Otvaranje PDF datoteka u programu Word

Da biste otvorili PDF datoteku bez konverzije u Word dokument, otvorite datoteku direktno na mestu na kojem je uskladištena (na primer, kliknite dvaput na PDF datoteku u fascikli „Dokumenti“).

Međutim, ako želite da uredite PDF datoteku, otvorite je u programu Word. Word pravi kopiju PDF datoteke, pretvarajući je u Word dokument i pokušavajući da podudari raspored originalne PDF datoteke. Uvek imate originalnu PDF datoteku, u slučaju da ne želite da zadržite verziju koju Word konvertuje.

Konvertovanje PDF-a u Word najbolje radi sa datotekama koje su najvećim delom zasnovane na tekstu – na primer, poslovni, pravni ili naučni dokumenti. Ali kada otvorite PDF datoteku u programu Word, ona možda neće izgledati isto kao što je izgledala u PDF-u.

Ako PDF sadrži mahom grafikone ili drugu grafiku, moguće je da čitava stranica bude prikazana kao slika. Kada se to desi tekst nije moguće uređivati.

Ponekad, Word ne može da otkrije element i onda verzija programa Word ne odgovara originalnoj PDF datoteci. Na primer, ako Word ne prepozna fusnotu, on tretira fusnotu kao običan tekst i možda je ne postavi na dno stranice.

Elementi dokumenta koji se ne konvertuju dobro

Neki elementi su poznati kao problematični prilikom konvertovanja PDF formata u Word format. Ako PDF sadrži ovo, trebalo bi da otvorite ga direktno, a ne da ga konvertujete u Word dokument.

 • Tabele sa razmacima između ćelija

 • Boje i ivice stranica

 • Praćene promene

 • Okviri

 • Fusnote koje se pružaju na više od jedne stranice

 • Endnote

 • Audio, video i PDF aktivni elementi

 • PDF obeleživači

 • PDF oznake

 • PDF komentari

 • Efekti fontova poput „Sjaj“ ili „Senka“ (u Word datoteci efekti su predstavljeni pomoću grafike)

Kako funkcioniše konverzija?

PDF je fiksni format datoteke, što znači da su u datoteci uskladišteni lokacija teksta, slike i vektorska grafika, ali ne obavezno i njihovi odnosi. Većina PDF datoteka ne uključuju informacije o strukturnim elementima sadržaja, kao što su pasusi, tabele ili kolone. Na primer, u PDF-u je tabela uskladištena kao skup linija bez njihovog odnosa sa sadržajem unutar ćelija tabele.

Različiti programi predstavljaju isti sadržaj pomoću raznih struktura u PDF datotekama. Na primer, PDF može da sadrži nevidljivi tekst, grafiku i slike. Može da koristi različita ograničenja teksta. Ali ne možete da vidite te razlike kada pogledate PDF u čitač.

Kada otvorite PDF datoteku u programu Word, on koristi sistem složenih pravila da bi otkrio koji Word objekti (poput zaglavlja, lista, tabela, itd.) najbolje predstavljaju originalni PDF i gde se ti objekti mogu staviti u Word dokument.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×