Podesite ili promenite bezbednost na korisničkom nivou programa Access 2003 u trenutnim verzijama programa Access

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ako ste kreirali baze podataka u verziji programa Access pre nego što Access 2007 i koje ste primenili bezbednost na korisničkom nivou u bazu podataka, te bezbednosne postavke ostaju na mestu kada otvorite tu datoteku u programu Access 2007 ili noviju verziju. Pored toga, možete da započnete bezbednosne alatke koje ste dobili od Microsoft Office Access 2003 – čarobnjak za bezbednost na korisničkom nivou i razne dozvola korisnika i grupa dijalozi – iz novije verzije programa Access. Ovaj članak objašnjava kako rade bezbednosnim funkcijama programa Access 2003 i objašnjava na koji način da pokrenete i koristite ih u programu Access 2007 ili noviju verziju.

Napomena: Informacije u ovom članku se primenjuje samo na baze podataka kreirane u programu Access 2003 ili starije verzije (u .mdb datoteci). Bezbednost na korisničkom nivou nije dostupna za baze podataka kreirane u programu Access 2007 ili viša (.accdb datoteke). Takođe, ako .mdb datoteku konvertovali u novi format (.accdb datoteci), Access odbacuje vaše postavke za bezbednost na korisničkom nivou.

U ovom članku:

Kako se bezbednost na korisničkom nivou ponaša u programu Access 2007 ili veća

Pregled bezbednost na korisničkom nivou programa Access 2003

Podesi bezbednost na korisničkom nivou

Uklanjanje bezbednost na korisničkom nivou

Dozvole za objekte referenca

Kako se bezbednost na korisničkom nivou ponaša u programu Access 2007 ili veća

Access 2007 i novije verzije pruža bezbednost na korisničkom nivou samo za baze podataka koje koriste Access 2003 i starijim formatima datoteka (.mdb i .mde datoteke). U novijim verzijama, ako otvorite baze podataka kreirane u prethodnoj verziji programa Access, a ta baza podataka ima bezbednost na korisničkom nivou primeni, taj bezbednosna funkcija će raditi kao što je predviđeno za tu bazu podataka. Na primer, korisnici moraju da unesu lozinku za korišćenje baze podataka.

Pored toga, možete da pokrenete i koristite različite bezbednosne alatke obezbeđuje Access 2003 i starijim verzijama, kao što su čarobnjak za bezbednost na korisničkom nivou i razne korisnika i grupa dozvola dijaloge. Imajte u vidu te alatke postaju dostupne samo kada otvorite datoteku u .mdb ili .mde. Ako konvertujete datoteke .accdb format datoteke, Access će ukloniti sve postojeće bezbednost na korisničkom nivou funkcije.

Pregled bezbednost na korisničkom nivou programa Access 2003

Sledeći odeljci pružaju dodatne informacije o bezbednost na korisničkom nivou programa Access 2003 i starijim verzijama. Ako ste već upoznati sa prethodne model bezbednosti i bezbednost na korisničkom nivou, možete da preskočite ove odeljke i idite direktno na Postavljanje bezbednost na korisničkom nivou ili Uklanjanje bezbednost na korisničkom nivou, u nastavku ovog članka.

Osnove bezbednost na korisničkom nivou

Bezbednost na korisničkom nivou u programu Access liči na mehanizme za bezbednost na serverima sistemima – koristi lozinki i dozvola da biste dozvolili ili ograničili pristup pojedinaca ili grupa pojedinaca, objekata u bazi podataka. U programu Access 2003 ili starijim verzijama, kada primenite bezbednost na korisničkom nivou u Access bazi podataka, administrator baze podataka ili vlasnik objekta možete da kontrolišete radnje koje pojedinačne korisnike ili grupe korisnika, možete da izvršite na tabele, upite, obrasce, izveštaje, a Makroi u bazi podataka. Na primer, jednu grupu korisnika možete da promenite objekte u bazi podataka, drugu grupu možete samo da unesete podatke u određenim tabelama i treću grupe mogu samo da prikažu podatke u skupu izveštaja.

