Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Daje rang vrednosti u skupu podataka izražen procentualno. Ova funkcija može se koristiti za izračunavanje relativnog položaja vrednosti u skupu podataka. Na primer, možete da koristite PERCENTRANK da biste odredili položaj vrednosti rezultata testa sposobnosti u odnosu na ostale rezultate testa.

Važno: Ova funkcija je zamenjena jednom ili više novih funkcija koje mogu da obezbede poboljšanu preciznost i čija imena bolje odražavaju njihovu upotrebu. Iako je ova funkcija i dalje dostupna za kompatibilnost sa prethodnim verzijama, trebalo bi da razmotrite upotrebu novih funkcija od sada zato što ova funkcija možda neće biti dostupna u budućim verzijama programa Excel.

Više informacija o novim funkcijama potražite u člancima Funkcija PERCENTRANK.EXC i Funkcija PERCENTRANK.INC.

Sintaksa

PERCENTRANK(niz,x,[značaj])

Sintaksa funkcije PERCENTRANK ima sledeće argumente:

  • Niz     Obavezno. Niz ili opseg podataka sa numeričkim vrednostima koji određuje relativan poredak.

  • X     Obavezno. Vrednost za koju želite da znate rang.

  • Značaj     Opcionalno. Vrednost koja služi za zadavanje broja značajnih cifara za vraćenu procentualnu vrednost. Ukoliko je izostavljena, PERCENTRANK koristi tri cifre (0,xxx).

Primedbe

  • Ako je niz prazan, PERCENTRANK daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je značaj < 1, PERCENTRANK daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako se x ne podudara sa nekom vrednošću iz niza, PERCENTRANK vrši interpolaciju da bi dao tačan rang u procentima.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Podaci

13

12

11

8

4

3

2

1

1

1

Formula

Opis (rezultat)

Rezultat

=PERCENTRANK(A2:A11,2)

Rang u procentima broja 2 iz opsega A2:A11. Rezultat je 0,333 pošto su tri vrednosti u skupu manje od 2, a njih šest su veće od 2. Pošto se 2 nalazi u opsegu (u ćeliji A8), broj vrednosti koje su manje od 2 deli se zbirom brojeva vrednosti koje su manje od dva i brojem vrednosti većih od 2. To jest, 3/(3+6)=0,333.

0,333

=PERCENTRANK(A2:A11,4)

Rang u procentima broja 4 iz opsega A2:A11. Pet vrednosti su manje od 4, a četiri su veće od 4. Kao i u prethodnom primeru, 5/(4+5)=0.555.

0,555

=PERCENTRANK(A2:A11,8)

Rang u procentima broja 8 iz opsega A2:A11. Pet vrednosti su manje od 8, a četiri su veće od 8. Kao i u gornjem primeru, 6/(6+3)=0,666.

0,666

=PERCENTRANK(A2:A11,5)

Rang u procentima broja 4 iz opsega A2:A11. Nasuprot gorenavedenim primerima, broj 5 se ne nalazi u opsegu. PERCENTRANK od broja 5 izračunava se tako što se pronađe oznaka jedne četvrtine između ranga u procentima broja 4 i ranga u procentima broja 8. To je (0,555)+(0,25*(0,666-0,555)), odnosno 0,583.

0,583

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×