Otkazivanje štampanja izveštaja u slučaju da ne sadrži nijedan zapis

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Podrazumevano, možete da odštampate izveštaja koji sadrže zapise. Da biste rešili ovaj problem, možete da koristite makro ili Microsoft Visual Basic for Applications (VBA) kôd da otkrijete nepostojanje zapisa u izveštaju, a zatim da otkažete operaciju štampanja. Koraci u ovom članku objašnjavaju kako da koristite obe tehnike.

U ovom članku

Korišćenje makroa za otkazivanje štampanja

Koristite VBA kôd da biste otkazali štampanje

Verovatno ćete želeti da biste otkazali štampanje izveštaja kada on ne sadrži nijedan zapis. Na primer, ako počinjete sa prodajom novog proizvoda, postoji verovatno biti vremenskog perioda gde imate još da biste registrovali bilo prodaje. Stoga, trebalo bi da razmislite o tome mogućnost da neki od izveštaja ne mogu da sadrže detaljne zapise i da agregatne funkcije, kao što su funkciju Count možda ništa da biste izračunali. Elegantno rukovanja kao što je pojavljivanje, možete da kreirate makroa koji otkazuje za štampanje. Takođe možete da dodate nekoliko redova pažljivo postavljenim VBA kôd da biste uradili isto. VBA je programski jezik taj Pristup koristi.

Dodajte makro ili VBA kôd za izveštaj Na bez Data proceduri događaja. Pristup aktivira događaj Na nema podataka svaki put kada pokrenete izveštaj koji sadrži nijedan zapis. Makro i VBA kôd opisane u ovom članku prikazuju odgovarajuću poruku i otkazivanje štampanja izveštaja kada izveštaj ne sadrži nikakve podatke. Kada dodate makro ili VBA kôd proceduru događaja Na nema podataka , makro ili VBA kôd se pokreće svaki put kada otvorite izveštaj koji sadrži nijedan zapis. Kada kliknete na dugme u redu da biste zatvorili poruku obaveštenja, makro zatvara prazan izveštaj. Kada dodate makro ili VBA kôd u izveštaju, prazan izveštaj će otvoriti kada pokušate da biste ga prikazali u prikazu izveštaja ili prikazu rasporeda – ali možete da otvorite izveštaj u prikazu dizajna.

Korišćenje makroa za otkazivanje štampanja

Makro koji je opisan u ovom odeljku prikazuje poruku obaveštenja kada pokušate da odštampate prazan izveštaj. Kada kliknete na dugme u redu da biste zatvorili okvir za poruke, makro automatski otkazuje operaciju štampanja. Ako ne uključite poruku upozorenja, ona će se pojaviti kao da se ništa ne dešava kada pokušate da biste odštampali izveštaj – nešto što će verovatno mešate korisnike izveštaja.

Kreiranje makroa

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na izveštaj koji želite da promenite i izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. Na kartici Dizajn, u grupi Prikazivanje/skrivanje izaberite stavku List sa svojstvima.

  -ili-

  Kliknite dvaput na polje u gornjem levom ili desnom uglu izveštaja, u zavisnosti od regionalne i jezičke postavke.

 3. Izaberite karticu događaj , a u polje za svojstvo Na nema podataka , kliknite na dugme Dugme „Izrada“ .

  Pojavljuje se dijalog Izbor izrada .

 4. Izaberite stavku Izrada makroa, a zatim kliknite na dugme u redu.

  Dizajner makroa pokreće i prikazuje prazan makro.

 5. Padajuće liste radnji makroa u prozoru dizajna makroa, izaberite MessageBox sa liste.

 6. u polju poruka otkucajte tekst poruke obaveštenja.

  Na primer, možete uneti na sledeći način: postoje zapisi za izveštaj.

 7. Opcionalno, promenite vrednost argumenta u polju zvučni signal iz dane i na listi tip izaberite tip ikonu koju želite da se pojavi u poruci obaveštenja.

 8. U polju naslov Otkucajte naslov poruke obaveštenja.

  Na primer, možete uneti Nema zapisa.

 9. Izaberite padajuće liste radnji makroa ispod MessageBox radnju, a zatim izaberite CancelEvent.

 10. Na kartici Dizajn , u grupi Zatvori kliknite na dugme Sačuvaj.

 11. Na kartici Dizajn, u grupi Zatvori, kliknite na dugme Zatvori. Ukoliko se pojavi poruka upozorenja koja pita da li želite da sačuvate promene makroa i svojstva izveštaja, kliknite na dugme da, zatvorite izveštaj, sačuvajte promene ako to bude zatraženo i pređite na sledeće korake da biste ga testirali.

Testiranje makroa

 • U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na izveštaj koji sadrži makro i kliknite na dugme Odštampaj. U zavisnosti od opcija koje ste odabrali, Access će prikazati poruka upozorenja.

  Kada kliknete na dugme u redu da biste zatvorili poruku, radnja CancelEvent zaustavlja operaciju štampanja. Pošto ste naveli drugi događaj (kao što su otvaranje izveštaj za prikazivanje), zatvara se izveštaj.

Vrh stranice

Koristite VBA kôd da biste otkazali štampanje

VBA kôd opisane ovde radi baš kao što je opisano u prethodnom odeljku makro – ga prikazuje poruku obaveštenja kada otvorite prazan izveštaj, a zatim otkazuje operaciju štampanja kada zatvorite poruku upozorenja.

Dodavanje VBA kôd

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na izveštaj koji želite da promenite i izaberite stavku Prikaz dizajna.

  Napomena: Da biste dovršili ovaj postupak koristite izveštaj koji sadrži nijedan zapis.

 2. Na kartici Dizajn, u grupi Prikazivanje/skrivanje izaberite stavku List sa svojstvima.

  -ili-

  Kliknite dvaput na polje u gornjem levom ili desnom uglu izveštaja, u zavisnosti od regionalne i jezičke postavke.

 3. Izaberite karticu događaj , a u polje za svojstvo Na nema podataka , kliknite na dugme Dugme „Izrada“ .

  Pojavljuje se dijalog Izbor izrada .

 4. Kliknite na dugme Izrada kôd, a zatim kliknite na dugme u redu.

  Visual Basic Editor pokreće i prikazuje praznu proceduru događaja.

 5. Otkucajte sledeći kôd u programu Visual Basic Editor tako da procedura "Report_NoData" Izgleda upravo ovako kada završite:

  Private Sub Report_NoData (Cancel As Integer)
  MsgBox "There are no records to report", vbExclamation, "No Records"
  Cancel = True
  End Sub
 6. Kada završite, kliknite na karticu datoteka, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

 7. Kliknite na karticu datoteka, a zatim kliknite na dugme Zatvori i vratili se na Microsoft Access.

 8. Zatvorite otvorene izveštaj, a zatim kliknite na dugme da da biste potvrdili operaciju čuvanja.

 9. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na izveštaj koji ste upravo promenili i kliknite na dugme Odštampaj. U zavisnosti od opcija koje ste odabrali, Access će prikazati poruka upozorenja.

Procedura "Report_NoData" koristi funkciju MsgBox da biste prikazali poruku Nema zapisa za izveštavanje i na dugme u redu . Kada kliknete na dugme u redu, na „Otkaži = True” linija u proceduri upućuje Access da otkaže izveštaj. Otkazivanje je argument koji se automatski prosleđuje proceduri događaja i uvek proverava Access kada se procedura događaja dovrši.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×