Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana sa pretragom

Simbol čitanja naglas sa oznakom sadržaja čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite Microsoft Office sa tastaturom i čitačem ekrana da biste brzo pronašli ono što tražite uz Microsoft search. Testirali smo ga sa naratorom, ИELJUSTIMA i NVANDA, ali može da funkcioniše sa drugim čitačima ekrana sve dok slede uobičajene standarde pristupačnosti i tehnike. Microsoft Search vam omogućava da pristupite komandama, datotekama, drugim korisnicima i da im pomognete tako što ćete otkucati ono što želite.

Napomene: 

U ovoj temi

Korišćenje usluge Microsoft Search

Polje za pretragu se sastoji od okvira za tekst za kucanje termina za pretragu i padajućeg menija predloga koji se automatski otvaraju kada se fokus premesti u polje za pretragu. Da biste premestili fokus na polje za pretragu, pritisnite kombinaciju tastera ALT + Q.

Lista predloga može da sadrži predloge u nekoliko kategorija, na primer, Pronalaženje u dokumentu, nedavno korišćeno, osobe, dokumente, sugestijei pomoć. Vaš čitač ekrana objavljuje ime svake kategorije dok pregledate listu. Sadržaj menija "predlozi" automatski se ažurira dok kucate termin za pretragu.

Da biste pregledali predloge, pritiskajte tastere sa strelicama nagore i nadole dok ne čujete onu koju želite i pritisnite taster ENTER da biste je izabrali.

Korišćenje pretrage za rad sa kontaktima

Možete da koristite Microsoft Search za pretraživanje nedavnih kontakata ili za pretraživanje drugih kontakata. Možete lako da prikažete kontakt karticu za svaki kontakt ili da delite trenutni dokument sa njima.

Napomena: Ova funkcija je dostupna samo za Office Enterprise klijente.

 1. Da biste premestili fokus na polje za pretragu, pritisnite kombinaciju tastera ALT + Q. Automatski se otvara lista predloženih radnji, osoba i dokumenata. Ako želite da pretražite određeni kontakt, otkucajte ime onog koji želite. U suprotnom, meni "predlozi" navodi nedavne kontakte.

 2. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete: "osobe".

 3. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete ime željeno kontakta. Pritisnite taster ENTER da biste otvorili Kontekstualni meni za kontakt.

 4. U kontekstualnom meniju pritisnite taster sa strelicom nadole dok ne čujete željenu opciju i pritisnite taster ENTER da biste je izabrali.

Korišćenje pretrage za rad sa datotekama

Možete da koristite Microsoft Search da biste pregledali nedavne datoteke ili da biste tražili druge datoteke. Možete direktno da otvorite datoteke.

Napomena: Ova funkcija je dostupna samo za Office Enterprise klijente.

Napomena: U zavisnosti od toga koju Office aplikaciju koristite, možete da obavite i druge operacije datoteka u meniju predlozi za pretragu, kao što je Umetanje sadržaja iz izabranog dokumenta u trenutno otvoreni dokument.

 1. Da biste premestili fokus na polje za pretragu, pritisnite kombinaciju tastera ALT + Q. Automatski se otvara lista predloženih radnji, osoba i dokumenata. Ako želite da pretražite određenu datoteku, otkucajte ime koje želite. U suprotnom, meni "predlozi" navodi nedavne kontakte.

 2. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete: "datoteke".

 3. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete ime željene datoteke. Pritisnite taster ENTER da biste otvorili Kontekstualni meni za datoteku.

 4. U kontekstualnom meniju pritisnite taster sa strelicom nadole dok ne čujete željenu opciju i pritisnite taster ENTER da biste je izabrali.

Korišćenje okna za pretragu

Okno za pretraživanje vam omogućava da pristupite još većem iznosu na osnovu termina za pretragu. Okno sadrži kartice " sve", "datoteke ", "datoteke" i " slike ". Da biste koristili okno za pretraživanje :

 1. Pritisnite kombinaciju tastera ALT + Q da biste premestili fokus na polje za pretragu i otkucajte termin za pretragu koji želite da koristite.

 2. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Pogledajte još rezultata pretrage", a zatim pritisnite taster ENTER. Otvara se okno za pretragu i fokus se premešta na karticu sve u oknu.

 3. Da biste se kretali između kartica, pritisnite tastere sa strelicama nalevo i nadesno dok ne čujete ime kartice koju želite i pritisnite taster ENTER da biste je izabrali.

 4. Da biste pregledali sadržaj kartice, pritiskajte taster TAB dok ne čujete "<ime kartice> rezultate za <termin za pretragu>", a zatim koristite tastere sa strelicama da biste se kretali između sadržaja tabulatora.

 5. Da biste izabrali stavku na kartici, pritisnite taster ENTER.

 6. Uradite nešto od sledećeg:

  • Za rezultate kartice " datoteke " možete da se pomerate između otvaranja, povezivanjai ponovnog korišćenja sadržaja sa strelicama sa strelicom nalevo i nadesno, a zatim izaberite željeni taster ENTER.

  • Za rezultate Veb kartice možete da se pomerate između otvorenih, vezai još radnji sa strelicama nalevo i nadesno, a zatim izaberite željeni taster ENTER.

  • Rezultate kartice " slike " možete da umetnete u dokument tako što ćete pritisnuti taster ENTER.

Takođe pogledajte

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u programu Microsoft 365

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Budite korak ispred uz Microsoft 365

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×