Osnovni zadaci u programu OneNote za veb

Uz OneNote za veb možete da koristite veb pregledač na PC i Mac računaru ili mobilnom uređaju kako biste pravili, otvarali, prikazivali, uređivali, oblikovali i delili OneNote beležnice koje skladištite u usluzi OneDrive.

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Ovaj članak rezimira osnovne zadatke i komande kako bi vam pomogao da napravite prve korake u usluzi OneNote za veb. Ne možete da pronađete ono što tražite? Posetite Sav podržani sadržaj za ceo OneNote za veb. Ili koristite polje za pretragu u gornjem desnom uglu.

Pravljenje nove beležnice

 1. Sa bilo koje stranice u usluzi OneNote za veb kliknite ili dodirnite dugme Lista beležnica u gornjem levom uglu.

 2. Na dnu okna koje se pojavi kliknite na dugme + Beležnica ili ga dodirnite.

 3. Kada se to zatraži, unesite ime za novu beležnicu. Da biste dobili najbolje rezultate, koristite smisleno ime koje opisuje tip beležaka koje će sadržati beležnica.

 4. Kliknite na dugme Napravi beležnicu ili ga dodirnite.

  OneNote se prebacuje na novu beležnicu, koja sadrži novi odeljak i novu, praznu stranicu.

 5. Kada OneNote napravi novu beležnicu, kliknite na dugme + Odeljak ili ga dodirnite. Odeljci sadrže stranice u beležnici na kojima hvatate beleške.

 6. U dijalogu Ime odeljka otkucajte smislen opis za novi odeljak, a zatim kliknite na dugme U redu ili ga dodirnite.

Čim se naprave prvi odeljak i stranica, možete da nastavite sa uređivanjem u prozoru pregledača ili da izaberete ili dodirnete stavku Otvori u programu OneNote na gornjoj traci sa menijima da biste se prebacili u punu aplikaciju OneNote instaliranu na računaru ili uređaju. Da biste preuzeli aplikaciju OneNote za operativni sistem koji trenutno koristite, otvorite novi prozor pregledača i idite na adresu www.onenote.com/download.

Pravljenje beležnice direktno iz usluge OneDrive

Takođe možete da kreirate novu beležnicu direktno iz usluge OneDrive.

 1. Prijavite se u OneDrive pomoću istog besplatnog Microsoft naloga (Hotmail, Live, Outlook.com) koji želite da koristite za OneNote.

 2. Kada se prijavite u OneDrive, idite na fasciklu u kojoj želite da napravite novu beležnicu (na primer, Dokumenti).

 3. Na gornjoj traci sa menijima izaberite ili dodirnite stavke + Novo > OneNote beležnica.

Čim se naprave prvi odeljak i stranica, možete da nastavite sa uređivanjem u prozoru pregledača ili da izaberete ili dodirnete stavku Otvori u programu OneNote na gornjoj traci sa menijima da biste se prebacili u punu aplikaciju OneNote instaliranu na računaru ili uređaju. Da biste preuzeli aplikaciju OneNote za operativni sistem koji trenutno koristite, otvorite novi prozor pregledača i idite na adresu www.onenote.com/download.

Kucanje ili pisanje beležaka u pregledaču

OneNote za veb omogućava da uređujete beleške u pregledaču tako što ćete kliknuti bilo gde na njenim stranicama. Pored kucanja i oblikovanja teksta, možete da dodajete i slike, tabele, kao i umetnute datoteke u beleške.

U programu OneNote za veb ne postoji komanda „Sačuvaj“. To je zato što se sav rad čuva automatski i neprestano. Ako se predomislite u vezi sa nečim što ste otkucali, dodali ili izbrisali u beleškama, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Z (Windows) ili ⌘+Z (Mac) da biste opozvali poslednju radnju.

Dodavanje veza

Kada god kucate tekst koji OneNote za veb prepoznaje kao vezu (poznatu i pod imenom hiperveza), on ga automatski oblikuje kao vezu. Na primer, ako u beleškama otkucate www.onenote.com, OneNote za veb to pretvara u vezu. U ovom primeru, klikom na tu vezu ili dodirom, u pregledaču se otvara OneNote veb sajt.

