Upravljajte zakazanim obavezama, planovima, budžetima – lako uz Microsoft 365

Osnovni podaci o vođice osnovnih linija

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

vođice osnovnih linija u Publisher možete koristiti da biste precizno poravnavanje redove teksta na više kolona.

Aligned baselines across multiple columns

Vođice osnovnih linija su vodiči za raspored zajedno sa vođice marginavođice kolonai vođice redova. Vođice osnovnih linija zajedno sa drugim vodiča za raspored možete da koristite da biste kreirali kompletna koordinatnoj mreži za dizajn koji obezbeđuje bolje strukturu i vizuelnog izgleda u publikaciju.

Možete da postavite tekst da biste poravnali da vođice osnovnih linija za izabrane pasuse ili u postavkama za stil pasusa. Tekst koji je poravnat sa vođice osnovnih linija automatski dodaje prored da biste jednako prored osnovne linije vodi i poravnava osnovna linija reda teksta sa osnovne linije.

Sledeće savete koji će vam pomoći pri korišćenju vođice osnovnih linija najefikasnije:

Planirajte unapred     Podesite vaš vođice osnovnih linija kada podešavate publikacije, kao i da podesite druge vodiča za raspored. Ne zaboravite da poravnate tekst u vođice osnovnih linija dodaje prored teksta. Ako već imate tekst tekla u celoj publikaciji, postavljanje teksta da biste poravnali da vođice osnovnih linija će verovatno izazvati neočekivanih, što može dovesti do neki tekst da biste otišli u višak teksta.

Kreiranje i korišćenje stilova za tekst u publikaciji     Kao što su pomoću vodiča za raspored, koristite stilove vam pruža bolju kontrolu i doslednost u oblikovanju teksta u celoj publikaciji. Postavljanje poravnavanja na osnovnu liniju vodi u stilu za vaše telo teksta da biste se uverili da će poravnati na telo teksta.

Postavite vaš merne jedinice u tačke umesto inča     Zato što osnovne linije vodi prored uvek naveden u tačkama, koordinisanje druge elemente kao što su vođice margina, Vođice koordinatne mreže i proreda sa vaše vođice osnovnih linija će biti lakše ako radite u tačkama.

Podudaranje proreda vodiča za proreda u telu teksta     Uverite se da biste podesili red razmaka između pasusa u telu teksta u tačkama sa tačnu vrednost koja je ista ili manja od vašeg proreda vođica. Ako je prored u tekstu je veći od proreda vođica, tekst koji je poravnat sa vođice osnovnih linija će preskočiti linije između redova teksta.

Koordinisanje gornje i donje vođice margina sa vođice osnovnih linija     Kao dizajn razmatranja, je uobičajeni za na poslednji red teksta na donje vođice. Da biste se uverili da vaš poslednji osnovne linije poravnava sa vaše donje vođice, treba da unesete rastojanje između gornje i donje margine vodi tačan umnožak od vaše proreda vodiča. Na primer, ako je vaš proreda vodiča 14pt, uverite se da je tačan umnožak od 14pt rastojanje između gornje i donje margine.

Ako publikacije u komercijalnoj štampariji, uverite se da koriste trenutnu verziju programa Publisher     U starijim verzijama programa Publisher, ne možete da biste poravnali tekst vođice osnovnih linija. Ako otvorite publikaciju u starijoj verziji, svaki tekst koji je poravnat sa vođice osnovnih linija će izgubiti tu poravnanja i tekst će neočekivanih.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×