Podešavanje ili promena svojstava tabele

Da biste odredili ili promenili opcije tabele u programu Word ili Outlook, kliknite desnim tasterom miša na tabelu i odaberite stavku Svojstva tabele.

Napomena: Ako želite da postavljate svojstva određenog reda, kolone ili ćelije, kliknite na taj red, kolonu ili ćeliju pre nego što unesete promene u dijalogu Svojstva tabele .

U ovom članku

Svojstva tabele

Kartica "Tabela" u dijalogu "Svojstva tabele"

Kliknite na karticu Tabela da biste postavke primenili na celu tabelu:

 • U okviru Veličina, podesi ukupnu širinu tabele tako što ćete izabrati željenu širinu i izabrati veličinu. U polju mera u odaberite da li želite da izmerite širinu u inčima ili procenat stranice.

 • U okviru Poravnajodaberite da li želite da poravnate tabelu nalevo, Centriranje ili desno od stranice. Ako izaberete stavku levo, možete da izaberete rastojanje uvlačenja u levom polju.

 • U okviru prelamanja tekstaIzaberite stavku da li želite da se u blizini tekst na stranici prelama oko tabele. možete da napravite preciznije prelamanje teksta tako što ćete kliknuti na dugme pozicioniranje, a zatim izabrati opcije u dijalogu pozicioniranje tabele . Ako ne želite da prelome tekst, izaberite stavku nijedno.

 • Izaberite stavku ivice i senčenje da biste promenili stil ivice, boju linije i širinu linije tabele.

 • Kliknite na dugme Opcije da biste odredili više svojstava tabele, uključujući margine ćelije, razmak između ćelija i automatsko menjanje veličine sadržaja ćelije.

Vrh stranice

Svojstva ovog niza

Kartica "Redovi" u dijalogu "Svojstva tabele"

Prvo, kliknite na red ili izaberite redove koje želite da promenite, kliknite desnim tasterom miša, odaberite stavku Svojstva tabele, a zatim izaberite karticu Red .

 • U okviru Veličina, Podešavanje visine redova izborom predviđene visine i biranjem veličine; visinu možete dodatno da učistite tako što ćete izabrati opciju u polju Visina redova .

 • U okviru Opcijeizaberite stavku opcije za prelamanje redova na stranicama ili kreiranje redova zaglavlja.

 • Da biste prikaz trenutno izabranog reda prikazao na vrhu kartice i kretali se između redova bez napuštanja dijaloga Svojstva tabele , kliknite na dugme prethodni red ili sledeći red.

Vrh stranice

Svojstva kolone

Kartica "kolona" u dijalogu "Svojstva tabele"

Prvo kliknite u kolonu ili izaberite kolone koje želite da promenite, kliknite desnim tasterom miša, odaberite stavku Svojstva tabele, a zatim izaberite karticu kolona .

 • U okviru Veličina, Podesi širinu kolone tako što ćete izabrati željenu širinu i izabrati veličinu. U polju mera u odaberite da li želite da izmerite širinu u inčima ili procenat.

 • Da biste prikazala trenutno izabranu kolonu ili kolone na vrhu kartice i kretali se između kolona bez napuštanja dijaloga "Svojstva tabele ", izaberite stavku prethodna kolona ili Sledeća kolona.

Vrh stranice

Svojstva ćelije

Kartica "ćelija" u dijalogu "Svojstva tabele"

Prvo kliknite u ćeliju koju želite da promenite, kliknite desnim tasterom miša, odaberite stavku Svojstva tabele, a zatim izaberite karticu ćelija .

 • U okviru Veličina, Podesi širinu ćelije tako što ćete izabrati željenu širinu i izabrati veličinu. U polju mera u odaberite da li želite da izmerite širinu u inčima ili procenat.

 • U okviru Vertikalno poravnavanjeodaberite opciju poravnavanja za sadržaj ćelije –vrh (podrazumevano poravnavanje), Centriranjeili dno.

 • Izaberite stavku Opcije da biste odredili više svojstava ćelije, uključujući margine i prelamanje teksta i uklapanje teksta.

Vrh stranice

Alternativni tekst

Kartica "alternativni tekst" u dijalogu "Svojstva tabele"

Možete da kreirate alternativni tekst (alternativni tekst) za tabelu da biste pomogli osobama sa čitačima ekrana da razumeju sadržaj tabele.

 • U polje Opis unesite objašnjenje tabele.

 • U polje naslov Unesite kratak rezime tabele.

  Napomena:  Ako nemate složenu tabelu, obično želite da unesete tekst samo u polje Opis . Kada imate složen sadržaj za opisivanje, popunjavanje polja " naslov " je korisno tako da čitanje punog opisa nije neophodno osim ako nije poželjno.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×