Otvaranje postojeće baze podataka

Ova tema opisuje načine koje možete da koristite da biste otvorili postojeće Pristup baze podataka. Baze podataka možete da otvorite iz programa Windows Explorer ili iz samog pristupa. Možete da otvorite više baza podataka istovremeno i možete da kreirate i prečice na radnoj površini koje direktno otvaraju objekte baze podataka.

Šta želite da uradite?

Otvaranje Access baze podataka iz programa Windows Explorer

 • U programu Windows Explorer idite na disk jedinicu ili fasciklu koja sadrži Access datoteku baze podataka koju želite da otvorite i kliknite dvaput na bazu podataka.

  Access se pokreće i otvoriće se baza podataka.

Otvaranje baze podataka iz programa Access

Ako je Access već pokrenut, koristite sledeću proceduru da biste otvorili bazu podataka. Napomena, koraci se razlikuju u zavisnosti od verzije programa Access.

 1. Na stranici prvi koraci u programu Access izaberite stavku Otvori druge datoteke.

 2. Na otvorenom području u prikazu "backstage" kliknite na dugme Potraži.

 3. Kliknite na prečicu u dijalogu Otvaranje , ili u polju izgled u kliknite na disk jedinicu ili fasciklu koja sadrži željenu bazu podataka.

 4. Na listi fascikli pronađite fasciklu koja sadrži bazu podataka.

 5. Kada pronađete bazu podataka, uradite nešto od sledećeg:

  • Kliknite dvaput na bazu podataka da biste je otvorili u podrazumevanom režimu navedenom u dijalogu Access opcije ili u režimu podešenom administrativnim smernicama.

  • Kliknite na dugme Otvori da biste otvorili bazu podataka za deljeni pristup u okruženju sa više korisnika da biste vi i ostali korisnici mogli da čitate i pišete u bazi podataka.

  • Kliknite na strelicu pored dugmeta Otvori, a zatim izaberite stavku Otvori samo za čitanje da biste otvorili bazu podataka za pristup samo za čitanje, tako da možete da je prikažete ali ne i da je uredite. Drugi korisnici i dalje mogu da čitaju i pišu u bazi podataka.

  • Kliknite na strelicu pored dugmeta Otvori, a zatim izaberite stavku Otvori isključivo da biste otvorili bazu podataka pomoću isključivog prava pristupa. Kada ste bazu podataka otvorili sa isključivim pravom pristupa, osoba koja pokuša da otvori bazu podataka dobiće poruku „datoteka je već u upotrebi“.

  • Kliknite na strelicu pored dugmeta Otvori, a zatim izaberite stavku Otvori isključivo samo za čitanje da biste otvorili bazu podataka za pristup samo za čitanje. Drugi korisnici i dalje mogu da otvore bazu podataka, ali oni su ograničeni na režim samo za čitanje.

Ako ne možete da pronađete bazu podataka koju želite da otvorite

 1. U dijalogu Otvaranje izaberite prečicu na računaru ilimoju aplikaciju na levoj strani (ili u okviru izgled u izaberite stavku moj računar).

 2. Na listi diskova kliknite desnim tasterom miša na disk jedinicu na kojoj mislite da sadrži bazu podataka i kliknite na dugme Pretraži.

 3. Unesite kriterijume pretrage i pritisnite taster ENTER da biste tražili bazu podataka.

 4. Ako je baza podataka pronađena, kliknite dvaput na nju u dijalogu pretraga da biste je otvorili.

 5. Pošto je pretraga pokrenuta iz dijaloga Otvaranje , morate da kliknete na dugme Otkaži u dijalogu pre otvaranja baze podataka.

Napomena: Možete direktno da otvorite datoteku baze podataka u formatu spoljnog formata, kao što su dBASE, Paradox, Microsoft Exchange ili Microsoft Excel. Takođe možete direktno da otvorite bilo koji ODBC izvor podataka, kao što je Microsoft SQL Server. Access automatski kreira novu Access bazu podataka u istoj fascikli u kojoj se nalazi i datoteka sa podacima i dodaje veze svakoj tabeli u spoljnoj bazi podataka.

Saveti

 • Da biste otvorili jednu od poslednjih baza podataka koje ste otvorili, kliknite na ime datoteke na listi nedavno na stranici prvi koraci. Access otvara bazu podataka sa istim postavkama opcije koje je imala poslednji put kada ste je otvorili. Ako se lista nedavno korišćenih datoteka ne prikazuje:

  1. Izaberite stavke Datoteka > Opcije.

  2. U dijalogu Access opcije izaberite stavku Postavke klijenta ili Napredne.

  3. U okviru Prikazotkucajte broj u okviru Prikaži ovaj broj nedavnih baza podataka .

Vrh stranice

Istovremeno otvaranje više baza podataka

U jednoj instanci programa Access možete da otvorite samo jednu bazu podataka. Drugim rečima, ne možete da pokrenete Access, otvorite jednu bazu podataka, a zatim otvorite drugu bazu podataka bez zatvaranja prve baze podataka. Međutim, možete da pokrećete više instanci programa Access istovremeno, od kojih svaka sa bazom podataka otvori u njoj. Svaki put kada pokrenete Access, otvarate novu instancu. Na primer, da bi se dve Access baze podataka istovremeno otvarala, pokrenite Access i otvorite prvu Access bazu podataka, a zatim pokrenite novu instancu programa Access i otvorite drugu bazu podataka.

Napomena:  Broj instanci programa Access koji možete istovremeno da pokrećete ograničava se na vrednost dostupnog memorije. Dostupna memorija zavisi od toga koliko Rama RAM računara ima i koliko memorije koriste drugi programi koji su pokrenuti u tom trenutku.

Svaka instanca programa Access se pokreće u zasebnom prozoru. Ako imate više instanci programa Access i želite da ih prikažete istovremeno, možete da ih složite sa prozorima.

Kreiranje prečice na radnoj površini za otvaranje objekta baze podataka

Možete da kreirate prečicu na radnoj površini da biste otvorili objekat Access baze podataka (na primer, obrazac ili izveštaj). Baza podataka može da se skladišti lokalno na računaru, daljinski na mrežnom serveru datoteka ili u deljenom direktorijumu.

 1. Otvorite bazu podataka koja sadrži objekat za koji želite da kreirate prečicu.

 2. Promenite veličinu prozora programa Access i umanjite sve druge otvorene prozore tako da možete da vidite radnu površinu u prozoru programa Access.

 3. U oknu za navigaciju Pronađite objekat za koji želite da kreirate prečicu.

 4. Prevucite objekat iz okna za navigaciju na radnu površinu. Kada otpustite taster miša, prečica se kreira na radnoj površini.

 5. Ako želite prečicu na lokaciji koja nije radna površina, koristite Windows Explorer da biste premestili prečicu na željenu lokaciju.

Kada kliknete dvaput na prečicu, Access otvara bazu podataka u kojoj je uskladišten objekat i prikazuje objekat. Ako je Access već pokrenut, a objekat povezan sa prečicom se nalazi u bazi podataka koji nije trenutno otvorena, otvara se nova instanca programa Access. Da biste otvorili objekat u određenom prikazu u programu Access, kliknite desnim tasterom miša na prečicu, a zatim izaberite željeni prikaz.

Napomene: 

 • Ako premestite bazu podataka nakon kreiranja prečice, izbrišite prečicu i kreirajte novu.

 • Da biste izbrisali prečicu, kliknite na nju, a zatim pritisnite taster DELETE. Brisanje prečice ne briše objekat koji se otvara.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×