Otvaranje ili čuvanje priloga

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

E-poruke koje sadrže priloge su identifikovao Ikona priloga ikonu spajalice na listi poruka.

Napomena o bezbednosti: Outlook prihvata širok spektar različite tipove datoteka, ali blokovi potencijalno nebezbedne priloge (uključujući .bat, .exe, .vbs i .js datoteke) koji mogu da sadrže viruse. Čak i zaštitnom Outlook prilog, vodite računa u otvaranju nijedan prilog, naročito ako je od nekoga kome koje ne znam ili pouzdanost. Kada ste u nedoumici, potvrdite autentičnost priloga sa pošiljaocem. Takođe, držite računara antivirusni softver ažuriran.

Većini slučajeva, videćete priložene datoteke u oknu za čitanje direktno ispod zaglavlja poruke ili temu. Povremeno ćete videti prilozi u telu poruke.

Prikaz primljenih priloga u oknu za čitanje

Kliknite dvaput na ikonu priloga da biste otvorili prilog.

Da biste sačuvali prilog, kliknite na strelicu padajućeg menija sa desne strane na ikonu priloga da biste otvorili meni "prilog".

Odaberite strelicu padajućeg menija na desnoj strani ikonu priloga da biste prikazali meni "Prilog"

Odaberite stavku Sačuvaj kao Čuvanje jednog priloga da vaš računar ili prostora za skladištenje lokacije u oblaku. Odaberite stavku Sačuvaj sve priloge da sačuvate sve priloge iz pojedinačne poruke. Podrazumevano sve priloge će biti sačuvana u fascikli dokumenti, ali možete da odaberete neku drugu lokaciju svaki put kada sačuvate priloge.

Prilog možete da sačuvate i prevlačenjem i otpuštanjem prilog iz e-poruka na radnoj površini. Kada prevlačenjem i otpuštanjem prilog uskladišten u oblaku, lokalnu kopiju priloga će biti preuzeta i čuva za vas.

Otvaranje priloga

Prilog možete da otvorite iz Okno za čitanje ili iz otvorene poruke. U oba slučaja, kliknite dvaput na prilog da biste ga otvorili.

 • Da biste otvorili prilog sa liste poruka, kliknite desnim tasterom miša na poruku koja sadrži prilog, izaberite stavku Prikaži priloge, a zatim kliknite na ime priloga.

Priloge možete da pregledate u HTML porukama ili porukama napisanim čistim tekstom u oknu za čitanje i u otvorenim porukama. Pregled nije dostupan za priloge RTF poruka.

 1. Da biste pregledali prilog, kliknite na njega i on se prikazuje umetnut u telo poruke

 2. Da biste se vratili na poruku, na kartici Alatke za priloge, u grupi Poruka izaberite stavku Prikaži poruku.

Kada otvorite i pogledate prilog, možete da odaberete da ga sačuvate na disk jedinici. Ako poruka ima više priloga, možete da ih sačuvate kao grupu ili jedan po jedan.

Čuvanje priloga

 1. Kliknite na prilog u oknu za čitanje ili u otvorenoj poruci.

 2. Na kartici Prilozi, u grupi Radnje izaberite stavku Sačuvaj kao. Možete i da kliknete desnim tasterom miša na prilog i izaberite stavku Sačuvaj kao. Da biste izabrali više priloga, držite pritisnut taster Ctrl dok birate priloge. Odaberite stavku Sačuvaj sve priloge da biste sačuvali sve priloge.

  Komanda „Sačuvaj kao“ na traci

  Napomena: Ako je poruka u RTF formatu, u oknu za čitanje ili u otvorenoj poruci kliknite desnim tasterom miša na prilog, a zatim izaberite stavku Sačuvaj kao.

 3. Kliknite lokaciju fascikle, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

Prikaz (pregled) priloga bez njegovog otvaranja

Pregled priloga, nova funkcija u programu Microsoft Office 2007, omogućava da pregledate neke tipove datoteka priloga bez njihovog otvaranja. Informacije o slanju priloga putem e-poruke potražite u članku Prilaganje datoteke ili druge stavke e-poruci.

Kada primite prilog u poruci i želite da brzo vidite šta on sadrži bez njegovog otvaranja, možete da ga pregledate. Prilog možete da pregledate u oknu za čitanje ili u otvorenoj poruci. Pregledači priloga koji se dobijaju uz Office 2007 izdanje podrazumevano su uključeni.

