Otvaranje datoteka iz menija „Datoteka“

Kartica „Otvori“ u meniju „Datoteka“ prikazuje listu datoteka koje ste nedavno otvarali i ona sadrži veze ka mestima na kojima često skladištite datoteke.

Otvoreno mesto u programu Word 2013

Lista „Nedavne“ prikazuje datoteke koje ste nedavno otvorili sa bilo kog uređaja. Ako ova lista postane nepotrebna, možete da uklonite datoteke sa liste. Samo kliknite desnim tasterom miša na ime datoteke, a zatim izaberite stavku Ukloni sa liste. Možete da vršite druge promene na listi „Nedavne“. Da biste saznali više, pogledajte članak Prilagođavanje liste nedavno korišćenih datoteka. Ako ne koristite listu nedavno korišćenih datoteka i želite da pređete direktno na pregledanje fascikli, koristite Ctrl+F12 da biste direktno otvorili dijalog Otvaranje.

Da biste pristupili datotekama iz Microsoft 365 grupa ili SharePoint bibliotekama dokumenata na mreži, kliknite na vezu Lokacije vaše preduzeće. Dobićete listu najčešće korišćenih grupa i sajtova koje možete izabrati. Izaberite željenu stavku i potražite datoteku koju želite da otvorite.

Kliknite dvaput na stavku Računar da biste došli do lokalnih datoteka, uključujući prenosive fleš disk jedinice. Takođe možete da izaberete neku od lokacija na koju vam nalog omogućava da odete, prijavite se ako je neophodno, a zatim otvorite željenu datoteku. Da biste dodali novu lokaciju, izaberite stavku Dodaj mesto.

Savet: Ako želite da zaobiđete meni Datoteka > Otvori i uvek koristite dijalog Otvaranje, uradite sledeće: Izaberite stavke Datoteka > Opcije > Sačuvaj ,a zatim potvrdite izbor u polju za potvrdu Ne prikazuj "Backstage" prilikom otvaranja ili čuvanja datoteka. Zatim zatvorite i ponovo otvorite sve otvorene Office aplikacije. Imajte napom da ova promena utiče samo na ono što vidite kada pritisnete kombinaciju tastera CTRL+O da biste pristupili dijalogu Otvaranje datoteka.

Pretraga datoteke

Ako imate dokument na računaru, ali niste sigurni u kojoj je tačno fascikli on sačuvan, možete ga pronaći ako znate makar deo imena dokumenta ili deo teksta koji se nalazi u dokumentu. Kliknite na dugme Potraži na dnu liste mesta sa leve strane. Kada se pojavi dijalog Otvaranje, otkucajte tekst koji želite da pretražite u polju Pretraga u gornjem desnom uglu i pritisnite taster Enter. Pojaviće se lista podudarnih dokumenata koje možete odabrati.

Takođe pogledajte

Na Mac koji izaberete meni Datoteka, a zatim stavku Otvori (ili samo pritisnete kombinaciju tastera Command + O), preći ćete u dijalog Otvaranje datoteke.

Dijalog za otvaranje datoteke u programu Microsoft Word za Mac Office 365

Napomena: U Kancelarija 2016 za Mac možda ćete morati da kliknete na dugme Lokacije na mreži da biste otvorili ovaj dijalog.

Da biste pristupili datotekama iz Microsoft 365 grupa ili SharePoint bibliotekama dokumenata na mreži, kliknite na vezu Lokacije vaše preduzeće. Dobićete listu najčešće korišćenih grupa i sajtova koje možete izabrati. Izaberite željenu stavku i potražite datoteku koju želite da otvorite.

Kliknite dvaput na mac računaru da biste prešli na lokalne datoteke, uključujući prenosivi fleš disk jedinice.

Da biste dodali novu lokaciju, izaberite stavku Dodaj mesto.

Lista Nedavno prikazuje datoteke koje ste nedavno otvorili sa bilo kog uređaja. Ako ova lista postane nepotrebna, možete da uklonite datoteke sa liste. Samo kliknite desnim tasterom miša na ime datoteke, a zatim izaberite stavku Ukloni iz nedavnog. Ako imate datoteku za koju želite da se uvek pojavljuje na ovoj listi, bez obzira na to koliko ste nedavno pristupili, kliknite na tu datoteku i izaberite ikonu kačenje na desnoj strani da biste je zakačili na listu. Ponovo kliknite na pribliku da biste je otkačili kada više ne želite da se trajno čuva na listi.

Imate pitanje na koje nismo odgovorili ili povratne informacije o sistemu Microsoft Office?

Pogledajte odeljak Kako da pošaljem povratne informacije o sistemu Microsoft Office?

Slušamo!

Ovaj članak je pregledao Ben 30. novembra 2018. godine usled povratnih informacija. Ako vam je bio od pomoći, a naročito ako to nije tako, kliknite na dolenavane kontrole povratnih informacija da biste nam ostavili konstruktivne povratne informacije da bismo nastavili da ga poboljšavamo.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×