećeg:

  • Otvorite datoteku koja je sačuvana u formatu PowerPoint 97-2003 (.ppt).

  • Konvertovanje PowerPoint format datoteke u PowerPoint 97-2003 formatu datoteke pomoću Sačuvaj kao.

  • Podesite PowerPoint da sačuva sve prezentacije u PowerPoint 97-2003 formatu.

Kada sačuvate datoteku PowerPoint (.pptx) kao PowerPoint 97-2003 prezentaciju (.ppt) datoteku, PowerPoint će automatski pokrenuti kontrolor kompatibilnosti da biste identifikovali problemi sa kompatibilnošću. Kontrolor kompatibilnosti upozorava na sadržaj koji možda nije kompatibilna sa prethodnim verzijama programa PowerPoint.

Da biste saznali kako da biste ručno pokrenuli kontrolor kompatibilnosti, pogledajte članak Korišćenje režima kompatibilnosti za rad sa različitim verzijama programa PowerPoint.

Kako znati da li se nalazite u režimu kompatibilnosti

Ako se nalazite u režimu kompatibilnosti:

  • Režim kompatibilnosti se pojavljuje pored imena datoteke u naslovna traka prozora programa PowerPoint.

  • Neke Opcije ili komande su nedostupne.

  • „x” se ne pojavljuje na kraju oznaku tipa datoteke.

Komponente prezentacije koje se ponašaju drugačije u režimu kompatibilnosti

Sledi lista komponenti prezentacije koje se ponašaju drugačije ili nisu dostupne kada radite u režimu kompatibilnosti.

Komponenta programa PowerPoint

Ponašanje u režimu kompatibilnosti

Efekat senke

Meke spoljne senke konvertuju se u tvrde senke koje možete da uređujete.

Prikazi preliva boja na oblicima ili tekstu

Nije dostupno.

Fontovi u zaglavlju i telu teksta

Fontovi naslova i tela se konvertuju u statički oblikovanja. Ako zatim ponovo otvorite datoteku i koristite drugačiji stil, fontovi naslova i tela neće se automatski promeniti.

Nivoi uvlačenja

Neki nivoi uvlačenja nisu dostupni.

Više kolona teksta

Nije dostupno.

Oblici u čuvari mesta

Nije dostupno.

Precrtavanje i dvostruko precrtavanje na tekstu

Nije dostupno.

Simboli

Nije dostupno.

Efekti teksta kao što su senke, odrazi i sjaj

Nije dostupno.

Teme

Neke teme uzrokuju oblika i čuvara mesta da biste pretvorili u slike.

WordArt brzi stilovi

Nije dostupno.

Potvrdite izbor u prezentaciji za kompatibilnost sa prethodnim verzijama programa PowerPoint

Da biste se uverili da prezentaciju nema problema sa kompatibilnošću koji dovode do smanjene funkcionalnosti ili tačnost u starijim verzijama programa PowerPoint, možete da pokrenete kontrolor kompatibilnosti. Kontrolor kompatibilnosti pronalazi sve potencijalne probleme sa kompatibilnošću u prezentaciju i pomaže vam da kreirate izveštaj tako da možete da ih otklonite.

Važno: Kada radite na prezentaciji u režimu kompatibilnosti u, gde se prezentacija nalazi PowerPoint 97-2003 formatu datoteke (.ppt) umesto u noviji zasnovanih na XML format datoteke (.pptx), kontrolor kompatibilnosti se pokreće automatski kada sačuvate prezentaciju.

Postoje dve vrste poruka kontrolora kompatibilnosti:

  • Najčešći tip poruke obaveštava da je uredite da ćete izgubiti funkcionalnost kada otvorite prezentaciju u starijoj verziji programa PowerPoint. Na primer, ako sačuvate prezentaciju sa SmartArt grafikom u starijoj verziji programa PowerPoint formatu, a zatim otvorite tu datoteku u prethodnim verzijama programa PowerPoint, SmartArt grafici se menja u slike. Međutim, ako otvorite datoteku ponovo u novijoj verziji programa PowerPoint bez pravljenja uređivanja za tu sliku SmartArt grafike, možete da nastavite da uređujete SmartArt grafiku. Ove vrste poruka ima „u starijim verzijama programa PowerPoint”.

  • Druga vrsta poruka vas obaveštava da trajno će izgubiti funkcionalnost. Na primer, ako izmenite tekst čuvara mesta u prilagođenom rasporedu, čuvara mesta za tekst će biti trajno izgubljeni.

Više informacija o poruka kontrolora kompatibilnosti potražite u članku Kontrolor kompatibilnosti u programu PowerPoint.

Da biste saznali kako da biste pokrenuli kontrolor kompatibilnosti, pogledajte članak Korišćenje režima kompatibilnosti za rad sa različitim verzijama programa PowerPoint.

Zašto je opcija ili komande dostupne?

U većini slučajeva, ako je opcija ili komanda nije dostupna, ovo je pokazatelj da se nalazite u režimu kompatibilnosti. Da biste bili sigurni, potvrdite da ste u režimu kompatibilnosti. Kada utvrdite da li su u režimu kompatibilnosti, sačuvate prezentaciju u trenutnom tip datoteke (.pptx), a zatim na opciju ili komanda postaje dostupan za korišćenje.

Takođe pogledajte

Korišćenje režima kompatibilnosti za rad sa različitim verzijama programa PowerPoint

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×