Napomena: Da biste pregledali priloženu datoteku napravljenu u Microsoft Office 2007 aplikaciji, morate da imate tu Office 2007 aplikaciju instaliranu na računaru. Na primer, da biste pregledali Word 2007 prilog, morate da imate instaliran Word 2007. Da biste pregledali Excel prilog, morate da imate instaliran Excel.

Pregled priloga je podržan za poruke koje su oblikovane kao HTML i čisti tekst, ali ne i za poruke oblikovane kao obogaćeni tekst (RTF). Pored toga, pregled priloga je dostupan samo kada gledate primljene poruke, a ne i kada sastavljate nove poruke.

Pregled priloga

 1. Na listi poruka izaberite poruku koja sadrži prilog koji želite da pregledate.

 2. Kliknite na prilog u Okno za čitanje. Ako ima više priloga, možda ćete morati da se pomerate horizontalno da biste pronašli željeni prilog.

  Napomena: Pregled možda neće prikazati najnoviji sadržaj u datoteci. Da biste videli najkompletniji i najnoviji sadržaj, otvorite datoteku. Na primer, možete da kliknete dvaput na .docx prilog da biste ga otvorili u programu Microsoft Word.

 3. Da biste se vratili u telo poruke, kliknite na dugme Poruka.

Da biste saznali više o tome kako da pregledate PDF priloge u programu Outlook 2007, pročitajte članak Pregled PDF priloga.

Pregledači priloga koji se dobijaju uz Office 2007 izdanje podrazumevano su uključeni. Ako ne želite da koristite neke ili sve pregledače priloga, pratite ove korake da biste ih isključili.

 1. U programu Outlook, u meniju Alatke izaberite stavku Centar za pouzdanost, a zatim stavku Rukovanje prilozima.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • Izaberite stavku Isključi pregled priloga da biste isključili sve pregledače priloga.

  • Da biste isključili određeni pregledač priloga, izaberite stavku Pregledači priloga i dokumenata, opozovite izbor u polju za potvrdu za pregledač koji želite da isključite, a zatim kliknite na dugme U redu.

Da biste ih uključili, kliknite da biste izabrali stavku Isključi pregled priloga ili opcije određenog pregledača priloga.

Da biste saznali više o pregledačima priloga, pročitajte članak Pronalaženje pregledača priloga.

Otvaranje priloga

Prilog možete da otvorite u Okno za čitanje, iz poruke sa liste poruka kao što je prijemno sanduče ili unutar otvorene poruke.

 1. Na listi poruka izaberite poruku koja sadrži prilog.

 2. Kliknite dvaput na prilog u oknu za čitanje. Možete i da kliknete desnim tasterom miša na poruku koja sadrži prilog i odaberete stavku Prikaži priloge.

  Napomena: Ako imate izbor između otvaranja i čuvanja priloga, imajte na umu da je dobra ideja da ga prvo sačuvate, a zatim skenirate pomoću antivirusnog programa pre nego što ga otvorite.

Čuvanje priloga

Kada otvorite i pogledate prilog, možete da odaberete da ga sačuvate na čvrstom disku. Ako poruka ima više priloga, možete da ih sačuvate kao grupu ili jedan po jedan.

Čuvanje jednog priloga iz poruke

 1. U otvorenoj ili prikazanoj poruci kliknite desnim tasterom miša na prilog koji želite da sačuvate.

 2. U priručnom meniju izaberite stavku Sačuvaj kao.

 3. Odaberite lokaciju fascikle, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

Čuvanje svih priloga iz otvorene poruke

 1. U otvorenoj poruci, na kartici Poruka, u grupi Radnje izaberite stavku Ostale radnje, a zatim stavku Sačuvaj priloge.

 2. Kliknite na dugme U redu, odaberite lokaciju fascikle, a zatim ponovo kliknite na dugme U redu.

Čuvanje svih priloga sa liste poruka

 1. Na listi poruka izaberite poruku koja sadrži prilog.

 2. U meniju Datoteka postavite pokazivač miša na stavku Sačuvaj priloge, a zatim izaberite stavku Svi prilozi.

 3. Kliknite na dugme U redu, odaberite lokaciju fascikle, a zatim ponovo kliknite na dugme U redu.

Takođe pogledajte

Pregled priloga u programu Outlook

Rešavanje problema priloga u programu Outlook

Promena datoteke povezivanja za prilog e-pošte

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×