Bezbednost na korisničkom nivou programa Access 2003 i starijim verzijama koristi kombinaciju lozinki i dozvola – skup atributa koja navodi vrste access koje korisnik mora da podataka ili objekata u bazi podataka. Možete da postavite lozinke i dozvole za osobe ili grupe pojedinaca i one kombinacije lozinki i dozvola postaju bezbednosnih naloga koji određuju korisnici i grupe korisnika kojima je dozvoljeno pristup objekte u bazi podataka. Naizmenično, kombinacija korisnici i grupe je poznat kao radne grupe, a Access skladišti te informacije u datoteci za informacije o radnoj grupi. Pri pokretanju programa Access pročita datoteka sa informacijama o radnoj grupi i primenjuje dozvole na osnovu podataka u datoteci.

Podrazumevano, Access pruža ugrađene korisnički ID i dve ugrađene grupe. Podrazumevani korisnički ID je administratori podrazumevane grupe su korisnike i administratore. Podrazumevano, Access dodaje Ugrađeni korisnički ID u grupu korisnika jer sve ID-ova mora da pripada najmanje jednu grupu. Naizmenično, grupu korisnika ima sve dozvole za sve objekte u bazi podataka. Pored toga, administrator ID je takođe član grupe "Administratori". Administratori grupe mora da sadrži najmanje jedan korisnički ID (mora da postoji administrator baze podataka), a administrator ID je podrazumevani administratoru baze podataka dok je ne promenite.

Kada pokrenete Access 2003 ili starijim verzijama, Access dodeljuje administratorskog korisničkog ID-a i time vas čini član svakoj podrazumevanoj grupi. ID-a i te grupe ("administrator" i "korisnici") da svi korisnici sve dozvole za sve objekte u bazi podataka – to znači da bilo koji korisnik može da otvori, prikažete i promenite sve objekte u sve .mdb datoteke osim ako primenite bezbednost na korisničkom nivou.

Jedan način da biste primenili bezbednost na korisničkom nivou u programu Access 2003 ili starijim verzijama jeste da promenite dozvole za grupu korisnika i dodate nove administratori administratori grupe. Kada to uradite, Access će automatski dodeliti novih korisnika u grupu korisnika. Kada izvršite ove korake, korisnici moraju se prijavite pomoću lozinke svaki put kada se otvaraju zaštićene baze podataka. Međutim, ako je potrebno da biste primenili preciznija bezbednost – dozvoli jednu grupu korisnika da biste uneli podatke i drugog da samo da čitate podatke, na primer – morate da kreirate dodatne korisnike i grupe i dodelite ih određene dozvole za neke ili sve objekte u bazi podataka . Sprovođenje tog tipa bezbednost na korisničkom nivou može postati složen zadatak. Da biste pomogli da se pojednostavi proces, Access pruža na korisničkom nivou čarobnjak za bezbednost, što vam olakšava da biste kreirali korisnici i grupe u etiketiranje proces.

Čarobnjak za bezbednost na korisničkom nivou vam pomaže da dodelite dozvole i kreirajte korisnički i grupni nalozi. Korisnički nalozi sadrže korisnička imena i jedinstveni lični ID brojevi (PID-om) potrebne za Upravljanje dozvolama korisnika da biste prikazali, koristite ili promenili objekata baze podataka u u Access radna grupa. Grupni nalozi su kolekciju korisničkih naloga koji nalaze u radnoj grupi. Access koristi ime grupe i PID za identifikovanje svake radne grupe i dozvole dodeljene grupi primeniti na sve korisnike u grupi. Više informacija o korišćenju čarobnjaka potražite u članku Podešavanje bezbednost na korisničkom nivou, u nastavku ovog članka.

Kada dovršite čarobnjak, možete ručno da dodelite, izmenite ili uklanjanje dozvole za korisnički i grupni nalozi u vašoj radnoj grupi za baze podataka i njegove postojeće tabele, upite, obrasce, izveštaje i makroi. Takođe možete da postavite podrazumevane dozvole koje Access dodeljuje za nove tabele, upite, obrasce, izveštaje i makroe koje vi ili drugi korisnik dodate u bazu podataka.