Veze možete i ručno da umetnete u beleške na sledeći način:

 1. Kliknite ili dodirnite tekst koji želite da oblikujete kao vezu.

 2. Izaberite ili dodirnite stavke Umetni > Veza.

 3. Otkucajte odredišnu URL adresu veze u polju Adresa, a zatim kliknite na dugme Umetni ili ga dodirnite.

Savet: Da biste uredili ili uklonili vezu, kliknite na nju desnim tasterom miša (PC) ili pritisnite taster Control i kliknite na nju (Mac), a zatim izaberite ili dodirnite stavku Uredi vezu. Da biste uklonili vezu i zadržali tekst veze, izaberite ili dodirnite stavku Ukloni vezu.

Umetanje slika

Pomoću programa OneNote za veb možete lako da umetnete slike u beleške.

 1. Postavite kursor na bilo koju stranicu na koju želite da umetnete sliku.

 2. Kliknite na dugme Umetni ili ga dodirnite i uradite nešto od sledećeg:

  • Izaberite ili dodirnite stavku Slika da biste umetnuli datoteku slike sa računara.

  • Izaberite ili dodirnite stavku Slike na mreži da biste potražili i umetnuli slike iz usluge Bing Images.

Napomena: Odgovorni ste za poštovanje autorskih prava kada koristite slike ili clip art kolekciju iz usluge Bing. Filter za licence u usluzi Bing može da vam pomogne da odaberete koje slike da koristite.

Crtanje tabele

Tabele su sjajan način za organizovanje informacija u beleškama. Da biste napravili tabelu u usluzi OneNote za veb, počnite tako što ćete nacrtati jednostavnu koordinatnu mrežu.

 1. Izaberite ili dodirnite stavke Umetni > Tabela.

 2. Postavite pokazivač miša na koordinatnu mrežu da biste izabrali željenu veličinu tabele, a zatim kliknite levim tasterom miša da biste napravili tabelu. Na primer, izborom tabele 4x6 kreiraćete tabelu sa 4 kolone i 6 redova.

  Ako koristite uređaj omogućen za dodir, kada dodirnete stavku Tabela, automatski se umeće kolona sa dve tabele.

Da biste brzo izmenili tabelu ili njen deo, kliknite na bilo koju ćeliju tabele ili je dodirnite, a zatim izaberite ili dodirnite karticu Raspored koja se pojavljuje na traci. Alatke za tabele koje ćete ovde pronaći omogućuju da umećete i uklanjate redove i kolone, birate ćelije i opsege ćelija, prikazujete ili sakrivate ivice tabele i poravnavate ćelije tabele onako kako vam odgovara.

Savet: Da biste brzo izabrali ili izmenili delove tabele, kliknite desnim tasterom miša ili dodirnite (PC) ili pritisnite taster Control i kliknite (Mac) na bilo koju ćeliju ili izabrani opseg ćelija, a zatim izaberite ili dodirnite stavku „Opcije tabele“ sa desne strane menija koji se pojavi (Senčenje ćelije, Umetanje, Brisanje ili Izbor.

Saznajte više o oblikovanju tabele.

Dodavanje više stranica

Možete da dodate koliko god stranica je neophodno kako biste napravili više prostora u bilo kojem odeljku beležnice.

 1. Na dnu liste stranica izaberite ili dodirnite stavku + Stranica.

 2. Otkucajte naslov u oblast za naslov na vrhu stranice i pritisnite taster Enter.

Napomena: Da biste promenili redosled stranica na listi, kliknite na ime stranice i prevucite ga na novi položaj. Na uređaju koji je omogućen za dodir, možete da pritisnete i držite ime stranice dok ne vidite regulatore za premeštanje.

Dodavanje više odeljaka

Možete da dodate koliko god je neophodno odeljaka kako biste bolje organizovali beležnicu u različite kategorije.

