Upravljajte zakazanim obavezama, planovima, budžetima – lako uz Microsoft 365

Podešavanje margina stranica pre štampanja radnog lista

Da biste bolje poravnali Excel radni list na odštampanoj stranici, možete da promenite margine, navedete prilagođene margine ili centrirate radni list – horizontalno ili vertikalno na stranici.

Margine stranice su razmake razmaka između vaših podataka i ivica odštampane stranice. Margine gornje i donje stranice mogu se koristiti za stvari kao što su zaglavlja, podnožja i brojevi stranica.

Slijedite dolenavedene korake da biste odredili margine stranice:

 1. Izaberite radne listove koje želite da odštampate.

  Kako se biraju radni listovi

  • Da biste izabrali jedan spisak:

   Izaberite karticu za listu koji želite da odštampate.

   Kartice listova

   Ako ne vidite željenu karticu, kliknite na dugmad za pomeranje kartice da biste prikazali karticu, a zatim kliknite na nju.

   Dugmad za pomeranje lista

  • Da biste izabrali dva ili više susednih listova:

   Kliknite na karticu prvog lista. Zatim držite pritisnut taster SHIFT i kliknite na karticu poslednjeg lista koji želite da izaberete.

  • Da biste izabrali dva ili više nesusednih listova

   Kliknite na karticu prvog lista. Zatim držite pritisnut taster CTRL dok birate kartice preostalih listova koje želite da izaberete.

  • Da biste izabrali sve listove u radnoj svesci:

   Kliknite desnim tasterom miša na karticu lista, a zatim izaberite stavku Izaberi sve listove iz priručni meni.

  Savet: Kada je izabrano više radnih listova, stavka [Grupa] pojavljuje se na naslovnoj traci na vrhu radnog lista. Da biste otkazali izbor većeg broja radnih listova u radnoj svesci, kliknite na bilo koji radni list koji nije izabran. Ako su svi radni listovi izabrani kliknite desnim tasterom na karticu izabranog radnog lista a zatim klikniteRazgrupiši listove.

 2. Na kartici Raspored na stranici, u grupi Podešavanje stranice izaberite stavku Margine.

  Grupa „Podešavanje stranice“ na kartici „Raspored na stranici“

 3. Izvršite neku od sledećih radnji:

  • Da biste koristili unapred definisane margine, izaberite stavku normal, Široko ili Usko.

   Savet: Ako ste prethodno koristili prilagođenu postavku margina, ta postavka je dostupna kao poslednja prilagođena postavka .

  • Da biste naveli prilagođene margine stranice, izaberite stavku prilagođene margine , a zatim — u poljima gornji, donji, levii desni — Unesite željene veličine margina.

  • Da biste podesili margine zaglavlja ili podnožja, izaberite stavku Prilagođene margine i u polje Zaglavlje ili Podnožje unesite novu veličinu margine. Podešavanje margina zaglavlja ili podnožja menja rastojanje od gornje ivice papira do zaglavlja ili od donje ivice papira do podnožja.

   Napomena: Postavke zaglavlja i podnožja bi trebalo da budu manje od postavki najvišeg i donjeg margina, a veće od ili jednako sa minimalnim marginama štampača.

  • Da biste stranicu centrirali horizontalno ili vertikalno, izaberite stavku Prilagođene margine i u okviru stavke Postavi u centar stranice potvrdite izbor u polju za potvrdu Horizontalno ili Vertikalno.

Savet: Da biste pregledali nove margine izaberite stavke Datoteka > Štampanje. Da biste podesili margine u pregledu pre štampanja, potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži margine u donjem desnom uglu prozora pregleda i prevucite crne regulatore margina sa obe strane ili na vrhu odnosno na dnu stranice.

Okvir „Prikaži margine“ u pregledu pre štampanja

Napomena: Margine stranice koje definišete na određenom radnom listu uskladištene su u tom radnom listu kada sačuvate radnu svesku. Nije moguće promeniti podrazumevane margine stranica za nove radne sveske.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Takođe pogledajte

Pregled stranica radnog lista pre štampanja

Štampanje radnog lista ili radne sveske

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×