Datoteke sa informacijama o radnim grupama i radna grupa

U programu Access 2003 i starijim verzijama, radna grupa je grupa korisnika u okruženju sa više korisnika koji delite podatke. Datoteka sa informacijama o radnoj grupi sadrži korisnika i grupa naloge, lozinke i dozvole za svaku pojedinačnog korisnika ili grupu korisnika. Kada otvorite bazu podataka, Access čita podatke u datoteci sa informacijama o radnoj grupi i primenjuje bezbednosne postavke koje datoteka sadrži. Naizmenično, korisnički nalog je kombinacija korisničko ime i lične ID (PID) koji Access kreira za upravljanje dozvole korisnika. Grupni nalozi predstavljaju kolekcije korisničke naloge i Access ih identifikuje tako što ćete ime grupe i lične ID (PID). Dozvole dodeljene grupi primenjuju se na sve korisnike u grupi. Te bezbednosnih naloga zatim možete da dodelite dozvole za baze podataka i njihove tabela, upiti, obrasci, izveštaji i makroi. Dozvole za sebe su uskladišteni u bazi podataka omogućena bezbednost.

Kada prvi put korisnik pokrene Access 2003 ili starijim verzijama, Access automatski kreira datoteku informacije o radnoj grupi Access koji je identifikovao organizacija imena i informacije koje korisnik navodi kada on instalacije programa Access. Instalacioni program za Access 2003, dodaje relativnu lokaciju ova datoteka sa informacijama o radnoj grupi u sledećim ključevima registratora:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\11.0\Access\Jet\4.0\Engines\SystemDB

i

HKEY_USERS\. DEFAULT\Software\Microsoft\Office\11.0\Access\Jet\4.0\Engines\SystemDB

Naredni korisnici će naslediti putanju datoteke podrazumevane radne grupe iz vrednosti u ključu registratora HKEY_USERS. Zbog toga što ove informacije često lako utvrditi, je moguće neovlašćene korisnike da biste kreirali drugu verziju sistema datoteka sa informacijama o ovom radne grupe. Stoga, neovlašćenog može, potrebno je da neopoziva dozvole administratorski nalog (član grupe "Administratori") u radnoj grupi definiše datoteka sa informacijama o toj radnoj grupi. Da biste sprečili neovlašćeni korisnici pod pretpostavkom da ove dozvole, kreirajte novu datoteku informacija radne grupe i navedite radnoj grupi ID (WID), mala i velika slova alfanumeričke niske sa 4 u 20 znakova koju ste uneli kada kreirate nove informacije o radnoj grupi datoteka. Kreiranje nove radne grupe jedinstveno identifikuje u grupu administratora za ovu datoteku radne grupe. Samo osoba koja zna na WID će moći da biste kreirali kopiju datoteke informacije o radnoj grupi. Da biste kreirali novu datoteku, koristite čarobnjak za bezbednost na korisničkom nivou.

Važno: Uverite se da zapisujete određeno ime organizacije i radna grupa ID – uključujući da li su slova velika ili mala slova (za sve tri stavke) – i držali ih na bezbednom mestu. Ako morate ponovo da kreirate datoteka sa informacijama o radnoj grupi, morate da navedete na potpuno isti ime organizacije i radna grupa ID-a. Ako zaboravite ili izgubite ove stavke, možda ćete izgubiti pristup baze podataka.

Kako funkcionišu dozvole i ko može da dodeli ih

Bezbednost na korisničkom nivou prepoznaje dve vrste dozvola: eksplicitno i implicitno. Izričite dozvole su te dozvole koje su dodeljene direktno u korisnički nalog; Nema drugih korisnika se ovo odnosi. Izričite dozvole su dozvole koje su dodeljene grupi naloga. Dodavanje korisnika u toj grupi dodeljuje dozvole za grupe korisnika; Uklanjanje korisnika iz grupe oduzima grupe dozvole iz tog korisnika.

Kada korisnik pokuša da biste izvršili operaciju na objekta u bazi podataka koji koristi bezbednosnim funkcijama, taj korisnik skup dozvola su zasnovani na preseku tog korisnika eksplicitno i izričite dozvole. Nivo bezbednosti korisnika uvek je najmanje ograničenja izričite dozvole za tog korisnika i dozvole za sve grupe kojoj pripada tog korisnika. Zbog toga najmanje komplikovanu način za upravljanje radne grupe je da napravite nove grupe i dodelite dozvole grupama, a ne za pojedinačne korisnike. Zatim možete da promenite dozvole za pojedinačne korisnike dodavanjem ili uklanjanjem te korisnike iz grupe. Takođe, ako treba da dodelite nove dozvole, možete da dodelite ih svim članovima grupe u jednoj operaciji.