 1. Na dnu liste odeljaka izaberite ili dodirnite stavku + Odeljak.

 2. U dijalogu Ime odeljka otkucajte smislen opis za novi odeljak, a zatim kliknite na dugme U redu ili ga dodirnite.

Napomena: Da biste promenili redosled odeljaka na listi, kliknite na ime odeljka i prevucite ga na novi položaj. Na uređaju koji je omogućen za dodir, možete da pritisnete i držite ime odeljka dok ne vidite regulatore za premeštanje.

Čuvanje beležaka

OneNote za veb nema dugme „Sačuvaj kao“. To je zato što u programu OneNote nikad ne morate da čuvate svoj rad.

Dok radite u beležnicama, program OneNote za veb automatski čuva sve umesto vas – bez obzira na to koliko su promene male ili velike. To vas rasterećuje tako da možete da mislite na projekte, zamisli i ideje umesto na datoteke računara.

Ako se predomislite u vezi sa nečim što ste otkucali, dodali ili izbrisali u beleškama, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Z (na PC računaru) ili ⌘+Z (na Mac računaru) da biste opozvali poslednju radnju.

Deljenje beležaka na mreži

Beležnica se čuva na mreži, možete lako da je delite sa drugima kako bi mogli da je prikazuju ili uređuju.

Napomena: Nije moguće deliti stranice jedne beležnice ako ne delite celu beležnicu.

 1. Izaberite stavke Datoteka > Deli > Deli sa drugim osobama.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • Izaberite ili dodirnite stavku Pozovi osobe da biste delili beležnicu sa drugima. Unesite njihove adrese e-pošte i kratku poruku dobrodošlice. Da biste delili beležnicu koju drugi mogu da menjaju, proverite da li je prikazana stavka Primaoci mogu da uređuju. Da biste delili beležnicu koju drugi mogu samo da prikažu, proverite da li je prikazana stavka Primaoci mogu samo da prikazuju. Izaberite ili dodirnite plavi tekst da biste promenili trenutnu postavku.

  • Kliknite na dugme Nabavi vezu ili ga dodirnite da biste napravili vezu ka trenutnoj beležnici koju možete ručno da kopirate i nalepite u e-poruku, objavu na blogu ili veb stranicu. Na listi Izbor opcije izaberite ili dodirnite stavku Samo za prikaz ili Uređivanje da biste postavili nivo dozvola, a zatim izaberite ili dodirnite stavku Napravi vezu.

Napomena: Da biste promenili dozvole ili da biste prestali da delite, kliknite ili dodirnite Deli, a zatim kliknite na ime osobe sa kojom delite. Kliknite ili dodirnite Može da uređuje, a zatim na listi promenite dozvolu ili izaberite ili dodirnite stavku Zaustavi deljenje.

Saznajte više o deljenju radnih svezaka sa drugima.

Pogledajte ko radi na deljenoj beležnici

Ako beležnicu delite sa nekom osobom i dali ste joj dozvolu da uređuje beleške, OneNote za veb može da vam prikaže ažuriranja dok se ona dešavaju i možete da vidite ko je izmenio određene delove beležaka.

 • Izaberite ili dodirnite stavke Prikaz > Prikaži autore da biste videli ime osobe koja je poslednja izmenila ili oblikovala beleške ili umetnula stavke na bilo kojoj stranici.

 • Izaberite ili dodirnite stavke Prikaz > Prikaži autore da biste ponovo sakrili imena autora.

OneNote sinhronizuje deljenu beležnicu sa svima koji joj imaju pristup, čak iako koriste različite uređaje. Vaši prijatelji, porodica i saradnici mogu da koriste OneNote za veb, OneNote 2016, 2013 ili 2010, OneNote za Windows 10 odnosno OneNote za iOS ili Android na mobilnim uređajima.

Savet: Kada se deli beležnica, obaveštenja e-poštom se automatski šalju kada se izvrše promene. Možete da zaustavite prijem ovih obaveštenja e-poštom. Idite na https://www.onenote.com/sharenotificationsettings.. Opozovite izbor u poljima za potvrdu za one beležnice za koje ne želite da se šalju obaveštenja e-poštom.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×