Pređi na glavni sadržaj

Poboljšajte pristupačnost pomoću kontrolora pristupačnosti

Pre nego što pošaljete e-poruku ili delite dokument ili unakrsnu tabelu, izvršite kontrolor pristupačnosti da biste se uverili da je Microsoft Office sadržaj jednostavan za osobe svih mogućnosti za čitanje i uređivanje.

U ovoj temi

Korišćenje kontrolora pristupačnosti

 1. Na traci izaberite karticu Pregled. Ako koristite Outlook, imajte u vidu da ćete videti samo karticu Redigovanje kada pišete ili odgovarate na poruke.

  Savet: U Outlook možete da pristupite i kontroloru pristupačnosti iz Saveta za poštu na vrhu prozora poruke. Savet za poštu pristupačnosti se pojavljuje ako je jedna od vaših poruka odredila željene opcije za primanje pristupačne e-pošte.

 2. Izaberite stavku Proveri pristupačnost.

  Snimak ekrana korisničkog interfejsa za otvaranje kontrolora pristupačnosti

 3. Pregledajte rezultate. Videćete listu grešaka, upozorenja i saveta kako da popravite preporuke za svaku od njih. Pogledajte odeljak Pravila za kontrolor pristupačnosti za više informacija.

Olakšavanje ispravnosti preporuka

Za lakše rešavanje grešaka i upozorenja vezanih za pristupačnost, izaberite problem da biste otvorili listu preporučenih radnji. Problem možete da rešite tako što ćete izabrati neku radnju ili izabrati dugme sa strelicom pored radnje za dodatne opcije.

Padajući meni koji prikazuje preporučene radnje i druge predloge za rešavanje problema u Kontroloru pristupačnosti

Provera pristupačnosti tokom rada

Da biste dobili obaveštenje o problemima vezanim za pristupačnost u toku rada na dokumentu, potvrdite opciju neka kontrolor pristupačnosti bude aktivan dok radim u polju za potvrdu.

Okno Kontrolora pristupačnosti sa poljem za potvrdu sa tekstom „neka kontrolor pristupačnosti bude pokrenut dok radim“

Ovo dodaje dugme pristupačnosti na statusnoj traci i prati probleme sa pristupačnošću u realnom vremenu. Možete da otvorite kontrolor pristupačnosti kad god želite tako što ćete izabrati dugme na statusnoj traci.

Prikaz pokrenutog Kontrolora pristupačnosti u statusnoj traci

Napomena: Kontrolor pristupačnosti koji se pokreće dok ja radim u polju za potvrdu u Outlook, kontrolor pristupačnosti se automatski pokreće u pozadini ako je neki od primalaca izabrao željene opcije za primanje pristupačne pošte. Umesto dugmeta pristupačnosti na statusnoj traci, savet za poštu pristupaće se prikazati u prozoru poruke, što vam omogućava da pregledate neke probleme sa pristupačnosti pre slanja poruke.

Ne vidite kontrolor pristupačnosti?

Ako ne vidite dugme " Proveri pristupačnost " na kartici Redigovanje , možda imate stariju verziju aplikacije. Pratite ove korake da biste otvorili Kontrolor pristupačnosti.

 1. Izaberite stavke Datoteka > Informacije.

 2. Kliknite na dugme Proveri da li postoje problemi.

  Savet: Sa desne strane dugmeta Proveri pristupačnost, ispod naslova Ispitivanje nalazi se lista sa potencijalnim problemima.

  Grupa „Ispitivanje radne sveske“

 3. U padajućem meniju Proveri da li postoje problemi izaberite stavku Proveri da li postoje problemi.

  Stavka menija „Proveri pristupačnost“

 4. Okno zadataka Kontrolor pristupačnosti se pojavljuje pored sadržaja i prikazuje rezultate provere.

  Grupa „Rezultati ispitivanja“

 5. Da biste videli informacije o tome zašto i kako da rešite problem, u okviru Rezultati ispitivanja izaberite problem. Rezultati se pojavljuju u okviru Dodatne informacije i usmeravate se na sadržaj kom se ne može pristupiti u datoteci.

  Grupa „Dodatne informacije“

Takođe pogledajte

Sve što treba da znate za pisanje efektivnog alternativnog teksta

Korišćenje čitača ekrana sa kontrolorom pristupačnosti

Office centar za pristupačnost

Učinite vaš sadržaj pristupačan svima sa kontroloru pristupačnosti

Pre nego što pošaljete e-poruku ili delite dokument ili unakrsnu tabelu, izvršite kontrolor pristupačnosti da biste se uverili da je Office za veb sadržaj jednostavan za osobe svih mogućnosti za čitanje i uređivanje.

Korišćenje kontrolora pristupačnosti

 1. Na traci izaberite karticu Pregled.

 2. Izaberite stavku Proveri pristupačnost.

  Snimak ekrana korisničkog interfejsa za otvaranje kontrolora pristupačnosti

  U Outlook na mreži, dugme za proveru problema sa pristupačnošću nalazi se u meniju ... (više opcija), koji je dostupan na najvišim i donjim trakama sa alatkama prilikom pisanja ili odgovora na poruke.

  Alatka "Outlook online" za proveru pristupačnosti

  Savet: U Outlook na mreži možete da pristupite i kontroloru pristupačnosti iz Saveta za poštu na vrhu prozora poruke. Savet za poštu pristupačnosti se pojavljuje ako je jedna od vaših poruka odredila željene opcije za primanje pristupačne e-pošte.

 3. Pregledajte rezultate. Videćete listu grešaka, upozorenja i saveta. Pogledajte odeljak Pravila za kontrolor pristupačnosti za više informacija.

 4. Kliknite na stavku na listi problemi sa pristupačnošću da biste označili odgovarajući deo dokumenta.

Takođe pogledajte

Sve što treba da znate za pisanje efektivnog alternativnog teksta

Korišćenje čitača ekrana sa kontrolorom pristupačnosti

Office centar za pristupačnost

Učinite vaš sadržaj pristupačan svima sa kontroloru pristupačnosti

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×