Dozvole može se promeniti za objekat baze podataka tako što ćete:

 • Članovi grupe administratori datoteke informacije radnoj grupi koristi prilikom kreiranja baze podataka.

 • Vlasnik objekta.

 • Svaki korisnik koji ima Upravljanje dozvolama za objekat.

Iako korisnici možda nećete moći da trenutno izvršite radnju, možda ćete moći da same dodelite dozvole za izvršavanje radnje koja je. Ovo je vrednost true ako je korisnik član grupe "Administratori" ili ako je korisnik vlasnik objekta.

Korisnik koji kreira tabelu, upit, obrazac, izveštaj ili makro je vlasnik taj objekat. Pored toga, grupa korisnika kojima možete da promenite dozvole u bazi podataka možete promeniti vlasništvo nad tih objekata, ili možete ponovo da kreirate tih objekata koji su načini da biste promenili vlasništvo nad objektima. Da biste ponovo kreirali objekat, možete da napravite kopiju objekta ili možete da uvezete iz ili da ga izvezete u drugu bazu podataka. Ovo je najlakši način da prenos vlasništva nad objekte, uključujući baze podataka samu.

Napomena: Kopiranje, uvoz ili izvoz ne menja vlasništvo nad upit koji ima svojstvo RunPermissions postavljeno na vlasnika. Vlasništvo upita možete da promenite samo ako je svojstvo RunPermissions podešen za korisnika.

Bezbednost naloga

Datoteku informacije o Access 2003 radna grupa sadrži sledeće unapred definisane nalozi.

Nalog

Funkcija

Admin

Podrazumevani korisnički nalog. Ovaj nalog je ista za svaku kopiju Access i u drugim programima koje možete da koristite Microsoft Jet mašina baze podataka, kao što su Visual Basic for Applications (VBA) i Microsoft Office Excel 2003.

Administratori

Administratora grupe naloga. Ovaj nalog je jedinstvena za svaki datoteka sa informacijama o radnoj grupi. Podrazumevano, administrator korisnik je član grupe "Administratori". Mora da postoji bar jedan korisnik u grupi "Administratori" u svakom trenutku.

Users

Grupa naloga koje čine sve korisničke naloge. Access automatski dodaje korisničke naloge u grupu korisnika kada član grupe "Administratori" kreira ih. Ovaj nalog je isto za bilo koju datoteku informacija radne grupe, ali ona sadrži samo korisničke naloge kreirane članovi grupe "Administratori" te radne. Podrazumevano, ovaj nalog ima sve dozvole za sve objekte kreirani. Jedini način da biste uklonili korisničkog naloga iz grupe "korisnici" je za član grupe "Administratori" da biste izbrisali tog korisnika.

Zapravo, bezbednosti u programu Access 2003 i starije verzije je aktivan. Sve dok ne aktivirate proceduru za prijavljivanje za radne grupe, Access nevidljivo prijavi sve korisnike pri pokretanju pomoću podrazumevanog administracije korisnički nalog sa praznu lozinku. U pozadini, Access koristi administratorskog naloga kao administratorski nalog za radne grupe. Access koristi administratorskog naloga pored vlasnik (grupa ili korisnika) sve baze podataka i tabele, upita, obrazaca, izveštaja i makroa koji su kreirani.

Administratori i vlasnici su važni zato što imaju dozvole koje ne mogu biti oduzeto:

 • Administratori (članovi grupe "Administratori") uvek možete da se sve dozvole za objekte kreirane u radnoj grupi.

 • Nalog koji poseduje tabelu, upit, obrazac, izveštaj ili makro uvek mogu da dobijem sve dozvole za taj objekat.

 • Nalog koji je vlasnik baze podataka uvek možete da otvorite bazu podataka.

Pošto administrator korisnički nalog je ista za svaku kopiju Access, prvi koraci u zaštitu baze podataka su da definišete administrator i vlasnika korisnički nalozi (ili koristite pojedinačnog korisničkog naloga kao i administratora i vlasnika nalozi) i zatim Uklonite administratorskog korisničkog naloga iz grupe administratora. U suprotnom, svi koji imaju kopiju Access možete da prijavite se na svoju radnu grupu pomoću administratorskog naloga i imaju sve dozvole za na radne grupe tabela, upita, obrasci, izveštaji i makroi.

