PERCENTRANK (funkcija PERCENTRANK)

Daje rang vrednosti u skupu podataka izražen procentualno. Ova funkcija može se koristiti za izračunavanje relativnog položaja vrednosti u skupu podataka. Na primer, možete da koristite PERCENTRANK da biste odredili položaj vrednosti rezultata testa sposobnosti u odnosu na ostale rezultate testa.

Važno: Ova funkcija je zamenjena jednom ili više novih funkcija koje mogu da obezbede poboljšanu preciznost i čija imena bolje odražavaju njihovu upotrebu. Iako je ova funkcija i dalje dostupna za kompatibilnost sa prethodnim verzijama, trebalo bi da razmotrite upotrebu novih funkcija od sada zato što ova funkcija možda neće biti dostupna u budućim verzijama programa Excel.

Više informacija o novim funkcijama potražite u člancima Funkcija PERCENTRANK.EXC i Funkcija PERCENTRANK.INC.

Sintaksa

PERCENTRANK(niz,x,[značaj])

Sintaksa funkcije PERCENTRANK ima sledeće argumente:

  • Niz     Obavezno. Niz ili opseg podataka sa numeričkim vrednostima koji određuje relativan poredak.

  • X     Obavezno. Vrednost za koju želite da znate rang.

  • Značaj     Opcionalno. Vrednost koja služi za zadavanje broja značajnih cifara za vraćenu procentualnu vrednost. Ukoliko je izostavljena, PERCENTRANK koristi tri cifre (0,xxx).

Primedbe

  • Ako je niz prazan, PERCENTRANK daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je značaj < 1, PERCENTRANK daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako se x ne podudara sa nekom vrednošću iz niza, PERCENTRANK vrši interpolaciju da bi dao tačan rang u procentima.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Podaci

13

12

11

8

4

3

2

1

1

1

Formula

Opis (rezultat)

Rezultat

=PERCENTRANK(A2:A11,2)

Rang u procentima broja 2 iz opsega A2:A11. Rezultat je 0,333 pošto su tri vrednosti u skupu manje od 2, a njih šest su veće od 2. Pošto se 2 nalazi u opsegu (u ćeliji A8), broj vrednosti koje su manje od 2 deli se zbirom brojeva vrednosti koje su manje od dva i brojem vrednosti većih od 2. To jest, 3/(3+6)=0,333.

0,333

=PERCENTRANK(A2:A11,4)

Rang u procentima broja 4 iz opsega A2:A11. Pet vrednosti su manje od 4, a četiri su veće od 4. Kao i u prethodnom primeru, 5/(4+5)=0.555.

0,555

=PERCENTRANK(A2:A11,8)

Rang u procentima broja 8 iz opsega A2:A11. Pet vrednosti su manje od 8, a četiri su veće od 8. Kao i u gornjem primeru, 6/(6+3)=0,666.

0,666

=PERCENTRANK(A2:A11,5)

Rang u procentima broja 4 iz opsega A2:A11. Nasuprot gorenavedenim primerima, broj 5 se ne nalazi u opsegu. PERCENTRANK od broja 5 izračunava se tako što se pronađe oznaka jedne četvrtine između ranga u procentima broja 4 i ranga u procentima broja 8. To je (0,555)+(0,25*(0,666-0,555)), odnosno 0,583.

0,583

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×