Možete da dodelite onoliko korisničkih naloga koji želite da administratori grupe, ali samo jedan korisnički nalog možete vlasnik baze podataka – Neposedovanje nalog je korisnički nalog koji je aktivan kada baza podataka je kreirana ili vlasništvo prenose ćete kreirati novu bazu podataka i uvoz sve objekte u bazi podataka u nju. Međutim, grupni nalozi mogu imati tabela, upita, obrasci, izveštaji i makroi unutar baze podataka.

Razmatranja prilikom organizovanje bezbednosnih naloga

 • Samo korisničke naloge možete prijaviti da biste pristupili; Ne mogu da se prijavite koristeći grupni nalog.

 • Nalozi koje ste kreirali za korisnike baze podataka moraju biti uskladištene u datoteci sa informacijama o radnoj grupi koji te korisnike će se pridružiti kada koriste bazu podataka. Ako koristite drugu datoteku da biste kreirali bazu podataka, promenite datoteku pre kreiranja naloge.

 • Uverite se da biste kreirali jedinstvene lozinku za administratora i korisnički nalozi. Korisnik koji može da se prijavite pomoću administratorskog naloga uvek mogu da dobijem sve dozvole za tabele, upiti, obrasci, izveštaji i makroi koji su kreirani u radnoj grupi. Korisnik koji može da se prijavite pomoću naloga vlasnika uvek mogu da dobijem sve dozvole za te objekte u vlasništvu tog korisnika.

Nakon što kreirate korisnički i grupni nalozi, možete da prikazujete i štampate relacije između njih. Access će odštampati izveštaj o nalozima u radnoj grupi koja prikazuje grupe korisnicima koje pripadaju svake grupe i koji je svaki korisnik pripada.

Napomena: Ako koristite informacije o radnoj grupi datoteke kreirane pomoću Microsoft Access 2.0, koje morate biti prijavljeni kao člana grupe administratora da biste odštampali korisnika i informacije o grupi. Ako datoteka sa informacijama o radnoj grupi kreiran pomoću programa Microsoft Access 97 ili novijoj verziji, svi korisnici u radnoj grupi možete da odštampate korisnika i informacije o grupi.

Podesi bezbednost na korisničkom nivou

Koraci u ovom odeljku objašnjavaju kako da biste pokrenuli čarobnjak za bezbednost na korisničkom nivou. Imajte na umu da ovi koraci se odnose samo na baze podataka koje imaju na Access 2003 ili starijem formatu datoteke, otvori u programu Access 2007 ili novije verzije.

Važno: U programu Access 2007 ili novije verzije, ako koristite čarobnjak za bezbednost na korisničkom nivou za navođenje podrazumevane radne grupe informacije datoteke, morate takođe da koristite prekidač /WRKGP da postavite pokazivač na stavku radna grupa informacija datoteke pri pokretanju programa Access. Više informacija o korišćenju prekidač komandne linije za u programu Access potražite u članku prekidači u komandnoj liniji za Microsoft Office proizvode.

Pokretanje čarobnjaka za bezbednost na korisničkom nivou

 1. Otvorite .mdb ili .mde datoteku koju želite da administrirate.

 2. Na kartici Alatke baze podataka , u grupi administriranje kliknite na strelicu ispod korisnici i dozvole, a zatim izaberite stavku Čarobnjak za bezbednost na korisničkom nivou.

 3. Pratite korake na svakoj stranici da biste dovršili čarobnjak.

  Napomene: 

  • Čarobnjak za bezbednost na korisničkom nivou kreira rezervnu kopiju trenutne baze podataka programa Access sa istim imenom i oznakom tipa datoteke .bak, a zatim koristi bezbednosne mere za izabranih objekata u trenutnoj bazi podataka.

  • Ako trenutna Access baze podataka pomaže u zaštiti VBA kôd pomoću lozinke, čarobnjak će vas upitati za lozinku, koje morate uneti čarobnjak da biste uspešno dovršili njegove operaciju.

  • Lozinke koje ste kreirali kroz čarobnjak se štampaju u čarobnjak za bezbednost na korisničkom nivou izveštaj koji se štampa kada završite sa korišćenjem čarobnjaka. Ovaj izveštaj treba da čuvam na bezbednoj lokaciji. Ovaj izveštaj možete koristiti da biste ponovo kreirali datoteku radne grupe ako je izgubite ili oštećen.

Uklanjanje bezbednost na korisničkom nivou

Da biste uklonili bezbednost na korisničkom nivou dok radite u programu Access 2007 ili veću, sačuvajte .mdb datoteku kao .accdb datoteci.

Sačuvajte kopiju datoteke u polju. ACCDB formatu

 1. Izaberite karticu Datoteka. Otvara se u prikaz Backstage.

 2. Sa leve strane, kliknite na dugme deli.

 3. Sa desne strane izaberite stavku Sačuvaj bazu podataka kao, a zatim kliknite na dugme Access baze podataka (*.accdb).

  Pojaviće se dijalog Čuvanje kao.

 4. Koristite listu Sačuvaj u da biste pronašli lokaciju na kojoj ćete sačuvati konvertovanu bazu podataka.

 5. Na listi Sačuvaj kao tip izaberite Bazu podataka programa Access 2007-2016 (*.accdb).

 6. Kliknite na dugme Sačuvaj.

Napomena: Ako koristite Access 2007, kliknite na dugme Microsoft Office , a zatim izaberite stavku da biste otvorili dijalog Sačuvaj u da biste sačuvali bazu podataka da biste konvertovali u. ACCDB formatu datoteke.

Dozvole za objekte referenca

Sledeća tabela prikazuje dozvole koje možete da podesite za baze podataka i objekata u bazi podataka i opisuje efekat ili rezultat korišćenja svaku postavku dozvole.

Dozvola

Odnosi se na tih objekata

Rezultat

Otvori i pokreni

Celu bazu podataka, obrasci, izveštaji, makroi

Korisnicima možete da otvorite ili pokrenete objekat, uključujući procedure u moduli koda.

Otvori isključivo

Celu bazu podataka

Korisnici mogu da otvorite bazu podataka i izbaci drugim korisnicima.

Pročitajte dizajna

Tabele, upite, obrasce, makroi, moduli koda

Korisnicima možete da otvorite na listi objekti u prikazu dizajna.

Napomena: Svaki put kada odobrite pristup podatke u tabeli ili upitu dodeljivanjem drugu dozvolu, kao što su pročitane ili ažuriranje podatke, takođe Odobrite dozvole za čitanje dizajn jer dizajn mora biti vidljiva ispravno izlagati i prikaz podataka.

Izmenite dizajn

Tabele, upite, obrasce, makroi, moduli koda

Korisnici mogu da promene dizajna navedenih objekata.

Administriranje

Celu bazu podataka, tabele, upite, obrasce, makroi, moduli koda

Korisnici može da dodeli dozvole za navedene objekte, čak i kada korisnik ili grupa vlasnik objekta.

Čitanje podataka

Tabele, upiti

Korisnici mogu da čitaju podatke u tabeli ili upitu. Da biste dali korisnicima dozvole za čitanje upite, morate takođe dati te korisnike dozvole za čitanje nadređenog tabela ili upita. Ova postavka podrazumeva dozvole za dizajniranje za čitanje, što znači da korisnici mogu da čitaju tabelu ili upit dizajna pored podataka.

Ažuriranje podataka

Tabele, upiti

Korisnici mogu da ažuriraju podatke u tabeli ili upitu. Korisnici moraju da imaju dozvole da biste ažurirali nadređene tabele ili upita. Ova postavka podrazumeva dozvole za čitanje dizajn i čitanje podataka.

Umetanje podataka

Tabele, upiti

Korisnici mogu da umetnu podatke u tabeli ili upitu. Za upite, korisnici moraju da imaju dozvole da biste umetnuli podatke u nadređenoj tabela ili upita. Ova postavka podrazumeva dozvole za čitanje podataka i čitanje dizajn.

Brisanje podataka

Tabele, upiti

Korisnicima možete da izbrišete podatke iz tabele ili upita. Za upite, korisnici moraju da imaju dozvole za brisanje podataka iz nadređene tabela ili upita. Ova postavka podrazumeva dozvole za čitanje podataka i čitanje dizajn.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×